Γάζα: 27.131 Παλαιστίνιοι νεκροί και 66.287 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 27.131 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 66.287 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο περί τους 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 148 τραυματίστηκαν, προσθέτει το υπουργείο.

Δύο Αράβισσες Ισραηλινές διηγούνται το "επικίνδυνο" ταξίδι από τη Γάζα στο Ισραήλ

Μέσα σε νοικιασμένο αυτοκίνητο που κινείτο με αέριο για μαγείρεμα η Φατίμα, Αράβισσα

Ισραηλινή παντρεμένη με Παλαιστίνιο από τη Λωρίδα της Γάζας, διέφυγε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον θύλακα για το Ισραήλ, όπως πολλά άλλα μέλη της ισραηλινής αραβικής μειονότητας.

Ένας περίπλους "από τους πιο επικίνδυνους" τον οποίο ξεκίνησε σις 14 Νοεμβρίου με τα δύο παιδιά της, τεσσάρων και ενάμισι έτους, από την Αλ Καράρα, στη νότια Γάζα, μέχρι το φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, διηγείται με ψευδώνυμο αυτή η τριαντάχρονη γυναίκα.

"Φοβόμασταν πως το αέριο δεν θα επαρκούσε. Ο δρόμος ήταν έρημος. Σε όλη τη διαδρομή βλέπαμε κατεστραμμένα σπίτια", λέει.

Έπειτα από πολύωρη αναμονή, ένα λεωφορείο τους μετέφερε μέσα από την έρημο του Σινά μέχρι την αιγυπτιακή πόλη Τάμπα, προτού φθάσουν στο Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.

Το ταξίδι διήρκεσε 48 ώρες και οργανώθηκε από τις ισραηλινές ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha και HaMoked, που απομάκρυναν 71 άτομα σε δύο στάδια.

Οι Άραβες Ισραηλινοί, όπως αποκαλούνται στο Ισραήλ, είναι μέλη ή απόγονοι του αραβικού πληθυσμού στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη που βρέθηκαν σε ισραηλινό έδαφος μετά τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο που ξέσπασε την επομένη της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικών Στοιχείων (CBS), το Ισραήλ καταμετρά τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Άραβες, το 21% του πληθυσμού. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τον πληθυσμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την προσάρτηση της οποίας από το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Στη Γάζα, η Φατίμα δίστασε αρχικά να αφήσει τον σύζυγό της, όμως εκείνος την προέτρεψε να φύγει για την ασφάλεια των παιδιών.

Μιλάει για ένα ταξίδι γεμάτο αγωνία, υπό "τον ήχο των βομβαρδισμών" και λέει πως πέρασε ώρες στην Εϊλάτ, μαζί με άλλους εκκενωθέντες, όπου όλοι οι άνω των 16 ετών υποβλήθηκαν σε ανάκριση κα έρευνα.

"Τρομακτικό"

Η Φατίμα διηγείται ότι ρωτήθηκε για τους συγγενείς της, την κατάσταση στη Γάζα και την πιθανή ύπαρξη σηράγγων ή αρχηγείων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. "Με ρώτησαν πού ήμουν στις 7 Οκτωβρίου, για τον σύζυγό μου και τη δουλειά του. Μου ζήτησαν να ανοίξω το τηλέφωνό μου για να εξετάσουν φωτογραφίες, κλήσεις και μηνύματα", λέει.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου με την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα από το 2007, και προκάλεσε πάνω από 1.160 θανάτους, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίστηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Απαντώντας, το Ισραήλ ορκίστηκε να "εξαλείψει" τη Χαμάς και εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση η οποία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 27.000 θανάτους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του κινήματος.

Η 37χρονη Χανάνε έκανε το ίδιο ταξίδι όπως και η Φατίμα, με τη μητέρα της. Καθώς και οι δύο διαθέτουν την ισραηλινή υπηκοότητα, έφθασαν στον τερματικό σταθμό της Ράφα προερχόμενες από τη Νουσέιρατ (κέντρο). Το ταξίδι, υπό τον ήχο των βομβαρδισμών, "'ήταν τρομοκτικό".

Στο Εϊλάτ, "οι νέοι υπέστησαν έρευνα τρεις φορές (...) στη συνέχεια άρχισαν να μας ρωτάνε έναν προς έναν. Υπήρχε ψυχολογική πίεση, αλλά ήμουν ήσυχη γιατί δεν είχα καμία σχέση με αυτό που συνέβη" στις 7 Οκτωβρίου.

Η Φατίμα περιγράφει το μαρτύριο στη Γάζα πριν από την αναχώρησή της, με "τις διακοπές του ηλεκτρικού, του νερού και έρημα καταστήματα". Επιβίωσε "36 ημέρες χάρη στις κονσέρβες και πίνοντας αλμυρό νερό. Τα φωτοβολταϊκά μόλις έφθαναν για να φορτιστούν τα τηλέφωνα".

Εγκατεστημένη στο εξής σε μια αραβική πόλη στο Ισραήλ, περιγράφει "τη δυσκολία να αρχίσει μια νέα ζωή" με τα παιδιά της που "φοβούνται με τον παραμικρό ήχο ενός αεροπλάνου ή μιας βροντής".

Νομικές μάχες

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Gisha, το 15% των κατοίκων της Γάζας έχουν οικογενειακούς δεσμούς με Ισραηλινούς πολίτες ή Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, "εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν νόμιμο καθεστώς στο Ισραήλ δεν μπορούν να φύγουν, από τον φόβο του ταξιδιού ή επειδή δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τους συζύγους και παιδιά που δεν έχουν ισραηλινή υπηκοότητα", εξηγεί η εκπρόσωπός της Σάι Γκρίνμπεργκ.

Μαζί με τη HaMoked οι δύο ΜΚΟ έχουν εμπλακεί σε μια περίπλοκη διαδικασία συντονισμού με ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις να φύγουν από τη Γάζα για το Ισραήλ.

Η Σάι Γκρίνμπεργκ σημειώνει την περίπτωση μιας γυναίκας με ισραηλινή υπηκοότητα, η οποία δεν μπορεί να φθάσει στη χώρα με τα τρία παιδιά της. Ο λόγος, "η μη εγγραφή τους στο μητρώο του ισραηλινού πληθυσμού (...) Οι αρχές ζήτησαν γενετική εξέταση προκειμένου να αποδείξουν τη συγγένειά τους", μια απαίτηση "που δεν μπορεί να εκπληρωθεί στις παρούσες συνθήκες".

Από την πλευρά τους, ο σύζυγος της Χανάνε και τα τέσσερα παιδιά τους έφυγαν τελικά από τη Γάζα για μια αραβική χώρα. "Κάθε μέρα κοιμάμαι κλαίγοντας. Επιβιώσαμε από τον πόλεμο, αλλά έχουμε καταστραφεί ψυχολογικά".

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Η Ράφα είναι μια «ωρολογιακή βόμβα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα