Γεν.Εισαγγελέας:Ευθύνες σε όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη «Σημερινή» ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει ότι «αυτά τα πρόσωπα μπορεί να είναι τραπεζίτες, πολιτικά πρόσωπα που ασκούν δημοσιονομική πολιτική, φορείς εξουσίας που συμμετέχουν σε εποπτικές Αρχές, πρόσωπα που ασκούν νομοθετική εξουσία, κόμματα κ.λ.π.», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως δεν μετουσιώνονται όλες οι ευθύνες σε ποινικές ευθύνες και καταδίκες στο δικαστήριο.

«Μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να φέρουν όλα τα πρόσωπα, ομάδες, οργανισμοί και Αρχές που εμπλέκονται στη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού

συστήματος», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σημερινή» ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης.

«Αυτά τα πρόσωπα», αναφέρει, «μπορεί να είναι τραπεζίτες, μπορεί να είναι πολιτικά πρόσωπα που ασκούν δημοσιονομική πολιτική, φορείς εξουσίας που συμμετέχουν σε εποπτικές Αρχές, πρόσωπα που ασκούν νομοθετική εξουσία, κόμματα κ.λ.π.». Και προσθέτει: «Πράξεις, αποφάσεις ή και παραλείψεις όλων αυτών ή κάποιων από αυτούς, δεν μπορεί παρά να έχουν διαχρονικά επιδράσει με τον έναν ή άλλον τρόπο, κατά τον έναν ή τον άλλο βαθμό στην κατάρρευση του συστήματος και στην επελθούσα οικονομική κρίση». Διευκρινίζει ότι η Νομική Υπηρεσία εποπτεύει αστυνομικών ερευνών για μεμονωμένα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το αν σήμερα, στα πρόθυρα του 2017, έχει μετανιώσει που ανέλαβε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα το 2013, ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι «οι δυσκολίες και προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, ο βαθμός σήψης και διαφθοράς σε διάφορους τομείς του Δημοσίου αποδείχθηκε πολύ υψηλότερος απ' ό,τι υπολογίζεται». Εντούτοις, ο κ. Κληρίδης αναφέρει επί λέξει: «Παρά ταύτα, όλες οι δυσκολίες και αντιξοότητες, πρέπει να πω ότι αντί να πτοούν, πεισμώνουν και δίδουν κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών για υποστύλωση ενός πραγματικού κράτους δικαίου».

Στη συνέντευξη, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε νέες υποθέσεις για την οικονομία που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο ανακριτικό έργο, τις παρενέργειες του θανάτου Ανδρέα Βγενόπουλου, τις έμμεσες παρεμβάσεις που γίνονται από κάποιους στον Γ. Εισαγγελέα και στις επιπτώσεις που προκαλεί -ανεξαρτήτως έκβασης- η υπόθεση Ρίκκου σε ό,τι αφορά το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας. Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη του Κώστα Κληρίδη στη «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα