Επ.Θεσμών: Περαιτέρω έλεγχος στον Συνεργατισμό

Το θέμα των καταγγελιών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για τον τρόπο διοίκησης του Συνεργατισμού, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με μέλη της να εκφράζουν την άποψη ότι η επιβίωση του Συνεργατισμού πρέπει να διασφαλισεί.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε είναι Κυβέρνηση είτε είναι πολιτικό κόμμα είτε είναι διεύθυνση διορισμένη, να θέση σε κίνδυνο την επιβίωση του Συνεργατισμού, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαϊδης.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας

της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα των καταγγελιών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για τον τρόπο διοίκησης του Συνεργατισμού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι ο Συνεργατισμός, που πλέον είναι η μοναδική κυπριακή, υπό την έννοια της ιδιοκτησίας, τράπεζα, είναι ιδιοκτησία του κυπριακού λαού, είναι μια κρατική επιχείρηση, δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον κυπριακό λαό, τον απλό πολίτη, ο οποίος απλός πολίτης από το υστέρημα του έκτισε τον Συνεργατισμό και από το υστέρημα του ανταπόδωσε την έκκληση και την κραυγή για βοήθεια προς τον Συνεργατισμό όταν χρειάστηκε να το κάνει από το 2013 μέχρι πρόσφατα, με την καταβολή του 1,5 δις και των πρόσφατων 200 εκατομμύρια.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε είναι Κυβέρνηση είτε είναι πολιτικό κόμμα είτε είναι διεύθυνση διορισμένη να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του Συνεργατισμού. Αυτό θα ήταν και πρόκληση και ασέβεια προς τον κυπριακό λαό και αυτό ήταν το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι οι θεσμοί, με προεξάρχουσα την Βουλή, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ότι είναι μέσα στις ευθύνες της να κάνει στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του Συνεργατισμού, αυτού του εξαιρετικά σημαντικού θεσμού για τον κυπριακό λαό και για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, θα συνεχιστεί και σε επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής.

«Όλοι έχουμε ευθύνη να ασκήσουμε έλεγχο για διαφυλάξουμε και να προφυλάξουμε τον συνεργατισμό και την μελλοντική πορεία του. Η κυπριακή πολιτεία, ως ο κύριος ιδιοκτήτης του, οφείλει να ασκήσει τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία στη λειτουργία του και ειδικότερα στην εφαρμογή των όρων των δύο σχεδίων αναδιάρθρωσης, τα οποία ήταν προϋποθέσεις για την καταβολή της σημαντικής κρατικής στήριξης που δόθηκε στο Συνεργατισμό, αλλά και για την έγκριση αυτής της στήριξης από τη ΕΕ. Είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της υποχρέωσης που συνήλθε σήμερα και η Επιτροπή Θεσμών», ανέφερε.

Αν αυτός ο έλεγχος, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης, γινόταν με την πρέπουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και για την ανάλογη σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του κράτους περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της, ίσως η πορεία των εξελίξεων να ήταν διαφορετική.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που έγιναν σε σχέση με τη Λαϊκή και για το Συνεργατισμό, τη μοναδική πλέον κυπριακή τράπεζα σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε για το θέμα ότι «έγιναν τεράστια και εγκληματικά λάθη στο παρελθόν» για να προσθέσει πως «αυτά τα λάθη τα έχει πληρώσει ο κύπριος φορολογούμενος με ένα 1,7 δις ευρώ, αφού τόση είναι κρατική στήριξη γα την επιβίωση του συνεργατισμού».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του με αφορμή καταγγελίες που έγιναν πριν λίγο καιρό από την ΕΤΥΚ αλλά και την πιο πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, είπε: «Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους ίδιους τους συνεργατιστές από το Υπουργείο Οικονομικών τις απόψεις τους γι` αυτά τα ζητήματα. Μας ανησυχούν κάποια πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως ΑΚΕΛ. Θεωρούμε ότι πρέπει να εξυγιανθεί μεν ο συνεργατισμός, αλλά παράλληλα να μείνει πλούτος του λαού, γιατί υπάρχουν σκέψεις για ξεπούλημα και αυτού του πλούτου».

Ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι το σημαντικό είναι να δοθεί στη Βουλή και στο Γενικό Ελεγκτή η έκθεση, η οποία έγινε από τον εποπτικό μηχανισμό, στο σύνολο της που περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιληφθούν τώρα πριν να είναι αργά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα