Έρευνα: Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνα φυτά (ΦΩΤΟ)

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το δηλητηριώδες νυχτολούλουδο Black henbane ως παραισθησιογόνο ναρκωτικό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με τίτλο «Evidence of the ententional use of black henbane (Hyoscyamus niger) in the Roman Netherlands», που διεξήχθη στα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια του Houten-Castellum στην Ολλανδία..

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σπόροι του εν λόγω

φυτού, της «Μαύρο Γερούλι», βρέθηκαν σε ένα κούφιο κόκκαλο προβάτου ή κατσίκας και είναι πανταχού παρόντα σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ολλανδία.

 

Το Houten-Castellum ήταν ένας ρωμαϊκός οικισμός στην Πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.

 

Επίσης σε ένα καλάθι με τέσσερις κατσαρόλες μαγειρικής, οι ερευνητές βρήκαν την πλήρη κεφαλή λουλουδιών με «μαύρο γερούλι», την οποία είπαν ότι ήταν μια «προσφορά εγκατάλειψης».

 

Ένα επιπλέον τεχνούργημα που υποδηλώνει μια τέτοια χρήση είναι το κούφιο κόκκαλο προβάτου ή κατσίκας. Βρέθηκε σε ένα λάκκο που χρονολογείται μεταξύ 70-100 μ.Χ., το οστό είχε κατασκευαστεί και το άκρο του μηριαίου οστού σφραγίστηκε με μαύρο υλικό, πράγμα που δείχνει ότι το οστό χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα ως αντικείμενο.

 

 

Η αρχεβοτονική εξέταση διαπίστωσε ότι το οστό αρχικά περιείχε περίπου 1000 σπόρους από μαύρο γεούλι, ενώ άλλοι υπολογίζουν ότι ήταν έως και 4000.

Το οστό είχε αποτεθεί στην κορυφή του λάκκου με επιπλέον σκελετούς, τους οποίους οι ερευνητές ερμήνευσαν ως «προσφορά εγκατάλειψης». 

Μια τέτοια χρήση, εκτός από το ότι οι σπόροι βρίσκονται σε ένα δοχείο, υποδηλώνει φαρμακευτικές ή παραισθησιογόνες χρήσεις, είπαν οι ερευνητές.

 

Μαύρο γερούλι

 

Το μαύρο γεούλι ήταν ευρέως γνωστό στην αρχαιότητα. Συγγραφείς όπως ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρουν το φυτό στα γραπτά τους. Ο τελευταίος διέκρινε το φυτό από τους μαύρους σπόρους, που μπορούσαν να προκαλέσουν παραφροσύνη, ενώ το λευκό μέρος χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς

Keywords
Τυχαία Θέματα