Ετήσια μείωση 1,7% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Ετήσια μείωση 1,7% σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Οκτώβριο 2023, που έφτασε στις 138,4 μονάδες (βάση 2015=100), ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.

Σε σχέση με τον προηγούμενο Οκτώβριο, παρατηρείται αύξηση στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (6,3%) και της μεταποίησης (2,3%) και μείωση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10,2% και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 5%, αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά μεταποιητικό κλάδο, τον Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον

αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, καταγράφηκαν αυξήσεις στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (6,6%), στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (4,8%), στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (4,1%), στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (3,5%).

Μείωση σημειώθηκε στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-5,5%), στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (-0,7%), στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (-0,2%) και στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-0,1%).

Τον Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023 ο δείκτης σημείωσε μείωση 0,1% και παρέμεινε σταθερός στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σημείωσε αύξηση στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων κατά 1,1%.

Στους τομείς της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών και της μεταποίησης σημειώθηκε μείωση 0,4% και 0,1% αντίστοιχα.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 5,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα