Έρευνα: Ρεκόρ ζέστης «πρακτικά αδύνατο» χωρίς ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή

Η θανατηφόρα ζέστη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα ήταν «πρακτικά αδύνατη» σε έναν κόσμο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίς την Τρίτη.

Γιατί έχει σημασία

Σύμφωνα με το Axios, τα ευρήματα δείχνουν ότι η κοινωνία είναι πιο ευάλωτη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως σε σχετικά χαμηλά επίπεδα θέρμανσης.

Η μελέτη καθοδηγεί επίσης την ταχύτητα με την οποία οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταμορφώνουν το κλίμα

μας.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τις πιθανότητες για το κύμα καύσωνα αυτού του μήνα στην Κίνα, το οποίο έθεσε ένα προσωρινό εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Με τα ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών να πέφτουν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, επτά μέλη της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που είναι γνωστή ως World Weather Attribution εξέτασαν το ενδεχόμενο η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο να μετατοπίζει την πιθανότητα και τη σοβαρότητα των κυμάτων καύσωνα .

Η ομάδα λειτουργεί ως ομάδα επιστημονικών ντετέκτιβ, έχοντας ερευνήσει πιθανές συνδέσεις της κλιματικής αλλαγής με περισσότερα από δώδεκα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέτοιες γρήγορες αναλύσεις διεξάγονται και εκδίδονται πολύ γρήγορα για να υποβληθούν σε εξωτερική αξιολόγηση από ομοτίμους.

Ο στόχος είναι να παρέχεται στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής το απαραίτητο πλαίσιο για συνεχιζόμενα ή πρόσφατα ακραία γεγονότα.

Τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι τα κύματα καύσωνα που εξακολουθούν να επηρεάζουν τρεις ηπείρους έχουν μετατραπεί από σπάνια γεγονότα σε σχετικά κοινά περιστατικά, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες.

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, διαπιστώνει η μελέτη, το κύμα καύσωνα της Κίνας θα ήταν ένα γεγονός 1 στα 250 χρόνια. Αλλά τώρα, ένα τέτοιο γεγονός έχει 20% πιθανότητα να συμβεί σε κάθε δεδομένο έτος.

Οι επικίνδυνες συνθήκες στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη νότια Ευρώπη θα ήταν «πρακτικά αδύνατες... αν οι άνθρωποι δεν είχαν ζεστάνει τον πλανήτη καίγοντας ορυκτά καύσιμα», λέει η μελέτη.

Πώς τα κατάφεραν: Οι επιστήμονες συνέκριναν την ακραία ζέστη στο πλαίσιο του κλίματος όπως υπάρχει σήμερα — μετά από περίπου 1,2°C (2,16°F) υπερθέρμανσης που προκλήθηκε από τον άνθρωπο — με εκείνη της προβιομηχανικής εποχής.

Διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη μετατρέψει τα κάποτε σπάνια γεγονότα σε πολύ πιο συνηθισμένα περιστατικά: Στη νότια Ευρώπη, για παράδειγμα, κάθε χρόνο έχει 10% πιθανότητα για ένα τέτοιο συμβάν ακραίας ζέστης.

Το σημείο αντιπαράθεσης

 Η κλιματική αλλαγή έκανε τα κύματα καύσωνα πιο δυνατά και θερμότερα — περίπου 2,5°C (4,5°F) βαθμούς θερμότεροι στη νότια Ευρώπη και 2°C (3,6°F) υψηλότεροι στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι η αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλέσει παρόμοια κύματα καύσωνα να συμβαίνουν περίπου κάθε δύο έως πέντε χρόνια στις ΗΠΑ.

Τα κύματα καύσωνα σημειώνονται καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών καταρρίπτουν ρεκόρ .

Οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες στον κόσμο είναι από τις θερμότερες που έχουν καταγραφεί για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Ο Ιούλιος πλησιάζει να σημειώσει ρεκόρ για τον θερμότερο μήνα του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα