Γαλλία: Σύλληψη Ρώσου που έμενε Κύπρο για σύνδεση με συμμορία ransomware Hive

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη βδομάδα έναν Ρώσο υπήκοο στο Παρίσι που φέρεται να βοήθησε τη συμμορία ransomware Hive στο ξέπλυμα των πληρωμών λύτρων των θυμάτων τους. Ελάχιστα δημοσιοποιήθηκαν για τον ύποπτο εκτός από το ότι είναι Ρώσος υπήκοος, περίπου 40 ετών και διέμενε στην Κύπρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Κατά

την έρευνα του τηλεφώνου του, η γαλλική αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 570.000 ευρώ (πάνω από 615.000 δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων που φέρεται να βοήθησε στην κλοπή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος χρησίμευε ως «τραπεζίτης» για τις θυγατρικές της Hive, βοηθώντας τις να διαχειριστούν κλεμμένα κεφάλαια.

«Ταυτόχρονα, η πλήρης συνεργασία με την Europol, την Eurojust και τις κυπριακές αρχές κατέστησε δυνατή την έρευνα στο σπίτι του σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Κύπρου, παρέχοντας έτσι σημαντικά στοιχεία έρευνας». είπε Nicolas Guidoux, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας..

Πριν κλείσει η υποδομή του τον Ιανουάριο, το Hive χρησιμοποιήθηκε για να παραβιάσει και να κρυπτογραφήσει δεδομένα και συστήματα υπολογιστών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και πετρελαίου, καθώς και νοσοκομείων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από το 2021, στόχευσε πάνω από 1.500 εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες έχασαν περισσότεα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές λύτρων.

Στη Γαλλία, η Hive είχε σχεδόν 60 θύματα, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας και αρκετών τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών και δημαρχείων.

Το Hive λειτούργησε ως "ransomware-as-a-service" με επιθέσεις που εκτελούνταν από "συνεργάτες", αλλά το ransomware δημιουργήθηκε, συντηρήθηκε και ενημερώθηκε από τους προγραμματιστές του. Όταν τα θύματα πλήρωσαν, τα λύτρα μοιράστηκαν μεταξύ των θυγατρικών, που έλαβαν το 80%, και των προγραμματιστών που έλαβαν το 20%.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον του Hive τον Ιανουάριο, οι αρχές επιβολής του νόμου εντόπισαν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης του ransomware και τα μοιράστηκαν με πολλά θύματα, βοηθώντας τα να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα δεδομένα τους χωρίς να πληρώσουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αυτή η προσπάθεια βοήθησε να εξοικονομηθούν 130 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές λύτρων.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα