Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα-Πως θα είναι ο καιρός

Μια εβδομάδα απομένει μέχρι τα Χριστούγεννα και πολλοί από εμάς λαμβάνουμε υπόψη τον καιρό προτού κάνουμε τα πλάνα μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κλιματολόγο Ανδρέα Χριστοδούλου, τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουμε ηλιοφάνεια.

Συγκεκριμένα, η χώρα θα έχει εποχικές καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του εορταστικού Χριστουγεννιάτικου τριήμερου (24.12-26-12.16) με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές, με εναλλαγή ηλιοφάνειας και συννεφιάς και πιθανότητα για τοπικές μπόρες – με τη μορφή βροχής στα πεδινά και χιονιού στα ορεινά. Θα προηγηθεί του εορταστικού τριημέρου μια περίοδος ασταθούς καιρού που θα έχει ως αποτέλεσμα ικανοποιητική ποσότητα χιονιού στις ψηλότερες πλαγιές του Τροόδους προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες, ιδιαίτερα των παιδιών, «μια παραδοσιακή εικόνα Λευκών Χριστουγέννων» και στους λάτρεις του σκι την ευκαιρία να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ!

Ο συνοπτικός χάρτης κυριαρχείται αυτή την εορταστική βδομάδα από ψηλές πιέσεις πάνω από τη Μικρά Ασία (με την κεντρική πίεση να μειώνεται στη διάρκεια της βδομάδας από τα 1035 mb τη Δευτέρα (19.12.16) στα 1026 mb το Σάββατο (24.12.16)) και σχετικά χαμηλές πιέσεις πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο (από 1026 mb τη Δευτέρα και την Τρίτη στα 1017 mb την Πέμπτη και την Παρασκευή). Ο πιο πάνω συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ενός ξηρού BΑ ρεύματος αέρος πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο συνοπτικό χάρτη θα είναι ένα πρόσκαιρο αβαθές χαμηλό, γνωστό ως «Κυπριακό Χαμηλό», που θα δημιουργηθεί την Τετάρτη και θα εξασθενήσει νωρίς την Παρασκευή. Το εν λόγω Χαμηλό θα δώσει ένα τριήμερο με βροχές/χιόνια και ισχυρούς κατά τόπους ανέμους.

Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Την Τρίτη θα είναι κυρίως αίθριος με μακρές περιόδους ηλιοφάνειας ενώ θα συννεφιάσει την Τετάρτη με βροχές μέχρι το απόγευμα. Η Πέμπτη θα είναι μια βροχερή μέρα με καταιγίδες από το απόγευμα. Οι τελευταίες καταιγίδες αναμένεται να κοπάσουν το πρωί της Παρασκευής που θα είναι στη συνέχεια μια κυρίως ηλιόλουστη μέρα. Τέλος, το εορταστικό τριήμερο θα έχει ευμετάβλητο καιρό με εναλλαγή ηλιόλουστου καιρού με περιόδους συννεφιάς. Τοπικές πρόσκαιρες μπόρες δεν μπορούν να αποκλειστούν κατά το τριήμερο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο από τις χαμηλές τιμές της Δευτέρας μέχρι και την Παρασκευή ενώ στη συνέχεια θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα των Χριστουγέννων (26.12.16). Η μέση θερμοκρασία στη Λευκωσία θα παρουσιάσει αρνητική απόκλιση από την κανονική, που θα κυμανθεί από -4C τη Δευτέρα μέχρι και 0C το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων (Η αναμενόμενη Μέση Ημερήσια Θερμοκρασία στη Λευκωσία θα κυμανθεί από 8C τη Δευτέρα και την Τρίτη μέχρι 11-12C το εορταστικό τριήμερο). Στις παράλιες περιοχές οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν μικρότερες αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές σε σύγκριση με το εσωτερικό ενώ στα ορεινά οι αρνητικές αποκλίσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες το πρώτο μισό της βδομάδας.
ΣΗΜ. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις αναμενόμενες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της Κύπρου βλέπε το σχετικό πίνακα στο τέλος της πρόγνωσης καιρού.

Οι άνεμοι όπως καθορίζονται από την επικρατούσα συνοπτική κατάσταση θα είναι κυρίως από Β μέχρι ΒΑ διευθύνσεις. Τη Δευτέρα οι άνεμοι θα είναι ΒΑ μέτριοι (4Βf) μέχρι ισχυροί (5Βf) στα προσήνεμα παράλια. Την Τρίτη οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι, κυρίως δυτικοί, και ασθενείς (2-3Bf) μέχρι μέτριοι σε ένταση παντού. Την Τετάρτη και Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΑ ενώ σε έντασή θα είναι μέχρι μέτριοι στο εσωτερικό και τοπικά μέχρι ισχυροί (5Βf) στα προσήνεμα βόρεια και ανατολικά παράλια. Την Παρασκευή οι άνεμοι θα παραμείνουν ΒΑ αλλά θα είναι μέτριοι σε ένταση. Το Σάββατο και την Κυριακή οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους μέτριας έντασης. Τελικά, τη Δευτέρα θα επικρατήσουν μέτριοι ευμετάβλητοι άνεμοι, κυρίως δυτικοί.

Τα επίπεδα σκόνης θα παραμείνουν χαμηλά, κάτω από την κριτική τιμή των 50mg καθ’ όλη τη βδομάδα.

Έρχονται σφοδρές βροχές

Οι συνθήκες στις παραλίες θα είναι μέτριες στις περισσότερες ακτές τη Δευτέρα-Τρίτη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι συνθήκες θα είναι παντού κακές λόγω του βροχερού καιρού και των ισχυρών ΒΑ ανέμων. Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα των Χριστουγέννων θα είναι και πάλι μέτριες. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας θα κυμανθούν μεταξύ 19.5C στα βόρεια παράλια (Πόλις, Πύργος) και 20.5C στα νότια παράλια (Αγία Νάπα-Λάρνακα-Λεμεσό και Πάφο).

Οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο: Παγετός εδάφους στους δρόμους σε ορισμένες περιοχές του εσωτερικού τη Δευτέρα και την Τρίτη θα δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Στα ψηλότερα ορεινά θα επικρατεί παγετός αέρος και τοπικά θα επικρατούν κακές συνθήκες οδήγησης. Θα απαιτηθεί τότε μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς στους ορεινούς δρόμους λόγω της δημιουργίας τοπικά στρώματος πάγου που αυξάνει σημαντικά την ολισθηρότητα των δρόμων. Επιπρόσθετα, την Τετάρτη και Πέμπτη οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο θα επιβαρυνθούν περαιτέρω λόγω των βροχών στα πεδινά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βελτίωση στις συνθήκες οδήγησης στα πεδινά κατά το εορταστικό τριήμερο, ενώ στα ορεινά οι συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες ιδιαίτερα τις πρωινές όσο και νυκτερινές ώρες.

Οι συνθήκες για τους χιονοδρόμους στο Τρόοδος θα είναι μέτριες μέχρι καλές τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ Τετάρτη, Πέμπτη και νωρίς την Παρασκευή θα είναι κακές λόγω της χιονόπτωσης. Το εορταστικό τριήμερο οι συνθήκες θα είναι καλές.

Τέλος, οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι ψηλές μέχρι πολύ ψηλές στις αρχές τις βδομάδας στο εσωτερικό και τα ορεινά και μέτριες στις παραλιακές περιοχές. Κατά το εορταστικό τριήμερο, οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι μικρές στα παράλια και το εσωτερικό αλλά θα παραμείνουν ψηλές στα ορεινά.

Keywords
Τυχαία Θέματα