Έρευνα: Οι χορτοφάγοι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες για κάταγμα ισχίου

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με άτομα που τρώνε τακτικά κρέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της Jerusalem Post, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά οι λόγοι είναι ασαφείς και οι μελέτες που εξετάζουν

τον αντίκτυπο μιας χορτοφαγικής διατροφής στους άνδρες ήταν μικρής κλίμακας και αδιευκρίνιστες. 

Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η μακροζωία αυξάνουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο, επομένως ο επιπολασμός χρόνιων ασθενειών , όπως η αδυναμία, η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία (η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας) αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Τα κατάγματα του ισχίου έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής, κίνδυνο κατάγματος, άλλες χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο. Πολλές ημέρες νοσηλείας μετά από ένα τέτοιο κάταγμα συνιστούν σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, επομένως η ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατάγματος ισχίου αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 400.000 ανθρώπους - άνδρες και γυναίκες - και διαπίστωσαν ότι παρέχουν την πρώτη ένδειξη ότι οι χορτοφάγοι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους άνδρες που τρώνε τακτικά κρέας. Προσδιορίζει επίσης ορισμένους από τους παράγοντες που μπορεί να θέτουν τους χορτοφάγους –τόσο άντρες όσο και γυναίκες– σε αυξημένο κίνδυνο.

Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους με τον τίτλο «Κίνδυνος κατάγματος ισχίου σε κρεατοφάγους, ιχθυοφάγοι και χορτοφάγους: μια προοπτική μελέτη 413.914 συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου» στο BMC Medicine .

Πώς οι χορτοφαγικές δίαιτες οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου;

Ο James Webster, διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του πανεπιστημίου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα κατάγματα ισχίου είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε μια κοινωνία που γερνάει και μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές συνθήκες υγείας και απώλεια ποιότητας ζωής. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους κρεατοφάγους, αυτό μεταφράζεται σε τρία περισσότερα κατάγματα ισχίου ανά 1.000 άτομα σε διάστημα 10 ετών. Τα οφέλη για την υγεία μιας χορτοφαγικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί να εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τυχόν αυξήσεις στον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας για το γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος».

Προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010, τα άτομα στη μελέτη – όλα μέρος του έργου UK Biobank – παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους και κατηγοριοποιήθηκαν είτε ως κανονικοί κρεατοφάγοι που κατανάλωναν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ένας περιστασιακός κρεατοφάγος που τρώει κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. ένα που έτρωγε ψάρι αλλά όχι κρέας. ή ένας χορτοφάγος που έτρωγε γαλακτοκομικά αλλά όχι ψάρι ή κρέας. Τα δεδομένα για τα άτομα συνδέθηκαν με τα νοσοκομειακά τους αρχεία και καταγράφηκαν περιπτώσεις κατάγματος ισχίου κατά την περίοδο παρακολούθησης έως το 2021.

Μεταξύ των 413.914 συμμετεχόντων, υπήρχαν 3503 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου, που ήταν ένα συνολικό ποσοστό επίπτωσης μικρότερο από ένα τοις εκατό (0,8%). Αν και ο συνολικός κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος μεταξύ των χορτοφάγων και των τακτικών κρεατοφάγων ήταν μεγάλος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους κανονικούς κρεατοφάγους, ανεξάρτητα από το φύλο. ότι δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων· και ότι οι ιχθυοφάγοι  είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο (8%) από τους κανονικούς κρεατοφάγους, αλλά αυτό δεν ήταν σημαντική διαφορά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πώς αυτές οι σχετικές διαφορές μπορεί να μεταφραστούν σε πραγματικές περιπτώσεις. Προέβλεψαν ότι κατά μέσο όρο, 6,5 τακτικοί κρεατοφάγοι και 6,5 περιστασιακά κρεατοφάγοι θα εμφανίσουν κάταγμα ισχίου και ότι θα υπήρχαν επτά περιπτώσεις μεταξύ των ιχθυοφάγων και 9,5 περιπτώσεις μεταξύ των χορτοφάγων.

Επιπλέον, είπε ο Webster, οι χορτοφάγοι είχαν περίπου 17% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις συστάσεις πρωτεΐνης από τους κρεατοφάγους. «Έτσι, σημαντικά μηνύματα από τη μελέτη μας είναι ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετή πρωτεΐνη και να διατηρούν έναν υγιή ΔΜΣ. Αυτό θα βοηθήσει τους χορτοφάγους να διατηρήσουν υγιή οστά και μύες».

Keywords
Τυχαία Θέματα