Γάγγραινα η ηχορύπανση–«Τρελαίνουν» τουρίστες και ξενοδόχους τα decibel (vid)

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη αποφασιστικότητας ή ακόμη και ο πιο δραστικός συντονισμός ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, Υπουργεία και Υφυπουργεία φαίνεται να είναι μεταξύ των προβλημάτων που διατηρούν ακόμη άλυτη την οριστική επίλυση του προβλήματος της ηχορύπανσης στην Κύπρο.
  Να σημειωθεί ότι, βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, την αρμοδιότητα για την μέτρηση εκπομπής ήχου την έχουν οι τοπικές αρχές. 

  Η Νομοθεσία, αν και χρήζει μερικού εκσυγχρονισμού, είναι επαρκής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ανέφερε

στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος προσθέτει πως όσοι καλούνται να την εφαρμόσουν και δεν το πράττουν, ελέγχονται.

«Οι αρμόδιοι φορείς που καλούνται να εφαρμόσουν την υφιστάμενη νομοθεσία δεν το πράττουν και γι' αυτό ελέγχονται. Από εκεί και πέρα είμαστε σε ένα διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία και υφυπουργεία και αναμένουμε την πλήρη τοποθέτησή τους για αυτά τα ζητήματα που περιλαμβάνει και την κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων βάσει της οποίας θα καθοριστούν, στην πορεία, και τα ωράρια λειτουργίας των καταλυμάτων και των κέντρων αναψυχής», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.  

Η αναμονή ωστόσο για την περιβόητη αυτή κατηγοριοποίηση που έχει μετατρέψει το πρόβλημα σε μπαλάκι του πινκ- πονκ σταδιακά γιγαντώνει το πρόβλημα, το οποίο πλέον μοιάζει με γάγγραινα για τον τουρισμό μας αφού ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα παράπονα των επισκεπτών προς τους τουριστικούς πράκτορες από τα οργανωμένα γραφεία ταξιδιών.   

Ο Εκπρόσωπος Τύπου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, Χάρης Χαραλάμπους μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ανέφερε «δεν είναι καινούργιο ότι λαμβάνουμε παράπονα από ταξιδιώτες, πελάτες δηλαδή, αλλά και από τους διοργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού. Είναι θέμα κυρίως θα έλεγα, εφαρμογής της Νομοθεσίας».  

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι κάτι που υπάρχει σε όλη την Κύπρο σε συγκεκριμένες περιοχές. «Σίγουρα αυτό απασχολεί τους τουρίστες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές και η λύσης είναι να εφαρμοστεί η Νομοθεσία με τη σωστή εποπτεία». 
Από πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Νεόφυτος Θρασυβούλου, ανέφερε ότι «Θα αναδείξει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να εκπέμπουν μουσική και να έχουν ρυθμισμένα ωράρια και αυτές που θα μπορούν να εκπέμπουν χαμηλότερη μουσική».   

Πάντως, η συχνότητα των ελέγχων αλλά και οι καταγγελίες από επαρχία σε επαρχία ποικίλουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το ΣΙΓΜΑ από την Αστυνομία.    

Από την αρχή του χρόνου, σε όλη την Κύπρο έγιναν συνολικά 1960 έλεγχοι για ηχορύπανση από τους οποίους προέκυψαν 404 καταγγελίες.

Η κατανομή κατά επαρχία από 1η Ιανουαρίου 

Λευκωσία- 187 έλεγχοι - Καμία καταγγελία  Λεμεσός- 315 έλεγχοι - 72 καταγγελίεςΛάρνακα 283 έλεγχοι- 155 καταγγελίες  Αμμόχωστος 900 έλεγχοι - 94 καταγγελίεςΠεριοχή Μόρφου 25 έλεγχοι καμία καταγγελία    Από την 1η Μαρτίου στην Πάφο - 250 έλεγχοι - 83 καταγγελίες    

Στο ΣΙΓΜΑ μίλησε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Τσαππής, ο οποίος εξήγησε ότι  κατά τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, τα μέλη της ΑΔΕ Πάφου προέβησαν σε 11 στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις που μεταδίδουν τον ήχο. 

Οι αριθμοί δυστυχώς λένε πάντα την αλήθεια και τα ποσοστά που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία δημιουργούν σωρεία ερωτημάτων για την βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα να κτυπηθεί το πρόβλημα στην ρίζα του, δεδομένης μάλιστα και της παραδοχής του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής ότι «ελέγχονται οι αρμόδιοι φορείς που καλούνται να εφαρμόσουν την νομοθεσία και δεν το πράττουν».   

Keywords
Τυχαία Θέματα