Φιλιππίνες: Αστυνομικός ένοχος για τον φόνο δύο εφήβων - Σπάνια καταδίκη

Αστυνομικός στις Φιλιππίνες κρίθηκε ένοχος για τον φόνο δύο εφήβων στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών που είχε κηρύξει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, σε μια σπάνια καταδίκη.

Την 1η Μαρτίου δικαστήριο της Μανίλας έκρινε ένοχο τον Τζέφρι Πέρες για τον φόνο το 2017 του 14χρονου Ρεϊνάλντο ντε Γκουσμάν και του 19χρονου Καρλ Αρνάις. Ο Πέρες καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 20 ετών.

Ήδη εξέτιε μεγάλη ποινή κάθειρξης, αφού τον Νοέμβριο κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια εις βάρος των δύο αυτών εφήβων από

άλλο δικαστήριο.

Ο συγκατηγορούμενός του, ο επίσης αστυνομικός Ρίκι Αρκιλίτα, πέθανε στη διάρκεια της πρώτης δίκης. Και οι δύο αρνούνταν τις κατηγορίες.

Μάρτυρες είχαν δει για τελευταία φορά τους δύο εφήβους μαζί στις 17 Αυγούστου 2017.

Στη διάρκεια των δύο δικών ένας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε όχημα της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο στην άκρη ενός δρόμου και τον Αρνάις με χειροπέδες να βγαίνει από το αυτοκίνητο με τα χέρια υψωμένα, φωνάζοντας «παραδίδομαι», προτού τον σκοτώσουν οι αστυνομικοί.

Το πτώμα του ντε Γκουσμάν εντοπίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα σε περιοχή βόρεια της Μανίλας. Έφερε δεκάδες σημάδια από μαχαιριές.

Στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του στην προεδρία των Φιλιππίνων, η οποία έληξε τον Ιούνιο του 2022, ο Ντουτέρτε είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να σκοτώνει ύποπτους για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, στην περίπτωση που απειλείται η ζωή των αστυνομικών.

Περισσότεροι από 6.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου κατά των ναρκωτικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Μόνο τρεις άλλοι αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών, για τον οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος των Φιλίππινων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο αυτό, δίνοντας κυρίως έμφαση στην πρόληψη. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι θα συνεχιστούν οι φόνοι.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα επαναλάβει την έρευνά του για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, καθώς «δεν είναι πεπεισμένο ότι οι Φιλιππίνες διεξάγουν τις κατάλληλες έρευνες οι οποίες θα δικαιολογούσαν την αναστολή της έρευνας του Δικαστηρίου».

Διαβάστε επίσης: Πρώτη συνομιλία Κινέζου Πρόεδρου με Ζελένσκι μετά την επίσκεψη σε Πούτιν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιλιππίνες, Αστυνομικός, #45 Σπάνια,filippines, astynomikos, #45 spania