«Φωτοβολταϊκά για... Όλους»: Οι εγκαταστάτες φωνάζουν, ο Υπουργός καθησυχάζει

Δυσφορία επικρατεί ανάμεσα στις εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των πλαισίων (panels), στο πλαίσιο του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

Αντίθετη άποψη εκφράζεται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), ο Πρόεδρος του οποίου, Φάνος Καραντώνης, εκτιμά ότι από την επιβολή πλαφόν, οι εγκαταστάτες θα επωμιστούν μεγάλο βάρος, μέχρι το Υπουργείο να προχωρήσει στην πληρωμή του χρηματικού ποσού της χορηγίας που θα καταβάλλεται

στις εταιρείες, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα παίρνει «8-12 μήνες».

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Μιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Καραντώνης είπε εισαγωγικά ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και οι πρόνοιες του Σχεδίου, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει κενό στην αγορά με τα υφιστάμενα σχέδια, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό που απαιτείται, έστω κι αν το παίρνουν πίσω μετά από 3-6 μήνες, αφού δεν το διαθέτουν.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», ο κ. Καραντώνης υπέδειξε ότι το οικονομικό βάρος θα το επωμίζεται ο εγκαταστάτης. Για το διάστημα που απαιτείται από την προέγκριση των αιτητών, μέχρι και την ενεργοποίηση του συστήματος, διαδικασία που εκτίμησε ότι θα διαρκεί 8-12 μήνες, ο εγκαταστάτης θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση, η οποία ενδέχεται να κοστίζει 6-9% περισσότερο από το πλαφόν που θέλει να επιβάλει το Υπουργείο.

Μη αντιπροσωπευτικό το κόστος

Όπως εξήγησε, στην έρευνα αγοράς που διενήργησε το Υπουργείο, διαφάνηκε ότι το κόστος για εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκών τεσσάρων κιλοβάτ, κυμαίνεται σε 5500-6000 ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές αυτές, επεσήμανε, δεν είναι αντιπροσωπευτικές του συνολικού κόστους, διότι μέχρι ο εγκαταστάτης να πάρει πίσω τα χρήματά του, το σημερινό κόστος, θα έχει αυξηθεί.

Οι παράγοντες, είπε, που θα ισχύουν όταν ο εγκαταστάτης πάρει πίσω τα χρήματά του, θα είναι διαφορετικοί από τους σημερινούς, αυξάνοντας το κόστος για τις εταιρείες εγκατάστασης.

Ερωτηθείς για το σκεπτικό της επιβολής πλαφόν εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο ανησυχεί για εκμετάλλευση μέσω της υπερτιμολόγησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων, ο κ.Καραντώνης είπε ότι ο ανταγωνισμός στην εν λόγω «βιομηχανία» είναι τόσο μεγάλος και οι επιλογές τόσες πολλές, που η αγορά αυτορυθμίζεται, ρυθμίζοντας παράλληλα και τους όρους του ανταγωνισμού.

Διαφωνίες για το Σχέδιο

Ο Φάνος Καραντώνης εξέφρασε διαφωνία και για το γεγονός ότι το Σχέδιο θα απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, λέγοντας ότι θα έπρεπε να προορίζεται για όσους το έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση, είπε, δημιούργησε προσδοκίες, τόσο σε πελάτες, όσο και σε πωλητές, υποδεικνύοντας ότι το Σχέδιο θα έπρεπε να συντρέξει με άλλα σχέδια και να μην είναι ελκυστικό.

«Θα έπρεπε να αποτελεί σανίδα για εκείνους που το έχουν ανάγκη και να μη χρησιμοποιείται από όσους έχουν το κεφάλαιο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το Σχέδιο «μας έκανε ζημιά».

Επιμένει ο Υπουργός Ενέργειας

Ερωτηθείς σχετικά σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για τους εγκαταστάτες.

Όπως είπε, «εμείς διαφωνούμε διότι έχουμε πάρει τιμές στην αγορά για το συγκεκριμένο σύστημα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και τις συγκεκριμένες εγγυήσεις», υποδεικνύοντας ότι το πλαφόν είναι βιώσιμο και σημειώνοντας ότι πολλοί εγκαταστάτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, ακόμη και από το εξωτερικό.

«Να το αφήσουμε να λειτουργήσει και να μη δημιουργούμε φοβίες, είτε στον κόσμο, είτε για το ίδιο το Σχέδιο», είπε. 

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η τιμή για τα συγκεκριμένα συστήματα στο εξωτερικό ανέρχεται σε €900, τονίζοντας ότι με την προκαταρκτική τιμή που τέθηκε από το Υπουργείο (€1325), δίνεται περιθώριο για να είναι βιώσιμο το πλαφόν, για όλους τους εγκαταστάτες, «ακόμα και τους μικρούς».

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει συνάντηση με τον ΣΕΑΠΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα, με τον κ. Καραντώνη να προβλέπει ότι αν το Υπουργείο δεν αλλάξει στάση, πολλές θα είναι οι εταιρείες που θα αποφύγουν να ενταχθούν στο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» με τους όρους που τίθενται σήμερα (χρονοδιάγραμμα λήψης της χορηγίας, πλαφόν στο κόστος κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά για Όλους (;) - Αρχή με 6 χιλιάδες - Με σειρά υποβολής αίτησης

Keywords
Τυχαία Θέματα