Το «μαύρο μας το χάλι» στο κάπνισμα σε χώρους εργασίας

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από το κάπνισμα, εκ των οποίων το 10% είναι παθητικοί καπνιστές. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το κόστος απώλειας του εργασιακού δυναμικού, εφόσον 12% των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι άτομα εργασιακής ηλικίας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν το πρωί στο Υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στον χώρο εργασίας, με ποσοστό

55%.

Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ευρέως γνωστές στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου το κάπνισμα αναδεικνύεται σε κεντρικό παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, εφόσον υπολογίζεται ότι 31% του πληθυσμού καπνίζει.

Φετινός στόχος της εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας «Εδώ τα σπάμε και αναπνέουμε», είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού, όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνίσματος του 2017.

Στοιχεία δόθηκαν και από τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Χριστάκη Μαυρή, ο οποίος ανέφερε ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν 25720 έλεγχοι για το κάπνισμα και καταγγέλθηκαν 3023 πρόσωπα, ενώ για το 2017 έγιναν 7589 έλεγχοι μέχρι στιγμής και 996 καταγγελίες.

Ο κύριος Μαυρής κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους, υγειονομικές υπηρεσίες, ΚΟΤ και δημαρχεία, να ενισχύσουν το έργο της αστυνομίας στους ελέγχους και τις καταγγελίες όσων παρανομούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα