Επίτροπος Διοικήσεως: Οφείλω να μη συνδράμω σε παρανομία

Δήλωση Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδου:

Ως Ανεξάρτητος Προσωποπαγής θεσμός ελέγχου της νομιμότητας, οφείλω να προστατέψω την ανεξαρτησία του θεσμού και να μην συνδράμω σε οποιαδήποτε παρανομία.

Επέτρεψα απρόσκοπτα

σε δημοσιονομικό έλεγχο στο Γραφείο μου, όμως δεν είχα δικαίωμα να επιτρέψω διαχειριστικό έλεγχο με πρόσβαση σε κάθε φάκελο και ενημέρωση για το σύνολο των υποθέσεων που εν έκαστος των λειτουργών κατέχει, καθώς και το χρονικό διάστημα διεκπεραίωσης σε αυτό.

Ο περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμος δεν επιτρέπει την παροχή πληροφοριών που υπέπεσαν στην αντίληψή μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.

Ο Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Ανεξάρτητος Θεσμός, δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που σύμφωνα με τον Νόμο για παροχή στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή υποχρεούνται να δώσουν τέτοιες πληροφορίες.

Ως Ανεξάρτητος Θεσμός που ελέγχει τη νομιμότητα, δεν θα μπορούσα να παρανομήσω παραβιάζοντας το απόρρητο των πληροφοριών που έχω από τους παραπονούμενους.

Η ερμηνεία του Νόμου έχει δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος αρνείται να την δεχθεί και την αγνοεί.

Οποιαδήποτε, όμως, άλλη ερμηνεία από τον ίδιο, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και κυρίως χωρίς νομικό υπόβαθρο να το πράξει, υπερβαίνει τις εξουσίες που ο ίδιος έχει.

Η επιμονή του να ασκήσει διαχειριστικό έλεγχο, ένα μόνο έχει σκοπό, να πλήξει την ανεξαρτησία του θεσμού προστασίας των πολιτών και εγώ δεν έχω δικαίωμα να το επιτρέψω.

Προς την Ανεξαρτησία του Θεσμού και της ΑΠΕΙΛΗΣ που έχω δεχθεί, το «ΙΟΙ» INTERNATIONAL OMBUDSMAN INSTITUTE έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση στήριξης, η οποία σάς επισυνάπτεται .

Σημειώνεται δε ότι στην εν λόγω επιστολή στήριξης του IOI, έχει τονισθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης της κρίσης της Επιτρόπου, επεμβαίνει στην Ανεξαρτησία της και αν αυτό γίνει, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα