Ερωτοκρίτου: Την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ υποστηρίζει η Κύπρος

Η Κύπρος υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο η Ένωση αποτελεί τον μοναδικό δρώντα, που ενισχύει την ασφάλεια, τη δημοκρατία και τις αρχές του κράτους δικαίου, δήλωσε το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία συμμετείχε χθες διαδικτυακά σε συνάντηση, που διοργάνωσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), με Προέδρους

και Μέλη κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών, που εντάχθηκαν ΕΕ το 2004.

Σε παρέμβασή της, στη συνάντηση με θέμα την 20η επέτειο της διεύρυνσης της ΕΕ, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι η ένταξη των χωρών της διεύρυνσης του 2004 στην ΕΕ, συνέβαλε πρωτίστως στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι «ως ένα μικρό κράτος το οποίο επιπροσθέτως υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής από το 1974, η ένταξη στην ΕΕ επέτρεψε στη χώρα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, στη βάση της αντίληψης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι υπερασπίζονται τις ίδιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για τις οποίες και η Κύπρος αγωνίζεται». 

Ανέφερε, ακόμη, ότι η υιοθέτηση του ευρώ αποτέλεσε επίσης σημαντικότατο σταθμό στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι η ένταξη και συμμετοχή στην Ευρωζώνη ενείχε προκλήσεις.

Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι πολίτες αποτιμούν θετικά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ιδίως εν μέσω της γεωπολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής αστάθειας που επικρατεί σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι η Κύπρος υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ αναγνωρίζοντας ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο η Ένωση αποτελεί τον μοναδικό δρώντα που ενισχύει την ασφάλεια, τη δημοκρατία και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Εξάλλου, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο η ΕΕ οφείλει να εγκύψει περισσότερο στις προκλήσεις ασφάλειας στην περιφέρειά της, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι μια εταιρική σχέση της ΕΕ με τα κράτη της περιοχής είναι στρατηγικής σημασίας.

Καταληκτικά, είπε πως η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στη νεολαία, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η εκπαίδευση της νεολαίας είναι σημαντική ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί στη διεθνή αρένα και ειδικότερα στον τεχνολογικό τομέα, ώστε να επιτύχει τους στόχους της, ενώ αυτό, σημείωσε η ίδια, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή πορεία ολόκληρης της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερωτοκρίτου, Κύπρος,erotokritou, kypros