Έξαρση της έντασης Ισραηλινών-Παλαιστινίων σε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ

Παλαιστίνιος οδηγός οχήματος επαγγελματικής χρήσεως κατέπεσε σήμερα το πρωί σε τρεις πεζούς ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονταν κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου στην θέση Μακαμπίμ, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης Μοντιίν του κεντρικού Ισραήλ. Δύο από τους τρεις Ισραηλινούς τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται ενώ ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την παρακείμενη στρατιωτική δύναμη προκειμένου να ακινητοποιηθεί το όχημά του και να μην προκληθούν περισσότερα θύματα. Το φυλάκιο ελέγχου στην θέση «Μακαμπίμ» διαχωρίζει τα όρια του Δήμου της πόλης Μοντιίν, που βρίσκεται εντός της ισραηλινής

επικράτειας από τα εδάφη της Δυτικής Όχθης.  

Τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων νεαρών στην είσοδο της πόλης Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ εισέρχονταν περισσότερα από 30 λεωφορεία που μετέφεραν θρησκευόμενους Εβραίους για να προσκυνήσουν στον ‘Τάφο του Ιωσήφ’, εβραϊκό προσκύνημα που βρίσκεται εντός της παλαιστινιακής πόλης. Κατά την διάρκεια των ταραχών, νεαροί Παλαιστίνιοι έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό σε στρατιωτική δύναμη που συμμετείχε στον συντονισμό για την είσοδο και την έξοδο του μεγάλου αριθμού των προσκυνητών. Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί. Η είσοδος και η έξοδος των προσκυνητών από την πόλη της Ναμπλούς συνέχισε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας χωρίς να προκληθούν άλλοι τραυματισμοί.

Νωρίτερα χθες το βράδυ, νεαρός Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε θανάσιμα από ένοπλο Ισραηλινό πολίτη, αφότου επιβάτες του τραμ στην Ιερουσαλήμ φώναξαν σε βοήθεια όταν αντελήφθησαν ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος είχε στην κατοχή του μαχαίρι. Ένας ισραηλινός νεαρός τραυματίσθηκε και επιβάτες του τραμ δήλωσαν στα τοπικά μέσα ότι απειλήθηκαν από τον νεαρό Παλαιστίνιο. Από την άλλη, παλαιστινιακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί λογομαχία μεταξύ του 14χρονου Παλαιστινίου νεαρού και πολυάριθμης ομάδας θρησκευόμενων Εβραίων συνομηλίκων του στο βαγόνι του τραμ. Το επεισόδιο συνέβη στον σταθμό του τραμ «Σιβτέι Ισραέλ», που βρίσκεται στα όρια της ομώνυμης συνοικίας υπερορθόδοξων Εβραίων με την αραβική συνοικία Μπετ-Χανίνα, τόπος μόνιμης κατοικίας του 24χρονου Παλαιστινίου. Ο συρμός του τραμ της Ιερουσαλήμ διασχίζει εβραϊκές και αραβικές συνοικίες της πόλης, μεταφέροντας καθημερινά μόνιμους κατοίκους της Ιερουσαλήμ, Εβραίους και Άραβες, και μεγάλο αριθμό τουριστών και ξένων προσκυνητών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα