Φουρλάς: Χωρίς δεξιότητες θα μείνουμε πίσω – Ξεχνάμε τα καλά που κάνει η ΕΕ

Για το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων αλλά και για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς οι πράξεις της φθάνουν στους πολίτες μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο Λουκάς Φουρλάς.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ που ανήκει στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) έκανε λόγο για ένα κομμάτι που χάνεται, αναφορικά με το τι κάνει το ευρωκοινοβούλιο για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. «Αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα γιατί προβάλλονται προς τα έξω τα μεγάλα θέματα, οι αντιπαραθέσεις και οι συζητήσεις», ανέφερε. 

«Το

80% των νομοθεσιών που γίνονται εθνικές νομοθεσίες έρχονται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Από το αν θα έχουμε μισθούς σε περίοδο covid μέχρι και το πλαστικό ή χάρτινο καλαμάκι όλα έρχονται από το κοινοβούλιο. Καμιά φορά ασκούμε κριτική και κρίνουμε αυστηρά τα όσα γίνονται στην Ευρώπη. Θέλουμε να βελτιώσουμε πράγματα κι όχι να διαλύσουμε κάτι. Ξεχνάμε τα καλά που κάνει για εμάς η Ευρώπη. Υπάρχει μια απόσταση σε αυτό και υπάρχει ευθύνη από όλους μας». 

Αναφορικά με το ζήτημα δεξιοτήτων ο κ.Φουρλάς ως εισηγητής του ΕΚ για το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων είπε πως είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα για το 2023 – 2024.

«Όταν λέμε ψηφιακή και πράσινη μετάβαση είναι κάτι που ζούμε. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά θα μείνουμε πίσω. Πρέπει να πείσουμε τους ευρωπαίους πολίτες ότι πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες και να μπουν σε αυτή τη νέα αγορά εργασίες. Η γενιά η δική μας είχε σκοπό το πτυχίο και το μεταπτυχιακό. Τώρα το πτυχίο είναι απλώς ένα χαρτί στον τοίχο αν δεν έχεις αυτές τις δεξιότητες.

Στη μεγάλη έρευνα για τις δεξιότητες και την αγορά εργασία, υπήρχε ένα ερώτημα προς τους εργοδότες. Ερωτήθηκαν λοιπόν για το τι είναι αυτό που θα τους κάνει να προσλάβουν κάποιον στην εργασία τους. Το πτυχίο ήταν τρίτο στη σειρά. Το πρώτο πράγμα που ζητούσαν ήταν το πώς επικοινωνείς τις «ήπιες δεξιότητές σου». Για παράδειγμα αν έχεις ηγετικές ικανότητες, αν έχεις μεταδοτικότητα.. αυτά που δεν δίνουμε τόση σημασία αλλά για την Ευρώπη είναι προτεραιότητα.

Εμείς σε επίπεδο εκπαίδευσης είμαστε πίσω, αν πάμε με την υφιστάμενη λογική θα μείνουμε πίσω. Αν έχω σε όλα τα μαθήματα άριστα αλλά πάω σε μια συνέντευξη και δεν μπορώ να επικοινωνήσω γιατί να με προσλάβουν; Αυτά πρέπει να εξελίξουμε».

Στο βίντεο πιο κάτω ολόκληρη η παρέμβασή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα