«Έτσι εξηγούνται τα 7.38 ευρώ σε πολεμιστή του ΄74»

«Δεν πρόκειται περί ειδικού απομονωμένου επιδόματος, αλλά αναλογική αύξηση επί της σύνταξης της οποίας ο δικαιούχος λαμβάνει, βάσει των επιπλέον μηνών που υπηρέτησε, μα κυρίως αναλογικά με το ύψος της σύνταξης που αυτός λαμβάνει, και θα λαμβάνει», αναφέρουν στο SigmaLive, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πολεμιστής του 1974 Χριστάκης Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πήγες ο όποιος δικαιούχος, κάνοντας ανάγνωση της αίτησης

που από την 1η Ιουνίου διατέθηκε στους ενδιαφερόμενους (και νοείται ότι σε κανέναν δεν έχει ακόμα καταβληθεί, αφού ουδείς δεν υπέβαλε ακόμα αίτηση) μπορεί να υποβάλει αίτηση για την αύξησης που δικαιούται στην σύνταξη του ή όχι, αφού βάσει ισοκατανομής, αξιοκρατικών κριτηρίων και διαφάνειας ο ενημερωτικός πίνακας διατίθεται σε όλους ανεξαιρέτως ως παράρτημα της αίτησης.

Όπως προσθέτουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, παρ’ όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που το Κράτος αντιμετώπιζε και στα πλαίσια αναγνώρισης του δίκαιου αιτήματος των ανθρώπων που προσέφεραν στην πατρίδα κατά το 1974, ενέκρινε πρόταση της Υπουργού Εργασίας για διάθεση του ποσού των 6.800.000 ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό ετησίως για πέραν των 17.000 πολεμιστών και αιχμαλώτων. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κονδύλι σε βάθος χρόνου θα ανέλθει στο ύψος των 152 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόθεση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου είναι να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, διαφάνεια και ορθολογισμό όλα τα αιτήματα που λαμβάνονται για επιδόματα διαφόρων ομάδων», υπογραμμίζουν.

Την ίδια ώρα τονίζουν ότι κανείς δεν μειώνει ή αμφισβητεί την συμβολή όσων πολέμησαν ή αιχμαλωτίστηκαν το 1974.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα ήρθε στην δημοσιότητα μετά από ανοιχτή επιστολή του κ. Κωνσταντίνου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων την άρνηση του να παραλάβει το ποσό των 7,38 ευρώ μηνιαίως για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα ως στρατιώτης του 1974.

Ο κ. Κωνσταντίνου υπηρέτησε 12 επιπλέον μήνες το 1974, τις μαύρες μέρες της εισβολής.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Λυπούμαι πραγματικά που μας αντιμετωπίζετε με αυτό τον τρόπο και μας εξευτελίζετε με το να ανταλλάζετε την προσφορά μας μετά από 36 μήνες συνεχούς θητείας-εφεδρείας και άμυνας με μια επιταγή Ευρ. 7,38 τον μήνα».

Ο ίδιος, μίλησε και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ, προβαίνοντας σε συγκλονιστική μαρτυρία για τα όσα έζησε το 1974.

Keywords
Τυχαία Θέματα