Εντυπωσιακή έκθεση προϊόντων ελιάς στην Πόλη Χρυσοχούς ΦΩΤΟ

Έκθεση και πώληση προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου, επεξεργασία, μεταποίηση, εμπορία ελιάς και ελαιόλαδου, συμβουλευτική και ενημέρωση εκθετών και επισκεπτών, περιλάμβανε η σημερινή έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πόλης Χρυσοχούς, με συνδιοργανωτές το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, το Δήμο Πόλις Χρυσοχούς και το Κέντρο Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων. Η έκθεση ξεκίνησε με αγιασμό ενώ ακολούθησαν τα εγκαίνια και τα λαδο… κεράσματα.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ

Πάφου Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως είναι η πρώτη έκθεση προβολής ελαιόλαδου και ελιάς που γίνεται. Θεωρούμε, συνέχισε, ότι η ελιά και το λάδι από τα πανάρχαια χρόνια ήταν ένα βασικό τρόφιμο για τη μεσογειακή διατροφή αλλά και για τον Κύπριο πολίτη.

Πέραν τούτου, πρόσθεσε ο κ. Μυριάνθους, “ανά τους αιώνες ήταν και το κύριο προϊόν των εξαγωγών του εμπορίου μας στις γνώριμες τότε χώρες του αρχαίου κόσμου της Μεσογείου”.

Εκτίμησε ακόμη ότι σήμερα λόγω των προβλημάτων που έχει αναδείξει η οικονομική κρίση, επιβάλλεται να γίνει στροφή προς τον αγροτροφικό τομέα, ο οποίος ουσιαστικά – όπως είπε- λόγω του μη υψηλού περιθωρίου κέρδους είχε εγκαταλειφθεί, τα χρόνια που πέρασαν.

Υπάρχουν, σημείωσε, τεράστιες προοπτικές για ανάδειξη του κυπριακού ελαιόλαδου, σημειώνοντας ότι πρόσφατα το ΕΒΕ Πάφου σε αποστολή στην Κίνα και στην Ινδία είχε επαφές και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τις χώρες αυτές για το κυπριακό ελαιόλαδο.

Ο κ. Μυριάνθους παρατήρησε πως οι παραγωγές στην Κύπρο είναι μικρές, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίσει κατά συνέπεια, είναι η ποιότητα του προϊόντος, την οποία έχουμε και μπορούμε να αναδείξουμε.

“Μέσα απ’ αυτές τις εκθέσεις θεωρούμε ότι μπορούμε να προβάλουμε ποιότητα και να αναδείξουμε ακριβώς τα πλεονεκτήματα των γεωργικών μας προϊόντων”, κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως εξήρε τη σημασία του ελαιόλαδου στη ζωή μας και ανέφερε πως η έκθεση και πώληση προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου θα καταστεί θεσμός.

Στην έκθεση συμμετείχαν εκθέτες από όλη την Κύπρο. Ανάμεσα σ’ αυτού η Θεοδώρα Θεοδώρου από το Μαρώνι της Επαρχίας Λάρνακας, κατασκευάστρια χειροποίητων ζυμαρικών με τη χρήση – όπως ανέφερε-πιο εξελιγμένων προϊόντων όπως σπανάκι, καρότο και αλεύρι ολικής αλέσεως.

Για την παρασκευή των χειροποίητων ζυμαρικών, συνέχισε, η διαδικασία είναι χρονοβόρα ενώ χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια και πολύς κόπος κυρίως για το στάδιο – όπως είπε- της αποξήρανσης. Ο κόσμος, είπε η κ. Θεοδώρου, τα προτιμά γιατί είναι χωρίς συντηρητικά και παραδοσιακά προϊόντα. Πρόσθεσε επίσης πως κυρίως τα αγοράζουν νέοι οι οποίοι αρχίζουν να στρέφονται πίσω στην παράδοση.

Εξάλλου, ο Ανδρέας Αθανασίου από το Λιμνάτι της Επαρχίας Λεμεσού αναφέρθηκε στην πλούσια παραγωγή αμυγδάλων που διαθέτει η κοινότητα του. Είμαστε – όπως είπε- “το πρώτο χωριό σε παρασκευή αμυγδάλου. Παρασκευάζουμε γλυκό αμυγδάλου, σουτζιούκο, χαρουπόμελο και ωμό παστελάκι. Η παρασκευή, συνέχισε, είναι αρκετά δύσκολη και χρειάζεται πολλή ώρα.

Παρατήρησε ωστόσο πως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Ανάμεσα στα είδη που εκτέθηκαν είναι και διάφορα καλλυντικά και είδη σαπουνιού όπως ανέφεραν η εκθέτρια Άντρια Μαρία Γρηγορίου η εκθέτρια Αγγελική Παπαδοπούλου.

Η έκθεση συνεχίστηκε και με τη μαγειρική με χρήσηελαιόλαδου στο πλαίσιο της μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής.

Ακολούθησαν οι κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί, που κατενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα