Επέλεξε τη σιωπή η Διοικητής

Όσοι κατονομάσθηκαν από τον Ρ. Ερωτοκρίτου αποφεύγουν να μιλήσουν
Απάντηση στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα έδωσε μόνον ο δικηγόρος Πάμπος Ιωαννίδης, ο οποίος έκανε λόγο για οχετό ύβρεων

Με τα άτομα στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση της εταιρείας Providencia επικοινώνησε χθες η εφημερίδα μας, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά για την αιφνίδια εμφάνιση στο επίκεντρο του πορίσματος Καλλή, μιας υπόθεσης την οποία η πλειοψηφία των πολιτών

αγνοούσε και η οποία, όπως διεφάνη, βρισκόταν πίσω από την ουσία των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου, αλλά και της συμπεριφοράς της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Η ίδια υπόθεση βρισκόταν επίσης πίσω από την εδώ και καιρό αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως διεφάνη από τις δηλώσεις Ερωτοκρίτου, για την υπόθεση γνώριζαν τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και οι Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Πέτρος Κληρίδης (τέως Γενικός Εισαγγελέας), Σπύρος Κόκκινος (Έφορος Εταιρειών) και Πάμπος Ιωαννίδης (δικηγόρος).

«Εχθρότητα και όχι ουσία»
Η «Σημερινή» επικοινώνησε με όλους τους πιο πάνω, καθώς και με τους Στέλιο Κοιλιάρη και Γιώργο Συρίχα, τους εκτελεστικούς δηλαδή συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι κλήθηκαν κι έδωσαν κατάθεση στον ανακριτή Παναγιώτη Καλλή. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καλλής στο πόρισμά του αναφέρει ότι οι κ. Κοιλιάρης και Συρίχας εξακολουθούσαν να συνεργάζονται με τη Διοικητή της Κεντρικής, παρά το γεγονός ότι επί πέντε μήνες έβλεπαν πως υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων λόγω της σχέσης της κόρης και του συζύγου της, που είχαν αναλάβει ως δικηγόροι του Ανδρέα Βγενόπουλου.

«Τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΚΤ, με εξαίρεση τους Ζένιο και Περσιάνη, και ιδίως τα εκτελεστικά μέλη Κοιλιάρη και Συρίχα - απασχόλησε περισσότερο η κατά τους ίδιους εχθρότητα της Διοικητού έναντι του γραφείου Νεοκλέους και η κακή σχέση που είχε μαζί του, παρά η ουσία των πραγμάτων», αναφέρεται στο πόρισμα.

«Οχετός ύβρεων και απώλεια ψυχραιμίας»
Η πρώτη επικοινωνία της «Σ» με όσους κατονομάσθηκαν στις δηλώσεις Ερωτοκρίτου έγινε με τον δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη, ο οποίος μας ανέφερε πως θα προχωρούσε σε γραπτή δήλωση, η οποία ομολογουμένως προκαλεί εντύπωση με το λεκτικό της.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης:
«Πάγια πρακτική του γραφείου μας και εμένα προσωπικά είναι να μην προβαίνουμε σε δημόσιες δηλώσεις σε σχέση με εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες ή υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές υποθέσεις. Αυτήν την πρακτική ετήρησα πλήρως και όταν εκλήθηκα από τον ποινικό ανακριτή κ. Π. Καλλή για να καταθέσω. Παρά την επιμονή των δημοσιογράφων, απέφυγα κάθε δήλωση.

»Δυστυχώς, ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξετράπη σε οχετό ανακριβών και υβριστικών δηλώσεων σε βάρος του γραφείου μας και εμένα προσωπικά. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο της απώλειας της ψυχραιμίας του.

»Η υπόθεση Providencia τυγχάνει χειρισμού από το γραφείο μας από τον Νοέμβριο 2011. Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι σοβαρές διαφορές του δικηγορικού γραφείου Α. Νεοκλέους &Σία με Ρώσους πρώην πελάτες τού εν λόγω γραφείου, για τους οποίους ενεργούμε από τον Νοέμβριο 2011. Εναντίον του γραφείου Νεοκλέους έχουμε εγείρει από μέρους των πελατών μας αγωγή για πολύ σημαντικά ρωσικά περιουσιακά συμφέροντα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

»Μέχρι σήμερα, υπήρξαν τουλάχιστον 5 τελεσίδικες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τα θέματα της Providencia και τους πρώην πελάτες του γραφείου Νεοκλέους, όλες υπέρ των πελατών μας. Ενώπιον των ρωσικών δικαστηρίων υπήρξε επίσης αριθμός δικαστικών διαδικασιών μεταξύ του γραφείου Νεοκλέους και των πελατών μας, στις οποίες επίσης οι πελάτες μας έχουν δικαιωθεί πλήρως.

»Στις αρχές Νοεμβρίου 2013, είχαμε πληροφορηθεί από τους πελάτες μας ότι το γραφείο Νεοκλέους παρουσίαζε επείγοντα έγγραφα της Κυπριακής Αστυνομίας σε ρωσικό δικαστήριο, με τα οποία έγγραφα φέρονταν να είχαν ξεκινήσει ποινικές υποθέσεις εναντίον των πελατών μας. Η διαδικασία στο ρωσικό δικαστήριο, που βρισκόταν υπό πλήρη εξέλιξη κατά τον ίδιο χρόνο, αφορούσε εξαιρετικής σημασίας θέματα των περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

»Η έναρξη τέτοιας ποινικής διαδικασίας εναντίον των πελατών μας, ενόσω ευρίσκονταν υπό εξέλιξη αριθμός πολιτικών δικαστικών διαδικασιών τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία, ξένισε τόσο τους πελάτες μας όσο και το γραφείο μας, και πρόδηλα έτεινε να δημιουργήσει σοβαρές δυσχέρειες στους πελάτες μας στη νομότυπη προώθηση των υποθέσεών τους στα δικαστήρια τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία».

«Ζήτησα και είδα τον Γ. Εισαγγελέα»
Προσθέτει στη δήλωσή του ο Π. Ιωαννίδης:
«Ζήτησα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος με δέχθηκε σε ακρόαση. Αφού επεξήγησα το παράπονο και τη θέση των πελατών μας, ο Γενικός Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε δημόσια ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα για τις συνθήκες έναρξης της ποινικής υπόθεσης εναντίον των πελατών μας.

»Οι δηλώσεις του κ. Ερωτοκρίτου σε βάρος του γραφείου μας και εμού προσωπικά δυστυχώς στερούνται σοβαρότητας και είναι ανεύθυνες. Εγώ και το γραφείο μας ουδέν άλλο πράξαμε, παρά να ανταποκριθούμε στην κλήση του ποινικού ανακριτή, όπως είχαμε καθήκον και υποχρέωση, και εκθέσαμε τα γεγονότα όπως μας ζητήθηκε και τα οποία αναντίλεκτα μαρτυρούνται από αναμφισβήτητα έγγραφα.

»Το γραφείο μας και εγώ προσωπικά δεν έχουμε καμιά πρόθεση να εισέλθουμε σε χορό δηλώσεων και αντιδηλώσεων τύπου λαϊκού δικαστηρίου. Θα είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, όπως έχουμε καθήκον, για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με το αντικείμενο της διεξαχθείσας ανάκρισης».

Από τον Νοέμβρη του 2013
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον κ. Ιωαννίδη, ζητήσαμε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τη δήλωσή του ότι υπήρξε «δημόσια ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα για τις συνθήκες έναρξης της ποινικής υπόθεσης εναντίον των πελατών μας». Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι στις 28 Νοεμβρίου 2013, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι η Νομική Υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε υπόθεση στο θέμα της Providencia.

Η Διοικητής επέλεξε τη σιωπή
Επικοινωνήσαμε επίσης με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία όμως δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα της εφημερίδας μας. Ο τέως γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης περιορίσθηκε να πει, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει όσα του καταμαρτύρησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ότι δεν θα προβεί σε καμία δήλωση.

Θα μιλήσει πρώτα με τον Υπουργό ο Έφορος
Ο Έφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος μας ανέφερε ότι θεωρεί πως πριν μιλήσει, θα πρέπει να συνεννοηθεί με το Υπουργείο στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία του, καθώς και με τη Νομική Υπηρεσία.

Ο ένας δεν γνώριζε, ο άλλος δεν ρωτήθηκε
Οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι της Κεντρικής, Γιώργος Συρίχας και Στέλιος Κοιλιάρης, επίσης δεν θέλησαν να μιλήσουν για τις αναφορές του ανακριτή Π. Καλλή, σε σχέση με τη συμπεριφορά τους έναντι της Διοικητού της Τράπεζας.

Όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Στέλιος Κοιλιάρης ρωτήθηκε από τον ανακριτή και για την υπόθεση Providencia. Η απάντηση που έδωσε στον κ. Καλλή ήταν ότι δεν γνώριζε καν ότι υπάρχει τέτοια εταιρεία.

Ο Γιώργος Συρίχας δεν ρωτήθηκε για την εταιρεία αυτή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έδωσε πολλές απαντήσεις για τα θέματα της Κεντρικής Τράπεζας για τη συμπεριφορά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο Α. Νεοκλέους, τη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας Άντρη Αντωνιάδου και το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, μια και το δικηγορικό γραφείο του συζύγου της, στο οποίο εργοδοτείτο και η κόρη της, εκπροσωπούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

*Όπως είναι γνωστό, ο Α. Βγενόπουλος έχει ενάγει την Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων για ζημιές που υπέστη λόγω της κατάρρευσης της Λαϊκής.

Keywords
Τυχαία Θέματα