Επικριτικός για διαδικασίες στην υπόθεση Κιουρσάτ ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος

Ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, επέκρινε τις νομικές διαδικασίες κατά του Τουρκοκύπριου νομικού Ακάν Κιουρσάτ, λέγοντας πως «δεν θεωρούμε τη δίκη μια κανονική ή συνηθισμένη δικαστική διαδικασία».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα, ο κ. Εσένταγλι ανέφερε ότι «ο Κιουρσάτ κρατήθηκε για σχεδόν 40 ημέρες σε πολύ δυσμενείς συνθήκες στις φυλακές Regina Coeli της Ρώμης για κατηγορίες που οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι θεωρούν αβάσιμες».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα

ότι η αθωότητα του κ. Κιουρσάτ θα αποδειχθεί στο δικαστήριο, ο κ. Εσένταγλι είπε ότι η δίκη θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Μας προβληματίζει η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Κύπρο ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινής μας πατρίδας» είπε αναφερόμενος στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές, αντίστοιχα. «Έχουμε επίσης, επανειλημμένα αναφερθεί στο μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που προκαλείται από την υπέρογκη αύξηση των τιμών των ακινήτων, η οποία καθιστά αδύνατη την απόκτηση κατοικίας για τους πολίτες της μεσαίας τάξης», συνέχισε ο κ. Εσένταγλι, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δίχως τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, είναι σαφές ότι δεν είναι ορθή η προσφυγή σε τιμωρητικά μέτρα με τα οποία οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχοποιούνται».

Απαντώντας σε ερωτήματα Τ/κ δημοσιογράφων, ο κ. Εσένταγλι ανέφερε ακόμη ότι η δίκη για τον κ. Κιουρσάτ θα ξεκινήσει στις 29 Φεβρουαρίου και ότι όπως όλα δείχνουν «φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες».

Είπε επίσης ότι «η ημερομηνία του εντάλματος σύλληψης είναι το 2007. Εκδόθηκε το 2005 και ανανεώθηκε το 2007. Θα θυμάστε ότι εκείνη την περίοδο υπήρξε σοβαρή αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Τώρα διανύουμε μια παρόμοια περίοδο. Πρόκειται για σύμπτωση ή για σκόπιμο βήμα; Δεν έχω αρκετά στοιχεία για να το σχολιάσω αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα