Επίσκεψη Ζελένσκι στην Ιταλία, διαβεβαιώνει για τη στήριξή της η Ρώμη

Η Ρώμη υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξή της στην Ουκρανία το Σάββατο καθώς ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε μια επίσκεψη για συνομιλίες με Ιταλούς αξιωματούχους και τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι το Βατικανό συμμετέχει σε μια ειρηνευτική αποστολή για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, στο πρώτο του ταξίδι στην Ιταλία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, συνάντησε τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και στη συνέχεια παρακάθισε σε

γεύμα εργασίας με την Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι προτού κατευθυνθεί στο Βατικανό.

Ο Ματαρέλα επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία όσον αφορά τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την ανοικοδόμηση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πηγές από το γραφείο του προέδρου ανέφεραν στο Ρόιτερς.

Είπε επίσης στον Ζελένσκι ότι ενώ όλοι όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία θέλουν ειρήνη, «πρέπει να είναι μια αληθινή ειρήνη και όχι μια παράδοση», είπαν οι ίδιες πηγές.

Ο Ζελένσκι, χαρακτήρισε στο Twitter την επίσκεψή του στην Ιταλία και το Βατικανό ως «μια σημαντική επίσκεψη για την επικείμενη νίκη της Ουκρανίας».

Καθώς κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο, η αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι πέρασε από μικρές ομάδες ανθρώπων που κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι ταξίδεψε στη Ρώμη με αεροπλάνο της ιταλικής κυβέρνησης, που συνοδευόταν πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο από μαχητικά αεροσκάφη. Επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Γερμανία είτε το βράδυ του Σαββάτου είτε το πρωί της Κυριακής.

Η Μελόνι επισκέφθηκε τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον Φεβρουάριο για να τον διαβεβαιώσει για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της, κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε στο παρελθόν με τον Πάπα στο Βατικανό το 2020 και οι δυο τους είχαν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες από την έναρξη του πολέμου.

Στην αρχή του πολέμου, ο πάπας προσπάθησε να ακολουθήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση με την ελπίδα ότι θα είναι μεσολαβητής, αλλά αργότερα άρχισε να καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας, συγκρίνοντάς τις με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της Ουκρανίας κατά τη σοβιετική εποχή.

Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Ουγγαρία στις 30 Απριλίου, ο Φραγκίσκος έκανε ένα ενδιαφέρον αλλά αινιγματικό σχόλιο σχετικά με το ότι το Βατικανό συμμετείχε σε μια αποστολή για τον τερματισμό του πολέμου. «Υπάρχει μια αποστολή σε εξέλιξη τώρα, αλλά δεν είναι ακόμη δημόσια. Όταν είναι δημόσια, θα την αποκαλύψω», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του.

Ο Φραγκίσκος συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον απερχόμενο πρεσβευτή της Ρωσίας στο Βατικανό, Alexander Avdeyev, και η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι το Βατικανό μπορεί να έδωσε στον απεσταλμένο μια επιστολή για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πάπας έχει πάγια πρόσκληση από τον Ζελένσκι να επισκεφθεί το Κίεβο, αλλά έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει επίσης να επισκεφθεί τη Μόσχα στο πλαίσιο της ίδιας ειρηνευτικής αποστολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσκεψη Ζελένσκι, Ιταλία, Ρώμη,episkepsi zelenski, italia, romi