Ερντογάν: Το Marlin θα συνδράμει στην κυριαρχία μας στις θάλασσες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαιρέτισε με ομιλία του την τελετή καθέλκυσης τεσσάρων νέων πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σήμερα στη Γιάλοβα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του ανέφερε:

«Με τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το ένοπλο μη επανδρωμένο σκάφος Marlin θα συνδράμει στην κυριαρχία μας στις θάλασσες, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς.

Πραγματοποιούμε όλες τις δράσεις μας πιστοί στο σύνθημα του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, “Αυτός που κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο”.

Με αυτή την αντίληψη έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα για να διασφαλίσουμε τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι μια γεωγραφία όπου οι παγκόσμιες συγκρούσεις, οι πολιτικές κρίσεις και οι διαμάχες είναι ιδιαίτερα έντονες. Από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέχρι τις σφαγές στη Γάζα, από τη βία στη Συρία μέχρι την κρίση στη Λιβύη, κάθε περιστατικό που απασχολεί την ατζέντα της ανθρωπότητας συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας. Μέσα σε όλες αυτές τις εντάσεις και τις κρίσεις, η Τουρκία είναι πλέον γνωστή ως πυλώνας σταθερότητας, παρά τις παγίδες που της έχουν βάλει εδώ και χρόνια. Όχι μόνο προστατεύουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη μας, αλλά προσπαθούμε επίσης να τερματίσουμε τις συγκρούσεις και να διασφαλίσουμε ότι σε ολόκληρη την περιοχή μας θα επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία».

Αφήνοντας και πάλι αιχμές για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Σήμερα, όλοι παρακολουθούμε εκείνους που παρέχουν απεριόριστη και άνευ όρων

υποστήριξη στην ισραηλινή κυβέρνηση στέλνοντας αεροπλανοφόρα στην περιοχή μας. Όσοι όμως κλείνουν τα μάτια στις σφαγές και τις θηριωδίες που διαπράττει το Ισραήλ, θα καταλήξουν να λένε στο μέλλον “μακάρι να είχε γίνει αλλιώς” και θα βιώσουν μεγάλες τύψεις.

Για να μιλήσουμε ειλικρινά, οι δυτικές χώρες και οι διεθνείς θεσμοί ασφαλείας, που δοκιμάστηκαν με άσχημα αποτελέσματα στο θέμα της Γάζας, δεν έχουν πλέον καμία αξιοπιστία.

Τα φασιστικά πρόσωπα αυτών που μιλούν για Δημοκρατία έχουν πλέον αποκαλυφθεί. Αυτοί που μοιράζουν αριστερά και δεξιά εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες κλείνουν τα μάτια μπροστά στα παιδιά, τα μωρά και τις γυναίκες που δολοφονούνται βάναυσα εδώ και 105 ημέρες, και δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα για να αποτρέψουν αυτή τη βία.

Κατά την προσεχή περίοδο, εκτός από τα UAV και τα UCAV, θα επικεντρωθούμε επίσης στην ανάπτυξη διαφόρων πολεμικών ναυτικών πλατφορμών, από μη επανδρωμένα και αυτόνομα ναυτικά οχήματα έως υποβρύχιες πλατφόρμες και αεροπλανοφόρα. Φυσικά, ενώ κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, δεν ξεχνάμε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένας δυναμικός τομέας που απαιτεί συνεχή και με υψηλούς ρυθμούς δουλειά και δεν επιτρέπει καμία στασιμότητα».

Παρουσία Ερντογάν και Γκιουλέρ η παράδοση στο τουρκικό Ναυτικό τεσσάρων νέων πλοίων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σήμερα το μεσημέρι στην τελετή παράδοσης στο τουρκικό Ναυτικό τεσσάρων νέων πολεμικών πλοίων.

Το τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε την πρώτη μονάδα των τουρκικών φρεγατών κλάσης Istanbul, "TCG Istanbul", καθώς και του πλοίου ναυτικού ανεφοδιασμού και υποστήριξης μάχης "TCG Derya", του δεύτερου μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού Στόλου, μετά το μίνι αεροπλανοφόρο "Anadolu". Στο δυναμικό του τουρκικού Στόλου εντάχθηκαν επίσης το πλοίο ανεφοδιασμού TCG Arif Ekmekci και το μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα Marlin.

Μιλώντας στην τελετή, που έγινε στη Γιάλοβα, στον νότο της Θάλασσας του Μαρμαρά, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία υιοθετεί το σύνθημα «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες, κυριαρχεί στον κόσμο» του Χαϊρετίν Μπαρμπαρόσα. «Με αυτή την αντίληψη, έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας» τόνισε.

Ανέφερε ότι η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων έχει φτάσει σε ποσοστό 80%, κάνοντας αναφορά σε πλοία αμφίβιας επίθεσης πολλαπλών χρήσεων, πλοία ναυτικού ανεφοδιασμού, στον εκσυγχρονισμό φρεγατών κλάσης Barbaros, στο υποβρύχιο νέου τύπου, στον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης Preveze, στη ναυπήγηση μη επανδρωμένου ναυτικού οχήματος.

«Σήμερα, δεν είναι δυνατόν τα έθνη που δεν μπορούν να είναι ισχυρά και ανεξάρτητα στον τομέα της άμυνας να ατενίζουν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι η γεωγραφία όπου οι συγκρούσεις, οι πολιτικές κρίσεις και οι συγκρούσεις στον κόσμο είναι πιο έντονες» δήλωσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός 'Αμυνας Γιασάρ Γκουλέρ δήλωσε στην ίδια τελετή ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν αφενός να προστατεύσουν «τα ιερά εδάφη και τα σύνορα της πατρίδας από τους τρομοκράτες, αφετέρου συνεχίζουν αδιάλειπτα τις δραστηριότητές τους προκειμένου να προστατεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη "Γαλάζια Πατρίδα» και την "Πατρίδα των Αιθέρων"» προσθέτοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής μας δύναμης».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν από χθες ευρεία δημοσιότητα στην απόκτηση των εν λόγω πλοίων από το τουρκικό Ναυτικό με τον χαρακτηρισμό ότι είναι οι φρουροί της «Γαλάζιας Πατρίδας» και κάνουν αναφορές στο πρόγραμμα MILGEM (Milli Gem), του προγράμματος δηλαδή του «Εθνικού Πλοίου» για ναυπήγηση με εγχώρια μέσα ναυτικών μονάδων, με στόχο την επάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προμήθεια πολεμικών πλοίων και την πλήρη αποδέσμευση της 'Αγκυρας από το εξωτερικό στον τομέα αυτό.

Πηγή: Μαρία Ζαχαράκη / ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα