Κουρτουλμούς: Η Άγκυρα δεν σκοπεύει να γίνει δύναμη κατοχής

Η παρουσία του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Μπασίκα (βόρειο Ιράκ) ή στη Συρία μέσω των εκεί επιχειρήσεων δεν έχει ως σκοπό την κατοχή και την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει αντικείμενο συζήτησης η Μπασίκα».

Το Ιράκ χαρακτηρίζει «κατοχική» την τουρκική στρατιωτική δύναμη στη Μπασίκα και ζητά την απομάκρυνσή της, πράγμα που έπραξε χτες και με απόφαση του κοινοβουλίου του. Καθώς η υπόθεση προκαλεί κρίση στις τουρκοϊρακινές σχέσεις,

ο Κουρτουλμούς έκανε σχετικές δηλώσεις.

«Η παρουσία της Τουρκίας στη Μπασίκα ήταν μια αναγκαιότητα που ανέκυψε μετά την κατάληψη της Μουσούλης από το ISIS» είπε και πρόσθεσε: «Πού ήταν η ιρακινή κυβέρνηση όταν το ISIS καταλάμβανε μέσα σε μια μέρα τη Μουσούλη; Επίσης, πού ήταν η διεθνής κοινότητα όταν το ISIS καταλάμβανε μέσα σε μια μέρα διάφορες πόλεις στο Ιράκ;».

Ο Κουρτουλμούς είπε επίσης ότι «όπως γνωρίζετε, ως προς το θέμα στη Μπασίκα, είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση Μπαρζανί στο βόρειο Ιράκ, από την αρχή είχε ζητήσει τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων για την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων με σκοπό την απελευθέρωση της Μουσούλης. Το θέμα αυτό δεν είναι ανοιχτό σε συζήτηση. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει αντικείμενο συζήτησης το θέμα αυτό».

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα