Ερωτήματα από Κύπριο Ευρωβουλευτή για τη δολοφονία της Μαρίνοβα

Την αναγκαιότητα για «άμεση ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην ΕΕ» θέτει σε ανακοίνωσή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κράτος δικαίου. Το Άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ εγγυάται στα κράτη μέλη της τόσο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης όσο και τον πλουραλισμό. Εντούτοις στον πιο πρόσφατο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Ευρώπη στο σύνολό της είδε τη μεγαλύτερη πτώση στις ελευθερίες του Τύπου! Ακόμα κι αν η

περιοχή παραμένει η ασφαλέστερη για τους δημοσιογράφους! H δολοφονία ακόμα ενός δημοσιογράφου στην Βουλγαρία, στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί σαν ένα θανάσιμο πλήγμα στην καρδιά της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεσμός, έχει την εξουσία για να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ζητώντας άμεσα διευκρινίσεις από την Βουλγαρική Κυβέρνηση για το πως προχωρούν οι έρευνες για την άμεση διαλεύκανση της δολοφονίας. Αυτό θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην ανησυχία όσων θεωρούν ότι το κράτος δικαίου υφίσταται πιέσεις και επιθέσεις εκ των έσω. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων, των οργανισμών ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου. Ο ρόλος τους είναι καίριος στην υποστήριξη της δημοκρατίας. Χρειάζεται όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα από απλές δηλώσεις στήριξης»

Κατέθεσα σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επείγουσα ερώτηση καταγγέλλοντας την δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου, Βικτόριας Μαρίνοβα.

Η νέα άγρια δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου, Βικτόριας Μαρίνοβα, έρχεται να προστεθεί στην μαύρη λίστα δολοφονιών δημοσιογράφων στην επικράτεια της ΕΕ κατά το τελευταίο χρόνο. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια στην Μάλτα και του Γιαν Κούτσιακ, στην Σλοβακία.

Το πλέον σημαντικό, αλλά και ανησυχητικό, στοιχείο όλων των υποθέσεων/δολοφονιών είναι ότι και οι όλοι δημοσιογράφοι διερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς από κυβερνητικά στελέχη/πολιτικούς. Συγκεκριμένα, η Μαρίνοβα μεταξύ άλλων ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και σύνδεσης διαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολιτικούς και επιχειρηματίες. Εύλογα κάποιος μπορεί να διερωτηθεί και τον βαθμό επηρεασμού που είχαν/έχουν αυτά τα στελέχη στην δικαστική/αστυνομική εξουσία των χωρών τους.

Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως παρέμβει άμεσα προς της Βουλγαρική κυβέρνηση, για την άμεση, πλήρη και ενδελεχή έρευνα για τα αίτια της δολοφονίας της 30χρονης δημοσιογράφου. Ζήτησα επίσης όπως προχωρήσει στην χρηματοδότηση ανεξάρτητων πρωτοβουλιών που προσφέρουν πρακτική υποστήριξη στους απειλούμενους δημοσιογράφους παρακολουθώντας έτσι την κατάσταση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη πιο αποτελεσματικά. Τέλος, ζήτησα ξανά όπως προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των δημοσιογράφων, καθώς και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος/whistle-blowers, μέσα από την έκδοση μιας σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερωτήματα, Κύπριο Ευρωβουλευτή, Μαρίνοβα,erotimata, kyprio evrovoulefti, marinova