Φαινόμενο Λέτσιακς: Ο κορυφαίος τροφοδότης της Ευρώπης στη θέση του! (πίνακας)

Το κέρδος της Ομόνοιας από το εντός έδρας 2-0 επί της Νέας Σαλαμίνας είναι -πέραν των βαθμών- ο Μάρκο Στέποβιτς. Στην πέμπτη παρουσία του στο πρωτάθλημα σκόραρε εις διπλούν και έφτασε (ήδη) τα τέσσερα τέρματα σε (μόλις) 330 λεπτά συμμετοχής. Για μια μεταγραφή με στόχο το εύκολο γκολ ο Σέρβος κάνει απόσβεση και κινείται σε τροχιά… υπεραξίας.

Τέτοια είναι ήδη ο Γιαν Λέτσιακς. Για την ακρίβεια, ο Τσέχος είναι ένα φαινόμενο που αναζητεί όμοιό του (όχι απλά στην Κύπρο,

αλλά) στην Ευρώπη! Ο 31χρονος είναι ο βασικός αριστερός μπακ στην καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και αυτό -στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- φτάνει και περισσεύει να τον χρίσει πετυχημένη μεταγραφή.

Την υπεραξία όμως στην περίπτωση του Λέτσιακς δίνει το γεγονός πως κάνει (πολλά) περισσότερα από τα προσδοκώμενα. Ακραίους μπακ που να σκοράρουν ή να δίνουν ασίστ με μεγάλη συχνότητα μπορεί σχετικά εύκολα να εντοπίσει κάποιος. Σχεδόν όλοι έχουν έναν κοινό παρονομαστή: είναι οι βασικοί εκτελεστές των στατικών φάσεων (φάουλ, κόρνερ, πέναλτι) της ομάδας τους.

Ο άσος της Ομόνοιας είναι η εξαίρεση στον κανόνα, διότι όλες οι ασίστ του είναι μέσα από τη ροή του παιχνιδιού. Η διαφορά δεν είναι μικρή, είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κάποιος πόσο πιο δύσκολο είναι να δώσεις τη σωστή τελική πάσα εν κινήσει και σχεδόν εν πλήρει ταχύτητα.

Ο Λέτσιακς το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο, ώστε να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν λαθεύει η στατιστική που του πιστώνει (μόνο) 10 ασίστ σε 18 συμμετοχές. Και η αλήθεια είναι πως, εν μέρει, όντως λαθεύει, διότι δεν του πιστώνει φάσεις, όπως π.χ. η σέντρα που μέσω κόντρας σε αντιπάλους έδωσε στον Ασάντε το 3-0 επί της Ανόρθωσης ή το γύρισμα που ο Σάλαϊ έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του για το 2-1 της Ομόνοιας επί του Απόλλωνα.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ο Τσέχος είναι με άνεση ο κορυφαίος σε ασίστ αριστερός μπακ στην Ευρώπη, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος στον παρατιθέμενο πίνακα. Σημειώστε πως στο Top20 υπάρχουν μόνον δύο ακραίοι μπακ: ο Λέτσιακς και ο Τζέιμς Τάβερνιερ των Ρέιντζερς, ο οποίος όμως έχει χρειαστεί 10 παιχνίδια παραπάνω για να φτάσει στον αριθμό των ασίστ που έχει ο άσος της Ομόνοιας.

Ακόμη και οι αριθμοί υποκλίνονται στο φαινόμενο Γιαν Λέτσιακς…

Keywords
Τυχαία Θέματα