Έντονη επιρροή της Μόσχας στη γερμανική ακροδεξιά βλέπουν στο Βερολίνο

Στη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Τόμας Χάλντενβαγκ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του ότι η Μόσχα ασκεί επιρροή στη Γερμανία μέσω του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Όπως δήλωσε σχετικά κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το 2022, το AfD, το οποίο έχει από την άνοιξη του 2021 χαρακτηριστεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «ύποπτο ακροδεξιό εξτρεμιστικό κόμμα», δέχεται σε κάποια τμήματά του «πολύ μεγάλη

επιρροή από τη Μόσχα. Μέσω αυτού του διαύλου διαδίδονται τα ρωσικά αφηγήματα».

Ο Χάλντενβαγκ αναφέρθηκε σε εκπροσώπους του AfD που επισκέφθηκαν τη ρωσική Πρεσβεία στο Βερολίνο «για να καλλιεργήσουν τις επαφές τους εκεί». Ο Συμπρόεδρος του AfD Τίνο Τσρουπάλα εμφανίστηκε στη ρωσική Πρεσβεία κατά την ημέρα Μνήμης για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις τάξεις του AfD διαδίδεται «ρητορική μίσους και υποδαύλισης των παθών» κατά των μειονοτήτων, ιδιαίτερα κατά των μεταναστών, αναφέρεται στην έκθεση. Ο Χάλντενβαγκ επεσήμανε επίσης την «αντισημιτική στάση» του AfD. «Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα έχουν υπόψη τους οι Γερμανοί ψηφοφόροι, όταν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Στις δημοσκοπήσεις το AfD συγκεντρώνει επί του παρόντος έως και 20% των προτιμήσεων σε παγγερμανικό επίπεδο.

Το AfD διαθέτει περίπου 30.000 μέλη, ενώ η Νεολαία του περί τα 2.000.

Κύκλοι Ασφαλείας δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για την αναβάθμιση του AfD σε «αποδεδειγμένα εξτρεμιστική οργάνωση», ενώ σύμφωνα με δικαστική απόφαση υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία για εχθρική προς το γερμανικό Σύνταγμα δράση.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία του τον περασμένο Μάιο, ο Χάλντενβαγκ δήλωσε σχετικά με το AfD ότι «η πολιτική του κινείται προς την άκρα Δεξιά». Στο πλαίσιο της ενδελεχούς εξέτασης του AfD στο σύνολό του, «θα υπάρξει νέα αξιολόγηση την κατάλληλη στιγμή».

Η Συμπρόεδρος του AfD Aλίσε Βέντελ ανέφερε εχθές, πριν από την έναρξη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ότι «η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος συμπεριφέρεται με αντισυνταγματικό τρόπο, καθώς δεν μεταχειρίζεται με δίκαιο τρόπο το AfD». Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δεν αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή, πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Nάνσυ Φέζερ επιβεβαίωσε ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή στη Γερμανία. Η έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος καταδεικνύει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που τοποθετούνται στο ακροδεξιό εξτρεμιστικό φάσμα αυξήθηκε το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά περίπου 14,5% σε 38.800. Το ποσοστό των βίαιων ακροδεξιών εξτρεμιστών έχει αυξηθεί κατά 500 σε 14.000, αύξηση σχεδόν 4%.

Ο αριθμός των εγκλημάτων που υποκινούνται από τον αριστερό εξτρεμισμό μειώθηκε κατά 37,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η Φέζερ τόνισε ότι και εκεί «δεν υπάρχουν πλέον αναστολές στις επιθέσεις με μεγάλη βιαιότητα εναντίον πολιτικών αντιπάλων και της Αστυνομίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα