Έρευνα: Οι στίχοι τραγουδιών γίνονται πιο απλοί, θυμωμένοι και αυτο-εμμονικοί

Δεν γερνάς απλά. Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πραγματικά πιο απλοί και επαναλαμβανόμενοι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι στίχοι έχουν γίνει επίσης πιο θυμωμένοι και πιο αυτο-εμμονικοί τα τελευταία 40 χρόνια, διαπίστωσε η μελέτη, ενισχύοντας τις απόψεις των ξέφρενων ηλικιωμένων θαυμαστών της μουσικής παντού.

Μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανέλυσε τις λέξεις σε περισσότερα από 12.000 αγγλόφωνα τραγούδια σε όλα τα είδη ραπ, κάντρι, ποπ, R&B και

ροκ από το 1980 έως το 2020.

Πριν εξηγήσει πώς οι στίχοι έχουν γίνει πιο απλοί, η μελέτη επεσήμανε ότι ο θρύλος του τραγουδιστή-τραγουδοποιού των ΗΠΑ, Μπομπ Ντύλαν – ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960 – κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Eva Zangerle, ειδικός σε συστήματα συστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, αρνήθηκε να ξεχωρίσει έναν μεμονωμένο νεότερο καλλιτέχνη με απλούς στίχους.

Αλλά τόνισε ότι οι στίχοι μπορούν να είναι ένας «καθρέφτης της κοινωνίας» που αντικατοπτρίζει πώς αλλάζουν οι αξίες, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες μιας κουλτούρας με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτό που παρακολουθούμε επίσης τα τελευταία 40 χρόνια είναι μια δραστική αλλαγή στο μουσικό τοπίο – από το πώς πωλείται η μουσική μέχρι τον τρόπο παραγωγής της μουσικής», είπε ο Zangerle.

Στα 40 χρόνια που μελετήθηκαν, υπήρξαν επανειλημμένες ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική. Οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες της δεκαετίας του 1980 έδωσαν τη θέση τους στα CD της δεκαετίας του '90, και μετά η άφιξη του Διαδικτύου οδήγησε στις πλατφόρμες ροής που βασίζονται σε αλγόριθμους του σήμερα.

Για τη μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές εξέτασαν τα συναισθήματα που εκφράζονται στους στίχους, πόσες διαφορετικές και περίπλοκες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν και πόσο συχνά επαναλαμβάνονταν.

«Σε όλα τα είδη, οι στίχοι είχαν την τάση να γίνονται πιο απλοί και πιο επαναλαμβανόμενοι», σημειώνει η Zangerle.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μείωση στους θετικούς, χαρούμενους στίχους με την πάροδο του χρόνου και αύξηση σε αυτούς που εκφράζουν θυμό, αηδία ή λύπη.

Οι στίχοι έχουν επίσης γίνει πολύ πιο αυτο-εμμονικοί, με λέξεις όπως «εγώ» ή «δικό μου» να γίνονται πολύ πιο δημοφιλείς.

Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων στοίχων αυξήθηκε περισσότερο στη ραπ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, είπε η Zangerle.

«Η μουσική ραπ έχει γίνει πιο θυμωμένη από τα άλλα είδη», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ερεύνησαν επίσης ποια τραγούδια αναζήτησαν οι θαυμαστές διαφορετικών ειδών στον λυρικό ιστότοπο Genius.

Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι θαυμαστές της ροκ τις περισσότερες φορές αναζητούσαν στίχους από παλαιότερα τραγούδια και όχι από νέα.

Το Rock έχει πέσει στα charts τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι θαυμαστές κοιτάζουν όλο και περισσότερο πίσω στην ακμή του είδους, παρά στο παρόν του.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο έχει αλλάξει η μουσική είναι ότι «τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα είναι πολύ καθοριστικά για το αν θα παραλείψουμε το τραγούδι ή όχι», είπε η Zangerle.

Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ακούν μουσική περισσότερο στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες, πρόσθεσε.

Με απλά λόγια, τα τραγούδια με περισσότερα ρεφρέν που επαναλαμβάνουν βασικούς στίχους φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή.

«Οι στίχοι θα πρέπει να μένουν πιο εύκολα στις μέρες μας, απλώς και μόνο επειδή απομνημονεύονται ευκολότερα», είπε η Zangerle.

«Αυτό είναι επίσης κάτι που βιώνω όταν ακούω ραδιόφωνο».

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα