Ερυθρά Θάλασσα: Κόπηκαν υποβρύχια καλώδια ίντερνετ - O ρόλος Χούθι

Πολλά υποβρύχια καλώδια έχουν κοπεί στην Ερυθρά Θάλασσα, διακόπτοντας τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε μια βασική πλωτή οδό που έχει γίνει στόχος των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Τέσσερα από τα 15 υποθαλάσσια καλώδια στην περιοχή έχουν κοπεί, επηρεάζοντας περίπου το ένα τέταρτο της κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, σύμφωνα με δήλωση της HGC Global Communications, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η

HGC και άλλοι πάροχοι αναγκάστηκαν να επαναδρομολογήσουν την κυκλοφορία, αν και η εταιρεία δεν είπε τι προκάλεσε τη διακοπή των υποθαλάσσιων γραμμών.

Διαβάστε επίσης: Οι Χούθι και ο κίνδυνος διαδικτυακού «μπλακ άουτ»

Οι γραμμές που επηρεάστηκαν περιλαμβάνουν το Asia-Africa-Europe 1, το Europe India Gateway, το Seacom και το TGN-Gulf, είπε η HGC.

Σύμφωνα με σχετικο ρεπορτάζ της Telegraph, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι Χούτι, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας σε έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, θα στόχευαν τα καλώδια, τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας παγκόσμια υποδομή.

Η μαχητική ομάδα έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες που έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία.

Οι Χούτι, οι οποίοι λένε ότι ενεργούν για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αρνήθηκαν ότι έχουν χέρι στα κατεστραμμένα καλώδια.

Τα υποβρύχια θαλάσσια καλώδια επιτρέπουν στον κόσμο να συνδεθεί - και να παραμείνει - στο διαδίκτυο. Μπορεί να καταστραφούν απροσδόκητα σε περίπτωση φυσικής καταστροφής αλλά και κατά λάθος από θαλάσσια σκάφη.

«Οι αρχικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι το επηρεαζόμενο τμήμα βρίσκεται εντός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Υεμένης στη νότια Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Seacom στο Associated Press. Είπε ότι επαναδρομολογούσε την κίνηση που μπορούσε να αλλάξει, αν και ορισμένες υπηρεσίες ήταν εκτός λειτουργίας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να στοχεύσει την Ταϊβάν κόβοντας τα υποβρύχια καλώδια με αλιευτικές μηχανότρατες και βυθίζοντας μέρος του νησιού σε μπλακ άουτ στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ανησυχίες ότι μια τέτοια τακτική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σύγχρονο πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα