Έσκασε η φούσκα των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα - Η εκστρατεία ΚΔ

Σαν χάρτινος πύργος φαίνεται να καταρρέει η καλοστημένη επιχείρηση στα κατεχόμενα με τα «πανεπιστήμια» που υπόσχονταν «διεθνώς αναγνωρισμένα» πτυχία, κυρίως σε φοιτητές από την Αφρική.

Το κόλπο των κατοχικών «αρχών» να ξεγελούν με τα ψεύτικα όνειρα που πουλούσαν σε ανυποψίαστους φοιτητές είχε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς ένα τεράστιο κύμα των αιτητών ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία προερχόταν από άτομα αφρικανικής καταγωγής, τα οποία, αγνοώντας τις πολιτικές πραγματικότητες στο νησί, έπεφταν θύματα κυκλωμάτων στα κατεχόμενα, κατέληγαν χωρίς χρήματα ή αναγκάζονταν να καταφύγουν στην

εμπορία ναρκωτικών και την πορνεία για να επιβιώσουν. Στο κόλπο είναι και εμπλεκόμενοι άνθρωποι των κατοχικών «αρχών» και της Τουρκίας, τα ονόματα των οποίων γνωρίζουν οι Αρχές Ασφάλειας της Κύπρου.

Προληπτικά μέτρα και κίνητρα από ΚΔ

Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε και συνεχίζει μια διπλωματική εκστρατεία διαφώτισης σε συνεργασία με χώρες της Αφρικανικής Ένωσης, προκειμένου να προστατεύσει νεαρούς των οποίων η ανάγκη για μόρφωση τυγχάνει αισχ,ρής εκμετάλλευσης από τους Τούρκους και τις διάφορες ξένες και «εγχώριες» ΜΚΟ. Πέρα, όμως, από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αιτητών ασύλου αφρικανικής καταγωγής από τα κατεχόμενα, διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στη «Σ», αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη και προσπάθεια προσέλκυσης φοιτητών από την Αφρική στα πανεπιστήμια και κολέγια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα δοθούν και κίνητρα για σχετικές υποτροφίες, με πτυχία τα οποία θα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα.

Το όλο ζήτημα με την απάτη των πανεπιστημίων στα κατεχόμενα έγινε γνωστό ήδη σε αρκετές αφρικανικές χώρες, με τα δημοσιεύματα να πυκνώνουν, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλα, που θα αποκαλύψουν περισσότερες σκοτεινές πτυχές του ζητήματος.

Ενθαρρυντικά βήματα από Ζιμπάμπουε-Νιγηρία

Η κατάσταση των φοιτητών από τη Ζιμπάμπουε που φυλακίστηκαν στα κατεχόμενα είναι χαρακτηριστική, αφού εξαπατήθηκαν να εγγραφούν σε πλαστά προγράμματα υποτροφιών, όπως αποκάλυψε η Zimbabwe Independent. Σε μια έρευνα που διήρκεσε ένα μήνα από αυτήν τη δημοσίευση, οι φοιτητές από τη Ζιμπάμπουε που παρασύρθηκαν να εγγραφούν σε πανεπιστήμια του ψευδοκράτους σε προγράμματα υποτροφιών, που αποδείχθηκαν απάτη, αποκάλυψαν παραστατικές λεπτομέρειες και οδυνηρές εμπειρίες φτάνοντας στις ακτές της Ευρώπης.

Ανάμεσα στις ενθαρρυντικές εξελίξεις είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ζιμπάμπουε (ZIMCHE), το οποίο προχώρησε στην αφαίρεση πέντε «πανεπιστημίων» των κατεχομένων από τον επίσημο κατάλογο των ιδρυμάτων που είναι διαπιστευμένα στον Οργανισμό διασφάλισης ποιότητας και προτύπων της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «New Zimbabwe» τον περασμένο Μάρτιο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ZIMCHE συμβούλευσε το κοινό να ελέγχουν το καθεστώς διαπίστευσης των ξένων πανεπιστημίων προτού τα εξετάσουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Προηγουμένως, το Εθνικό Γραφείο Απαγόρευσης Εμπορίας Ανθρώπων (ΝΑΡΤΙΡ) της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι «η πλειοψηφία των Νιγηριανών νέων που πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων ανθρώπων είναι γυναίκες και καλούνται οι Νιγηριανοί να είναι προσεχτικοί στο θέμα των σπουδών στην κατεχόμενη Κύπρο».

Το σκάνδαλο πλαστών διπλωμάτων

Όλα τα πιο πάνω επανέρχονται στο προσκήνιο στον απόηχο του «σκανδάλου των πλαστών διπλωμάτων» που συγκλόνισε το εκπαιδευτικό σύστημα του ψευδοκράτους, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί και πολλοί άλλοι κατηγορούνται για συνενοχή. Οι αποκαλύψεις επικεντρώθηκαν στο «Πανεπιστήμιο» Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου (KSTU) στη Μόρφου, όπου οι κατοχικές «αρχές» διαπίστωσαν ότι τα πτυχία χορηγούνταν σε άτομα εντός ημερών ή σε ορισμένες περιπτώσεις ωρών από την εγγραφή τους ως φοιτητών.

Τον Φεβρουάριο ανακλήθηκε η άδεια της οδοντιατρικής σχολής του πανεπιστημίου. Εκτός από τον Avci, ένας από τους συλληφθέντες είναι και ο ίδιος ο πρώην «υπουργός Παιδείας», Kemal Durust. Το συμβούλιο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας (ΥΟΚ) πρόκειται να ετοιμάσει σχετική έκθεση για την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από τ/κ ΜΜΕ, άλλοι υψηλόβαθμοι Τούρκοι και Τ/κ αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι: o Fuat Oktay, πρώην αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο Suleiman Soylu (πρώην Υπουργός Εσωτερικών), ο Levent Uysal (βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης - Γκρίζοι Λύκοι), ο Turgay Avci (πρώην πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων), ο οποίος και συνελήφθη.

Η τεράστια επιχείρηση που στήθηκε

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί περί το 35% του ΑΕΠ του ψευδοκράτους, ακόμη μεγαλύτερο και από τον τουρισμό». Την περίοδο 2021-2022, από τους 108.588 φοιτητές που εγγράφηκαν στα πανεπιστήμια στον Βορρά, οι 51.280 ήταν αλλοδαποί, κυρίως Αφρικανοί. Συγκεκριμένα, έφτασαν στη χώρα άτομα από τη Νιγηρία (17.406), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (3.177), το Καμερούν (2.693) και το Πακιστάν (2.432).

Όπως αποκαλύπτουν και ξένα δημοσιεύματα, προκειμένου να προσελκύσουν τους φοιτητές, τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν αντιπροσώπους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναντι προμήθειας, που κυμαίνεται από €300-€1.000 για κάθε νεοσύλλεκτο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εγχώριες αλλά και διεθνείς ΜΚΟ, αρκετοί από τους εν λόγω αντιπροσώπους «εκμεταλλεύονται» τους φοιτητές αποκρύβοντας να τους ενημερώσουν πως το νησί είναι διχοτομημένο. Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι λαθρέμποροι παριστάνουν τους αντιπροσώπους πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, «προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε δυνητικά αιτούντες άσυλο».

«Εκβιάζουν γυναίκες με γυμνές φωτογραφίες»

Επίσης κάποιοι πράκτορες-αντιπρόσωποι δρουν ως διακινητές και στοχεύουν κυρίως στις φοιτήτριες: «Τις θέλγουν υπό το πρόσχημα ότι θα σπουδάσουν και θα βρουν εργασία στη βόρεια Κύπρο, εν συνεχεία όμως τις παραλαμβάνουν από το αεροδρόμιο και τις μεταφέρουν σε πολυτελείς κατοικίες, όπου αντί για σπουδές, τις εξωθούν διά της βίας στην πορνεία», σημειώνουν ξένα δημοσιεύματα. «Όσες δεν υπακούν, τιμωρούνται μένοντας για ώρες όρθιες, άυπνες, μέχρις ότου βρουν πελάτη», περιγράφει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες εκβιάζονται «ότι θα αποσταλούν γυμνές φωτογραφίες τους στις οικογένειές τους».

Το νομικό πλαίσιο των πανεπιστημίων

Τα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν σε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία παραμένουν υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974, είναι «εκπαιδευτικά ιδρύματα» που λειτουργούν παράνομα, αφού δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές Νομοθεσίες και Κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούν στην Ανώτερη Εκπαίδευση. Επομένως, τα «ιδρύματα» αυτά, όπως και οι «τίτλοι σπουδών» που απονέμουν, δεν αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και, ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζονται από κανένα κράτος, πλην της Τουρκίας. Επιπλέον, τα «πανεπιστήμια» αυτά λειτουργούν κάτω από την καλούμενη «νομοθεσία» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), η οποία, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, είναι μια παράνομη οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, με μόνη εξαίρεση την Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 21/04/24 στην Σημερινή 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έσκασε, #45,eskase, #45