Επέκρινε δηλώσεις Τσεβικόζ ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας

Η Kıbrıs  (10.05.23) γράφει ότι ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τόπκαπι της Κωνσταντινούπολης, απόστρατος αντιναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, επέκρινε τις δηλώσεις του Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη  του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιου προέδρου της Τουρκίας. Ο Τσεβικόζ  είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Επικρίνοντας τα λόγια του Τσεβικόζ,

ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από την Κύπρο, ο Γιαϊτζί είπε:

«Είμαι πραγματικός κεμαλιστής. Η σημασία που απέδιδε ο Ατατούρκ στην Κύπρο είναι προφανής. Έλεγε ότι η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας και ότι πρέπει να της δίνουμε συνεχή προσοχή. Ως κεμαλιστής, αντιλαμβάνομαι ως κληρονομιά του Ατατούρκ ότι θα πρέπει έστω και μια φορά να δείξουμε πολύ στενό ενδιαφέρον για την Κύπρο και τους συμπατριώτες μας στην Κύπρο και ότι θα πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι όσον αφορά την παρουσία μας εκεί».

Ισχυρίστηκε επίσης και τα εξής: «Σύμφωνα με το 16ο άρθρο της  Λοζάνης, νομικά δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να αποκόψει τα συμφέροντά της στην ΤΔΒΚ και να την αφήσει στην τύχη της από το 1952 σύμφωνα με τις συμφωνίες του 1959-1960. Από την άλλη, η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983, αλλά το θεμέλιο της ίδρυσής της ήταν η Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου το 1974. Από το 1952 έως το 1974, οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν γενοκτονία, όχι σφαγή, αλλά γενοκτονία. Μετά το 1974, με την Τουρκία να τους στηρίζει, δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό δεν έσπασε μύτη λόγω της ρίψης πετρών από τους Ελληνοκύπριους».

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ο κυπριακός Ελληνισμός υποφέρει από το 1974» και υποστήριξε  ότι το «επιχείρημα» που ονομάζεται «Κυπριακό Πρόβλημα», κατά την έκφρασή του, σχετίζεται με το αν το νησί είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αν είναι ενωμένο με την Ελλάδα, αν θα περάσει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και αν η Τουρκία πρέπει να αποχωρήσει.

«Δεν υπάρχει πλέον κυπριακό πρόβλημα για τους Τουρκοκύπριους», δήλωσε και ισχυρίστηκε ότι  «ο λαός της Κύπρου ζει σε ειρήνη και ασφάλεια από το 1974 και έχει δημιουργήσει το δικό του κράτος».

«Τώρα, τη στιγμή που λέμε 'ας το αφήσουμε στις δύο κοινότητες της Κύπρου', σημαίνει ότι πρέπει να 'κλείσουμε' επίσημα την ΤΔΒΚ. Το τουρκικό έθνος δεν θα το συγχωρήσει ποτέ αυτό. Αυτοί είναι ελληνικές και ελληνοκυπριακές αναφορές. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Η Τουρκία έχει δώσει τόσους πολλούς μάρτυρες. Η Τουρκία βρίσκεται υπό εμπάργκο από το 1974 λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης για την Κύπρο. Λόγω του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αφού η Τουρκία έχει κάνει τόσες θυσίες, αφού ο τουρκικός λαός έχει κόψει το λαιμό του και έχει δώσει τη ζωή του και το αίμα του, αφού αντιστάθηκε σε όλα αυτά τα εμπάργκο, το να βγαίνει κάποιος και λέει 'φεύγουμε από την Κύπρο, φεύγουμε από εδώ' δεν αρμόζει σε έναν έντιμο Τούρκο, σε έναν κεμαλιστή  Τούρκο και δεν μπορούμε να το χωνέψουμε αυτό», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πλέον μόνο θέμα της Τουρκίας αλλά και θέμα ολόκληρου του τουρκικού κόσμου και όσοι αντιτίθενται σε αυτό αντιτίθενται και στη συγκρότηση του τουρκικού κόσμου, ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Το τουρκικό έθνος δεν έχει πλέον ούτε μια σπιθαμή πατρίδας να δώσει, ούτε μια σταγόνα πατρίδας να δώσει. Η ΤΔΒΚ γίνεται όλο και πιο ισχυρή ως ανεξάρτητο κράτος. Η πρόσφατη ένταξή της ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η ΤΔΒΚ, μαζί με την Τουρκία, είναι η πύλη προς τη θάλασσα ολόκληρου του τουρκικού κόσμου. Η ΤΔΒΚ είναι το Ντουμπάι του τουρκικού κόσμου με τους πλούσιους υπόγειους πόρους της. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τέτοιες ευκαιρίες υπό την πίεση της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Το δικαίωμα αυτών των μαρτύρων θα ήταν χαράμι για εμάς. Η κληρονομιά των μελλοντικών γενεών του τουρκικού έθνους θα ήταν επίσης απαγορευμένη για εμάς. Βλέπουμε το θέμα της Κύπρου και της Γαλάζιας Πατρίδας ως κληρονομιά των μελλοντικών γενεών.

Καταδικάζω έντονα αυτούς που δεν προστατεύουν τα τουρκικά εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα στην Κύπρο, τη Θάλασσα των Νήσων, τη Μεσόγειο, το Καραμπάχ, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, αλλά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ξένων δυνάμεων. Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή που τέτοιοι άνθρωποι έχουν εκπροσωπήσει την Τουρκική Δημοκρατία και εξακολουθούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για την Τουρκία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να πάρουν τον Ατατούρκ στο στόμα τους. Αλλά το κάνουν γιατί είναι υποκριτές όπως η FETÖ. Ο τόπος που υπηρετούν δεν είναι το τουρκικό έθνος, αλλά οι εχθροί του τουρκικού έθνους. Δεν στοχοποιώ κανέναν προσωπικά, στοχοποιώ τη νοοτροπία και τέτοιες απόψεις που εκφράζονται».

Επικρίσεις και από τον καθηγητή Πιριντζί

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φερχάτ Πιριντζί, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Uludağ και ανώτερος ερευνητής στο Ίδρυμα για την Έρευνα της Κοινωνίας της Πολιτικής Οικονομίας (SETA), υποστήριξε ότι ο Τσεβικόζ έκανε ξανά παρόμοιες «σκανδαλώδεις» δηλώσεις και ισχυρίστηκε:

«Στο παρελθόν είχε κάνει κάποιες δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο που ήταν αντίθετες με την κρατική πολιτική της Τουρκίας […] Αποτελούν εκφράσεις που προσπαθούν να επισκιάσουν το νόμιμο καθεστώς της Ειρηνευτικής Επιχείρησης που διεξάγει η Τουρκία στο νησί και των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται σήμερα στο νησί από πλευράς διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου, δεν είναι αποδεκτά. Πέραν όλων των άλλων, μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ αδικαιολόγητη, άκαιρη και απαράδεκτη δήλωση για την Κύπρο σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού τίθενται άμεσα υπό αμφισβήτηση και η ενεργειακή γεωπολιτική είναι μάρτυρας μιας μεγάλης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου παρατηρείται μια τόσο έντονη δυναμική».

Keywords
Τυχαία Θέματα