Εντός των ημερών η γεώτρηση της Exxon – Προβληματισμένη η Τουρκία

Η ιστορική στιγμή της γεώτρησης πλησιάζει.

Στο λιμάνι Λεμεσού δένει αύριο (12/11) –καλώς εχόντων των πραγμάτων- το πλωτό γεωτρύπανο της ExxonMobil Stena IceMax, προκειμένου να ετοιμαστεί για την γεώτρηση στο τεμάχιο 10.

Όπως όλα δείχνουν, το τρυπάνι του αμερικανικού κολοσσού αναμένεται να πέσει στον κυπριακό βυθό, είτε στις 14, είτε στις 16 Νοεμβρίου, καθώς η σκέψη της Κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η σύνδεση με τη θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η οποία είναι την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της Exxon,

πολιτική της εταιρίας είναι να μην αποκαλύπτει εκ των προτέρων την ακριβή ημερομηνία.

Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι πολύ καλές, κάτι που κάνει την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι όποιες κινήσεις διεξάγονται υπό την στενή παρακολούθηση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με πτήσεις κατασκοπευτικών.

Σημαντική επίσης είναι και η επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάννον, ο οποίος κατά την περίοδο της γεώτρησης θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η σχετική ανακοίνωση του State Department ήρθε λίγες ημέρες μετά τις επαφές του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σήμερα ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την Τουρκία. Κάλεσε άπαντες να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους προκειμένου να μη δημιουργηθεί λανθασμένη εικόνα. Πάμε να ακούσουμε ένα απόσπασμα και επιστρέφουμε.

Η Τουρκία παρακολουθεί μεν τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή, επιχειρεί δε να ανατρέψει τις εξελίξεις ειδικά στο Καστελόριζο βάζοντας στο παιχνίδι την Λιβύη.

Υπάρχει ένας προβληματισμός εκ μέρους της Άγκυρας μετά τις αμερικανικές «πλάτες» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη μια βλέπει ότι μειώνεται ο λόγος που μπορεί να έχει στην περιοχή, μένοντας εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Από την άλλη, δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος να προχωρήσουν τελικά στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, κρατώντας την μακριά από τις αξιώσεις που έχει για μια πλούσια σε υδρογονάνθρακες θαλάσσια περιοχή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σήμερα η Σημερινή, η Άγκυρα αναζητεί στήριξη από την Λιβύη. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ φέρεται να είχε συναντήσεις με Λίβυους αξιωματούχους προκειμένου να υπάρξει αμφισβήτηση της τριπλής οριοθέτησης. Μάλιστα, δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι σφετερίζεται περιοχή 39.000 τ.χιλ η οποία κανονικά θα έπρεπε να ανήκει στην Λιβύη. Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να ακυρώσει τα σχέδια Κύπρου και Ελλάδας, διεμβολίζοντας τις ΑΟΖ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα