Ερσίν Τατάρ: «Εάν υπάρξει συμφωνία, μόνο στη βάση δύο κρατών»

Ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο «Γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου και ΤΔΒΚ» που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Χατζί Μπαϊράμ Βελί της Άγκυρας. Ο Τατάρ έκανε λόγο για κατάκτηση της Κύπρου, ενώ δήλωσε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια διακυβέρνησης στο νησί στο παρελθόν.

«Υπήρχαν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο. Αυτοί οι δύο ίσοι λαοί ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια ενότητα μαζί,

ωστόσο ποικίλες διαφορετικού τύπου προσπάθειες να συνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα δεν θα επιτραπούν ποτέ. Αν υπάρξει μια τέτοια κατάσταση, η Τουρκία μπορεί να είναι σε θέση να πολεμήσει γι' αυτήν, να στείλει τους στρατιώτες της εκεί, επειδή η ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας περνάει από την Κύπρο από το 1571 έως το 1878 και τη Συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει μια συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της Τουρκίας μέχρι τη ‘δεκαετία’ του 1923».

Αναφέροντας ότι η Τουρκία αγωνιζόταν ταυτόχρονα και απέναντι σε άλλες δυσκολίες εκείνη την περίοδο, ο Τατάρ πρόσθεσε:

«Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είχε ένα δίλημμα μπροστά στις απειλές των ΗΠΑ κατά καιρούς. Αλλά εκείνα τα χρόνια, από το 1964 έως το 1974, ο ‘Τ/Κ λαός’ μπόρεσε να αντισταθεί με υψηλό πνεύμα αντίστασης και ο ‘τουρκικός λαός’, που εκδιώχθηκε από 103 χωριά, που είδε τα χωριά του να καίγονται και να καταστρέφονται, αλλά που πάλευε να επιβιώσει σε σκηνές για χρόνια, προσπαθούσε να εκθέσει μπροστά σε όλο τον κόσμο τον τρόμο στην Κύπρο, την τρέλα στην Κύπρο, τις περιπέτειες στην Κύπρο και να περιγράψει την αντίστασή μας. Όλα αυτά είναι τα γεγονότα της πικρής μας Ιστορίας».

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης: «Δεν κουραστήκαμε, δεν τα παρατήσαμε, δεν υποχωρήσαμε, αντισταθήκαμε ενάντια σε κάθε είδους γενοκτονία, με το πνεύμα των ιερών αγωνιστών και της αντίστασης και με την υποστήριξη της Ανατολίας, καταφέραμε πραγματικά να διατηρήσουμε τη δομή εκεί».

Μετά την εισβολή στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο Τατάρ «ο Τ/Κ λαός βρήκε μια ανεξάρτητη, ελεύθερη και κυρίαρχη ζωή στο βόρειο τμήμα του νησιού και ως αποτέλεσμα ιδρύθηκε η ΤΔΒΚ το 1983. Η Βόρεια Κύπρος θα κλείσει τα 60 της χρόνια τον επόμενο χρόνο». Ο Τατάρ είπε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία κάθε κράτους.

- «Αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή πρέπει να γίνει στη βάση δύο κρατών»

Ο Τατάρ δήλωσε ότι η ‘ΤΔΒΚ’ είναι κυρίαρχο ‘κράτος’, το ‘Κράτος της Κύπρου στο Νότο’ είναι επίσης κυρίαρχο κράτος και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο με τη συνεργασία αυτών των ‘δύο κρατών’: «Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να γίνει στη βάση δύο κρατών», είπε, σημειώνοντας ότι ο ‘Τ/Κ λαός’ είναι εξίσου κυρίαρχος με τους Ε/Κ.

«Οι E/K κλείνουν συμφωνίες με Σέρβους και ΗΑΕ»

Στον τουρκικό τύπο σχολιάζονται επίσης οι αμυντικές συμφωνίες της Κύπρου με τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ο Ε/Κ και ο ελληνικός Τύπος ανέφεραν τις συμφωνίες αυτές ως ‘συμμαχίες κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού’», σημειώνεται δηκτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα