Ευρωεκλογές: Πώς κατανέμονται οι έδρες; Ποια τα σενάρια

Η χώρα στις ευρωεκλογές θεωρείται ως μια - ενιαία περιφέρεια και οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα σε μια κατανομή, αλλά σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση το σύνολο των έγκυρων ψήφων διαιρείται με τις διαθέσιμες έδρες, σύνολο 6 και αυτό αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

Με το μέτρο αυτό διαιρείται το σύνολο των ψήφων που πήρε το κάθε κόμμα και κάθε κόμμα ή συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέχεται στην εκλογική του δύναμη.

Την έδρα ή τις έδρες παίρνει ο υποψήφιος που έχει εξασφαλίσει περισσότερους σταυρούς

προτίμησης.

Τι έγινε το 2009

Για παράδειγμα, το 2009, 30.6325 έγκυρες ψήφοι διαιρέθηκαν με τις 6 διαθέσιμες έδρες και το αποτέλεσμα που προέκυψε, δηλαδή 51.054 ψήφοι (16.6%), αποτέλεσε το εκλογικό μέτρο.

Ο ΔΗΣΥ έλαβε 109.209 ψήφους, το ΑΚΕΛ 106.922 ψήφους, το ΔΗΚΟ 37.625, η ΕΔΕΚ 30.169, το ΕΥΡΩΚΟ 12.630, οι Οικολόγοι 4.602 και οι Άλλοι 5.168.

Στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, το εκλογικό μέτρο περιέχεται 2 φορές στον αριθμό των ψήφων που έλαβαν, με τον μεν ΔΗΣΥ να έχει 7101 ψήφους ως αχρησιμοποίητο υπόλοιπο και το ΑΚΕΛ 4814.

Με την διαδικασία αυτή ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ λαμβάνουν αυτομάτως από 2 έδρες και παραμένουν 2 έδρες αδιάθετες.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, των οποίων το μέτρο ξεπερνά τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν, δεν δικαιούνται έδρες αυτόματα και καταλήγουν αυτομάτως με τις ψήφους αυτέςς ως αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, δηλαδή για το ΔΗΚΟ=37.625 και την ΕΔΕΚ=30.169.

Δεν υπάρχει δεύτερη κατανομή, οι έδρες που απομένουν κατανέμονται στη βάση του υπολοίπου της Α κατανομής.

Συνεπώς, οι δυο μη διαθέσιμες έδρες πήγαν από μία στο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, των οποίων το υπόλοιπο ξεπερνά αυτό του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Τα σενάρια για το 2019

Στις επικείμενες ευρωεκλογές και στη βάση των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι θα έχουμε το παραδοσιακό σενάριο σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών.

Δηλαδή, δυο στον ΔΗΣΥ, δυο στο ΑΚΕΛ, μια στο ΔΗΚΟ, ενώ η τελευταία έδρα θα κριθεί ανάμεσα στο ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ ενώ καραδοκεί και ο συνδυασμός «Συμμαχία – Οικολόγοι».

Για να χαθεί μια εκ των δυο εδρών από τους μεγάλους, θα πρέπει ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ή ο συνδυασμός «Συμμαχία – Οικολόγοι» να κινηθούν σε υψηλότερα ποσοστά από το υπόλοιπο που θα λάβουν το ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ.

Στο ενδεχόμενο που ο ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ λάβουν ποσοστό της τάξεως του 26% και μεταφέρουν τα υπόλοιπά τους στη δεύτερη φάση, αυτό το υπόλοιπο θα είναι της τάξεως του 9,3%.

Αν λοιπόν το ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ ή ο συνδυασμός "Συμμαχία - Οικολόγων" κινηθούν πάνω από 9,3%, τότε θα λάβουν από μια έδρα. Ως εκ τούτου, στο σενάριο αυτό, ένας εκ των δυο μεγάλων θα χάσει μια έδρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα