Έρχονται καλύτερες μέρες για τους πολίτες της Λάρνακας, λέει ο Α. Βύρας

Τα οικονομικά του Δήμου Λάρνακας είναι πολύ καλύτερα από ό,τι τα έχουμε παραλάβει και σίγουρα με τις συνενώσεις των δύο Δήμων, με τις συνέργειες, τις εξοικονομίσεις, με τις προοπτικές που ανοίγονται μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τους πολίτες και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων της Λάρνακας, ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, κατά τον απολογισμό του έργου του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας 2017 - 2023 που πραγματοποιήθηκε

στην πλατεία Ζουχούρι.

Οι άξονες της παρουσίασης του Ανδρέα Βύρα αφορούσαν τα μεγάλα θέματα που χειρίστηκε ο Δήμος, όπως η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, η Πανεπιστημιακή Σχολή, το CMMI, όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, τα έργα τα οποία ξεκινούν και τα έργα που προγραμματίζονται.

Στην παρουσίαση, τον λόγο έλαβαν και οι Πρόεδροι των θεματικών επιτροπών του Δήμου Λάρνακας ούτως ώστε να ενημερώσουν για το έργο της κάθε επιτροπής όπως για παράδειγμα θέματα καθαριότητας, το πράσινο, το υγειονομείο, οι πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες κ.α.

Στον απολογισμό του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε παρουσίαση για τη μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας, των φορέων της πόλης, των Δήμων της Επαρχίας, για τον στόχο η Λάρνακα να είναι το 2030 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030 με μια σειρά από πολλά οφέλη για την επαρχία.

Ο Ανδρέας Βύρας έκανε αναφορά και σε ορισμένες αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί και στο γιατί δεν ήταν εφικτό να προχωρήσουν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. Σίγουρα ανέφερε θα θέλαμε τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν νωρίτερα, κάποια είναι στη διαδικασία κατασκευής, κάποια προγραμματίζονται

Ο κ. Βύρας μίλησε και για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Λάρνακας και για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω του ότι πλέον ο νέος Δήμος Λάρνακας θα αποτελείται από τρια δημοτικά διαμερίσματα.

Τα νέα έργα αφορούν:

Την στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 6 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Την ανάπλαση της ενορίας Αγίου Ιωάννη. Το κόστος κατασκευής του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 7 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας. Το έργο προνοεί την ποιοτική αναβάθμιση πέραν των δεκαπέντε βασικών λεωφόρων και οδών της Λάρνακας, 30 χιλιόμετρα ποδηλατολωρίδων, 11 χιλιόμετρα λεωφορειολωρίδων, μονοδρομήσεις οδών, μείωση οχηματικών λωρίδων σε κύριες λεωφόρους, φυτεύσεις δέντρων (δημιουργία πράσινων αξόνων), ανακατασκευή οδοστρώματος και συμπλήρωση πεζοδρομίων, μείωση του ορίου ταχύτητας, πύκνωση των διαβάσεων πεζών και ποδηλατιστών, νέα σήμανση και διαμορφώσεις συμβολών για παροχή ασφάλειας σε πεζούς και ποδηλάτες. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται αρχές του 2024 και θα διαρκέσουν δυο χρόνια περίπου με το κόστος να υπολογίζεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την βελτίωση Λεωφόρων Γρίβα Διγενή – Γρηγόρη Αυξεντίου. Προωθείται η μετατροπή σε περιβαλλοντικό δρόμο, που προάγει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πρασίνου και την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος.

Την ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Κιτίου Α Φάση. Ορίστηκε Κριτική Επιτροπή του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού μέχρι το τέλος του 2023, την ολοκλήρωση τελικής μελέτης και έγγραφα διαγωνισμού Δεκέμβριος 2025, διάρκεια κατασκευής 15 μήνες με κόστος 3 εκατομμύρια 500 χιλιάδες ευρώ.

Τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στις Αλυκές Λάρνακας στον χώρο του πρώην Λεπροκομείου. Όπως αναφέρθηκε ποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας που πέραν των άλλων σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη της περιοχής. Η περιοχή του πρώην Λεπροκομείου καλύπτει μια έκταση της τάξης των 58.000 τ.μ. καθώς και ότι είναι κρατική δασική γη η οποία εμπίπτει ολόκληρη εντός της ζώνης προστασίας Natura 2000. Η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναμένεται περί να γίνει στα μέσα του 2024. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Εξάλλου, αντιπλημμυρικά έργα που ολοκληρώθηκαν είναι το Αντλιοστάσιο S9 και S8 συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, το κατασκευαστικό έργο για τη Β’ φάση του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων και όμβριων στην οδό Ίσσου στη Λάρνακα καθώς και περισσότερα από 30 μικρά έργα σε διάφορες περιοχές της πόλης.  Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, το ταμείο πολιτικής συνοχής για τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα υπολογιζόμενου κόστους 17 εκατομμυρίων 850 χιλιάδων ευρώ ενώ το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας έχει αναλάβει και την εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου της περιοχής των Καμάρων, εκτιμώμενης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρθηκε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται 4 αντιπλημμυρικά έργα πέριξ των Λεωφόρων Αγίων Αναργύρων, Αλέξανδρου Παναγούλη, Αγίου Λαζάρου και Μητρόπολης, Χρυσοπολίτισσας και Αγίου Ιωάννη.

Υπό μελέτη βρίσκονται έγγραφα διαγωνισμού για 2 καινούργια έργα στα οποία εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα με τις πλημμύρες στις Λεωφόρους Γρηγόρη Αυξεντίου, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και στην οδό Στασίνου.

Tα έργα που έχουν ολοκληρωθεί αφορούν: ανέγερση νέας Δημοτικής Αγοράς, ανάπλαση οδών και διευκολύνσεων ΑΜΕΑ Α στο κέντρο της Λάρνακας, ανάπλαση Δημοτικού Κήπου, τον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, τον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, την επισκευή και συντήρηση εμπορικού κέντρου στον κυβερνητικό οικισμό Άγιοι Ανάργυροι ΙΙ, την ανάπλαση της αυλής και την αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι, τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης, το Δημοτικό Πάρκο Τροχοσανίδας και Τροχοπεδιλισμού, την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, το Δημοτικό Πάρκο Σκύλων, την αποκατάσταση Προπυλαίων του παλιού ΓΣΖ.

Ασφαλτοστρώσεις

Τα τελευταία 7 χρόνια έγινε συντήρηση του ασφαλτικού οδοστρώματος σε 456 δρόμους της Λάρνακας. Το κόστος της συντήρησης είναι 9 εκατομμύρια ευρώ. Οι δρόμοι που συντηρήθηκαν από το 2017 μέχρι τις 6 Αυγούστου 2023 καταλαμβάνουν έκταση 769436m2.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν:

Την αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου, το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, την δημιουργία χώρου εκδηλώσεων / αναψυχής στον Κυβερνητικό Οικισμό Τσακκιλερό, την αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά, τη δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος, την αποκατάσταση και αναδόμηση της πρώην κατοικίας Αστυνομικού Διευθυντή, την ανάπλαση και βελτίωση δυτικού πεζοδρόμου Λεωφόρου Αθηνών, την κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης στη Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, την ανάπλαση πλατείας Ακροπόλεως και Αλκής, την ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑΜΕΑ στο Αστικό Κέντρο της Λάρνακας Φάση Β, την ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας στην Λάρνακα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση έγινε λόγος για αναμενόμενη αύξηση στα έσοδα ύψους 27.492.923 ευρώ, δηλαδή κατά 29,73% το 2023 σε σχέση με το έτος 2016 λόγω μηχανογράφησης και εσωτερικών διαδικασιών.

Επίσης, αναμένεται αύξηση στο πλεόνασμα των οικονομικών καταστάσεων ύψους κατά 192,62% το 2023 σε σχέση με το πλεόνασμα του 2016 και σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ταμείου συντάξεων και φιλοδωρημάτων ύψους 25.000.000 ευρώ δηλαδή κατά 15,59% το 2023 σε σύγκριση με το έτος 2016.

Ακόμη αναμένεται μείωση των μακροπρόθεσμων δανείων του Δήμου ύψους 28.915.316 ευρώ, δηλαδή κατά 42,24% το 2023 σε σύγκριση με το έτος 2016. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα