Επτά αμερικανικά λόμπι καταδικάζουν τις πωλήσεις F-16 από ΗΠΑ στην Τουρκία

Επτά κορυφαίες ομάδες υπεράσπισης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), ζήτησαν επίσημα από τους ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Επιτροπών Ενόπλων Υπηρεσιών  των ΗΠΑ να απορρίψουν ένα αναφερόμενο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για πώληση 40 F-16 μαχητικά και 80 κιτ εκσυγχρονισμού

F-16 στο δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας.

Οι εκκλήσεις υπεράσπισης ήρθαν στον απόηχο  ενός δημοσιεύματος της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα που σημείωνε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει επίσημα την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση, παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για την αγορά ρωσικής κατασκευής S-400. 

Η ANCA, μαζί με τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, την Υπεράσπιση των Χριστιανών, το Φόρουμ της Μέσης Ανατολής και την PSEKA - Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Δικαιοσύνης για την Κύπρο, έστειλαν ατομικές επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπομπ Μενέντεζ και Jim Risch (R-ID) και Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών και κατάταξης Ρεπουμπλικανών Jack Reed (D-RI) και Jim Inhofe (R-OK). Στάλθηκαν επίσης επιστολές προς τη Βουλή.

«Ενώ η Τουρκία και οι ακριβοπληρωμένοι ξένοι πράκτορες της εδώ στην Ουάσιγκτον είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να μεταφέρουν αυτή την πώληση σε μια ολοένα και πιο εχθρική δύναμη καθώς προάγει κατά κάποιον τρόπο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, τα γεγονότα και ο νόμος οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο συμπέρασμα», υποστήριξε ο  Aram Hamparian της ANCA. στους ηγέτες του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Κουρδιστάν Diliman Abdulkader υποστήριξε: «Η Τουρκία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι χρησιμοποιεί όπλα αμερικανικής κατασκευής για να απειλήσει εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Κούρδοι στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ευάλωτης κοινότητας των Γιαζίντι στο Σιντζάρ του Ιράκ. ” Ο Abdulkader εξήγησε ότι το καθεστώς Ερντογάν «στοχοποιεί συνεχώς τον κουρδικό λαό χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη, εμποδίζοντας τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία, φυλακίζοντας Κούρδους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς και βρίσκεται στα πρόθυρα της απαγόρευσης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του In Defense of Christians, Richard Ghazal, εξέφρασε ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη στόχευση της Τουρκίας κατά των Χριστιανών στην περιοχή. «Η πώληση στην Τουρκία νέων F-16 και προηγμένων κιτ αναβάθμισης θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια, τις αμερικανικές αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

«Αν η Τουρκία είχε αλλάξει τη συμπεριφορά της ως απάντηση στις συνέπειες που αντιμετώπισε μετά την απόκτηση των ρωσικών S-400, ίσως θα καταλαβαίναμε αυτό που φαίνεται να είναι μια αλλαγή στην πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όμως η Τουρκία δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει χειροτερέψει», εξήγησε ο Phil Christopher, πρόεδρος της PSEKA, της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο. «Από την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), η κυβέρνηση Ερντογάν: έχει υποσχεθεί να προχωρήσει στην απόκτηση πρόσθετων συστημάτων S-400. έχει αυξήσει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και συνέχισε την κατοχή της Κύπρου και αγνόησε την πολιτική των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου – ενώ ενισχύθηκε από αμερικανικά όπλα».

Η Τζούλι Ρέιμαν της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής συμφώνησε. «Η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και η επανειλημμένη αποτυχία της να ενεργήσει ως αξιόπιστος σύμμαχος προκάλεσε κυρώσεις της CAATSA και κρατήσεις του Κογκρέσου για να αποτρέψουν νέες αμερικανικές αγορές όπλων. Αντί να επιδιώκει να επιδιορθώσει τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και ακόμη και να αγοράζει περισσότερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή κυρώσεων CAATSA.

«Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις αξίες της Αμερικής, ακόμη κι αν λαμβάνουμε υπόψη τα ζωτικά διακυβεύματα στη σύγκρουση Ουκρανίας/Ρωσίας», υποστήριξε ο διευθυντής του Middle East Forum Washington Project, Clifford Sterns. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις αξίες της Αμερικής, ακόμη κι αν λαμβάνουμε υπόψη τα ζωτικά διακυβεύματα στη σύγκρουση Ουκρανίας/Ρωσίας», υποστήριξε ο διευθυντής του Middle East Forum Washington Project, Clifford Sterns.

Keywords
Τυχαία Θέματα