Επιμένει ο Δίπλαρος: «Δεν έπεσα έξω σε δημοσκοπήσεις»- Τι απαντά εκλογολόγος

Την άποψη του για τις δημοσκοπήσεις διατύπωσε στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο βουλευτής και α’ αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος. Στη συνέχεια ο εκλογολόγος, Νάσιος Ορεινός, εξήγησε γιατί υπάρχουν διαφορές στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας ότι η θέση που εκφράζει ο Δίπλαρος «είναι λάθος».   

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτές οι δηλώσεις

δεν προσφέρουν θετικά πρόσημα στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα άλλο επίπεδο, είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και χθες σε μια ολιγόλεπτη ομιλία του πριν αρχίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιον των Υπουργών επαναβεβαίωσε τη στήριξη προς τον πρόεδρο της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό θα πράξει και σήμερα κατά την επίσκεψή του στην Πάφο και είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε κάποιες δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά αυτό το ζήτημα». Παραδέχθηκε ότι τέτοιες δηλώσεις προκαλούν δυσφορία και εσωστρέφεια στους κόλπους του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς για τις «προβλέψεις» του για νίκη Αβέρωφ την πρώτη Κυριακή των εκλογών, απάντησε ότι «δεν έγινε καμιά παρανόηση των δηλώσεων. Όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν ότι οι εκλογές ότι είναι ένα στοιχείο που μου αρέσει. Γνωρίζουν επίσης ότι είμαι αντιπρόεδρος του οργανωτικού, έχω ένα συγκεκριμένο τομέα που ασχολούμαι στον ΔΗΣΥ και γνωρίζουν επίσης ότι όσες προβλέψεις είχα κάνει είτε στις βουλευτικές είτε στις προεδρικές, δεν έπεσα ποτέ έξω. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια συγκεκριμένες τάση, συγκεκριμένες συσπειρώσεις. Είναι οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, τις οποίες δεν μέμφομαι και το τονίζω, που πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μάη του 2021, μια εβδομάδα προηγουμένως μας έδειχναν να είμαστε δεύτερο κόμμα και να διαλυόμαστε. Ακόμα και τα exit poll να σας θυμίσω έδειχναν τον ΔΗΣΥ να προηγείται μισής μονάδας του ΑΚΕΛ και ένα από αυτά έδειξε τον ΔΗΣΥ δεύτερο».

Σε παρατήρηση ότι η διαφορά στις δημοσκοπήσεις δεν είναι στο όριο του στατιστικού λάθους, απάντησε ότι «έθεσα ένα ερώτημα και δεν πήρα απάντηση ούτε θα πάρω. Δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων σε δύο διαφορετικούς σταθμούς την χρονική περίοδο, η μια δείχνει τη διαφορά στις 20 μονάδες και η άλλη στις δέκα μονάδες διαφορά μεταξύ Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ. Ποια είναι η αληθινή; Ποια είναι η σωστή;».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που καταγράφουμε εσωτερικά είναι ότι η διαφορά καμιά σχέση δεν έχει με τις δέκα μονάδες. Είναι περίπου η διαφορά, εάν όχι στα μισά, εάν όχι στο πέντε, πέντε και μισή, κάπου εκεί, έξι εφτά. Με μία καθοδική τάση του Χριστοδουλίδη, άρα με μια πορεία σμίκρυνσης αυτής της διαφοράς, που εκτιμώ ότι η ψαλίδα θα κλείσει πριν από το τέλος του χρόνου».

Παρέμβαση στην ίδια εκπομπή έκανε ο εκλογολόγος, Νάσιος Ορεινός, ο οποίος απάντησε στον βουλευτή του ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι «εδώ και μερικές εβδομάδες παρακολουθώ τον Δίπλαρο, ο οποίος βγαίνει σε κανάλια και λέει πράγματα που δεν υφίστανται, και θέλω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Το πρώτο που θέλω να απαντήσω είναι ότι ο Δίπλαρος είπε πολλές φορές ότι οι δημοσκοπήσεις των βουλευτικών εκλογών έδειχναν τον Συναγερμό όπως δείχνουν σήμερα τον Νεοφύτου. Αυτό είναι λάθος και προκαλώ τον Δίπλαρο να βγάλει τις δημοσκοπήσεις που λέει. Έχω μπροστά μου τους αριθμούς που βγάζαμε τον Μάιο πριν τις βουλευτικές εκλογές για τον ΔΗΣΥ. Μιλώ για όλες τις εταιρείες. Όλες έδειχναν τον ΔΗΣΥ από 23,κάτι μέχρι 29. Σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν δείξει τον ΔΗΣΥ εντός του ορίου που δίνουμε πριν κάνουμε μια εκτίμηση και ήταν μέσα. Ήταν περίπου 25, 26 27 και είχαν πάρει 27,7. Άρα είχαμε βρει τον Συναγερμό πολύ σωστά στις βουλευτικές. Αυτό που λέει ο Δίπλαρος είναι λανθασμένο».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «το δεύτερο που ακούω είναι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο  25%. Δεν υπάρχει τέτοια δημοσκόπηση. Σήμερα θα βγει δημοσκόπησε σε ένα διαδικτυακό σάιτ. Θέλω να δει τη δημοσκόπηση ο ΔΗΣΥ και ο Δίπλαρος και να μας πει ποιες είναι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει το κόμμα τους». Εξήγησε ότι υπάρχουν μεν κρυφές δημοσκοπήσεις αλλά οι εταιρείες που κάνουν και για τον Νεοφύτου και για όλους (βγάζουν) τα ίδια αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι «οι διαφορές που βρίσκουν αυτή τη στιγμή είναι 32%- 33% με 17%-18%-19%. Αυτό κυκλοφορεί σε όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και εάν υπήρχε δημοσκόπηση που έδειχνε τον Αβέρωφ Νεοφύτου 25%, πιστέψτε με θα έβγαινε επίσημα να το πει, τότε δεν υπάρχει. Δεν λέω ότι δεν θα ανατραπεί ή θα ανατραπεί το σκηνικό. Αλλά θα ήθελα να χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις σωστά και να μην παίζουν με αυτό επικοινωνιακά. Αυτό μας κάνει ζημιά».

Επιπλέον, σε σχέση με τις διαφορές που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι «έχει σχέση με την απροσδιόριστη ψήφο. Εάν μια εταιρεία έχει βρει λιγότερη απροσδιόριστη ψήφο, και αυτό είναι θέμα δειγματοληψίας, σημαίνει πολύ απλά το ποσοστό αυτό που έχει εντοπίσει, πάει στους υποψηφίους. Εάν υψηλότερη απροσδιόριστη ψήφο, σημαίνει οι υποψήφιοι θα έχουν λιγότερα ποσοστά. Οι τάσεις όμως είναι πολύ κοντά. Για παράδειγμα βλέπουμε τον Χριστοδουλίδη πάνω από το 30 ή το 32 και τους άλλους κάτω από το 18 ή 19%. Έχουμε έναν που είναι μπροστά και κάποιους είναι μεν κοντά και είναι πίσω. Έτσι ερμηνεύουμε τις δημοσκοπήσεις, δεν λέμε ότι η διαφορά είναι 20 και 15. Έχω ακούσει άλλον εκπρόσωπο του Αβέρωφ, ο οποίος είχε πάρει το 42% από μια δημοσκόπηση και το 30% από άλλη δημοσκόπηση και λέει ότι υπάρχουν 12 μονάδες μείωση. Είναι λάθος αυτό επιστημονικά και είναι επιστημονικό έγκλημα αυτό το πράγμα. Δεν δικαιούμαστε να συγκρίνουμε δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών. Η εταιρεία με το 42% έχει δείξει μια πτώση στο 37-38%. Η άλλη έδειξε από το 36% στο 31 και έμεινε εκεί».   

Διαβάστε επίσης: Κόντρα στα προγνωστικά ο Δίπλαρος- Ποιον βλέπει νικητή την 1η Κυριακή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιμένει, Δίπλαρος, Δεν, #45,epimenei, diplaros, den, #45