Φονικό πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικία εργαζομένων της MSF στη Γάζα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) καταδίκασε χθες Τετάρτη «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» ισραηλινό πλήγμα εναντίον κτιρίου όπου διέμεναν μέλη του προσωπικού της και οικογένειές τους στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο συγγενείς εργαζομένου της.

Ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ το βράδυ προχθές Τρίτη εναντίον κτιρίου όπου διαμένουν κάποιοι από τους εργαζομένους της MSF

και οικογένειές τους, στην περιοχή Αλ Μαγάζι, στη Χαν Γιούνις, θέατρο τις τελευταίες εβδομάδες χερσαίων μαχών και βομβαρδισμών, τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ.

Η επίθεση «σκότωσε την προγονή και τη σύζυγο συναδέλφου μας και τραυμάτισε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και παιδιά. Το κτίριο, στο οποίο ήταν τοποθετημένο σε εμφανές σημείο λογότυπο της MSF», έγινε «στόχος πυρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που διευκρινίζει ότι στο εσωτερικό του εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 64 άνθρωποι.

Κατόπιν, ασθενοφόρα που μετέβησαν για να παραλάβουν τα θύματα «καθυστέρησαν για πάνω από δυο ώρες εξαιτίας βομβαρδισμών στην περιοχή». Εντέλει μπόρεσαν να μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομείο εκστρατείας στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, πρόσθεσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι για αυτή τη φονική επίθεση», τόνισε η Μάινι Νικολάι, γενική διευθύντρια της MSF, που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε αποστολή συντονισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σήμερα στη Γάζα η φρικτή πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι ασφαλής, οι υποσχέσεις για ασφαλείς ζώνες είναι κούφιες και οι μηχανισμοί για να μην πλήττονται κτίρια όπου βρίσκονται άμαχοι αναποτελεσματικοί», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως είχαν σταλεί στον ισραηλινό στρατό συντεταγμένες του κτιρίου, στο οποίο ήταν τοποθετημένο σε εμφανές σημείο λογότυπος μεγάλου μεγέθους της ΜΚΟ.

Ερωτηθείς για το πλήγμα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως άνοιξε πυρ «κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Χαν Γιούνις» εναντίον κτιρίου στο οποίο είχε «αναγνωριστεί» ότι λάμβαναν χώρα «τρομοκρατικές δραστηριότητες», αλλά μετά το πλήγμα έλαβε πληροφορίες «που έκαναν λόγο για τον θάνατο δυο αμάχων που δεν εμπλέκονταν» σε αυτές.

Πρόσθεσε πως «λυπάται αν επλήγησαν άμαχοι» κι ότι κάνει «το παν εντός των δυνάμεών του για να ενεργεί με ακριβή τρόπο στο πεδίο της μάχης», διαβεβαιώνοντας πως το «συμβάν» αυτό «εξετάζεται».

Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε σε αντίποινα να «αφανίσει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.313 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός σε επεισόδια με τον στρατό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Δεκατετράχρονος χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα και υπέκυψε σε επεισόδια κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού σε χωριό ανατολικά της πόλης Καλκίλια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα χθες Τετάρτη.

Άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ύποπτοι πέταξαν πέτρες εναντίον δυνάμεών του, που ανταπέδωσαν με αληθινές σφαίρες, πλήττοντας τον έναν. Νωρίτερα, ανέφερε πως Παλαιστίνιοι πέταξαν κοκτέιλ Μολότοφ εναντίον λεωφορείου και υπήρξαν επεισόδια.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του, που είναι στην πράξη καθημερινές, στη Δυτική Όχθη. Διακηρυγμένος στόχος του είναι να εξαρθρώσει δίκτυα συνδεόμενα με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Πάνω από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Δυτική Όχθη, είτε από τον στρατό ή από ένοπλους ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όλο το 2023, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν 507 θανάτους Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά δεδομένα για τη βία στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, το 2005.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν συλλάβει 3.100 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 1.350 που κατ’ αυτές είναι μέλη της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός είχε καταλάβει τη Δυτική Όχθη,την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Στη Δυτική Όχθη ζουν σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και, ανάμεσά τους, από 500.000 ως 700.000 ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως η περιοχή αυτή θα πρέπει να είναι η καρδιά του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα είναι «απάνθρωπη»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Keywords
Τυχαία Θέματα