Επιβεβαίωση Σημερινής για EastMed με «τάνκερ» (BINTEO)

Το δημοσίευμα της Σημερινής της Κυριακής για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη με πλοία αντί με αγωγό προς την Κρήτη επιβεβαιώνει στο Σίγμα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Τονίζει ότι οι επίσημες συζητήσεις είναι σε εμβρυακό στάδιο και ότι χρειάζεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, η πρώτη φάση, αν το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να είναι ένας αγωγός ο

οποίος να συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, δηλαδή το δίκτυο ΦΑ του Ισραήλ με την Κύπρο, ένας σταθμός υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, είτε πλωτός, είτε στην ξηρά, και από εκεί ο αγωγός να είναι πλέον virtual, δηλαδή ένας αγωγός ο οποίος να συνδέει το υπόλοιπο σύστημα, δηλαδή την Κύπρο με την Ελλάδα, μέσω πλοίων, δηλαδή LNG Carriers, δηλαδή να είναι πλοία τα οποία να κουβαλούν υγροποιημένο ΦΑ. Αυτό είναι μια λογική προσέγγιση μπορώ να την πω, γίνονται κάποιες συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα, αλλά είναι πολύ πρόωρο.   

Ο Υπουργός Ενέργειας ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις σκέψεις επαναφοράς της οριζόντιας επιδότησης στα καύσιμα και στο ρεύμα, διότι η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά, αν και το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον, το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων επιδότησης παραμένει ανοιχτό, παρόλο που σήμερα δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό.

«Κάναμε μια συζήτηση που αφορά στο πώς μπορούμε να δώσουμε μια βιώσιμη λύση γύρω από το θέμα, τουλάχιστον στον ηλεκτρισμό. Έχει υποδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα κράτη μέλη να σταματήσουν, και το βρίσκω πολύ δύσκολο ότι θα μπορεί να μπει μια τέτοια οριζόντια επιδότηση. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάποιος χρόνος ώστε γίνει μια πιο λεπτομερής ανάλυση», σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι, «κάναμε κάποιες σκέψεις σήμερα μαζί με τον ΥΠΟΙΚ και ουσιαστικά θα δοθούν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία ώστε να ληφθεί μια απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εννοείται».

Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τα νοικοκυριά, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι το σχέδιο της ΑΗΚ απευθύνεται μόνο σε 1200 νοικοκυριά το χρόνο και ότι θα πρέπει να εξελιχθεί για όλους με  το αρχικό κεφάλαιο εγκατάστασης να δίνεται από τους παροχείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημείο κλειδί φαίνεται ότι θα είναι η εμπλοκή ιδιωτών.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και η πρόταση της ΑΗΚ, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί, τουλάχιστον αν θα ξεκινήσουμε με εκείνο το σχέδιο, να είναι πιλοτικό, και να εξελιχθεί στο άλλο, το οποίο ουσιαστικά όλο το κεφάλαιο θα πρέπει να δίνεται από τον οργανισμό, πιθανόν να μην είναι μόνο ένας παροχέας ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να είναι περισσότεροι και κάποιοι ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να εμπλακούν στο σχέδιο, οπότε να προσφέρεται το φωτοβολταϊκό σύστημα με χρηματοδότηση από κάποιο ταμείο ή κάποια τράπεζα, και να μπορεί το νοικοκυριό όταν μειώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος να μπορεί και να αποπληρώσει. 

Για να προσθέσει ότι οι δόσεις θα μπορούν να είναι μηνιαίες ή διμηνιαίες.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα