Γεωργία: Γιατί οι μαζικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν την Τιφλίδα; (BINTEO)

Αρκετές δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την αστυνομική καταστολή διαδηλωτών στη Γεωργία που ζητούν την απόσυρση ενός νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες» που σύμφωνα με τους επικριτές είναι αντιδημοκρατικό και εμπνευσμένο από τη Ρωσία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον διαδηλωτών αργά την Τρίτη και χθες το βράδυ, προκαλώντας επικρίσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα. Εξήντα τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας.

Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές αστυνομικής βίας, μεταξύ άλλων εναντίον δημοσιογράφων, ενώ ξυλοκοπήθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, Λεβάν Χαμπεϊσβίλι.

Διαβάστε επίσης: Γεωργία: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών κατά διαδηλωτών

Γιατί λοιπόν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες; Πώς αντιδρούν η κοινωνία των πολιτών και οι δυτικοί αξιωματούχοι στην καταστολή; Και πού πηγαίνει η χώρα από εδώ; Ακολουθεί ανάλυση του Guardian.

Γιατί διαμαρτύρονται οι Γεωργιανοί;

Χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλώνουν κάθε βράδυ από τις 17 Απριλίου, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την πρώτη ανάγνωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες».

Το νομοσχέδιο, που αποκαλείται από τους επικριτές «ο ρωσικός νόμος», απαιτεί από ομάδες που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους εκτός Γεωργίας να εγγραφούν ως ξένοι πράκτορες.

Το μέτρο, για το οποίο οι διαδηλωτές λένε ότι έχει αυταρχικό χαρακτήρα, εισήχθη παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης πέρυσι να «αποσύρει άνευ όρων» μια τέτοια νομοθεσία. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται την Τετάρτη.

Η πολιτική κρίση έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί Γεωργιανοί φοβούνται ότι η χώρα τους απομακρύνεται από τη Δύση.

Σε μια συγκέντρωση τη Δευτέρα, ο ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανού Ονείρου, Bidzina Ivanishvili, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και επιτέθηκε στη Δύση.

Στην ομιλία του  ο δισεκατομμυριούχος έκανε λόγο για ένα «παγκόσμιο πάρτι πολέμου» και πρότεινε ότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση της χώρας ελέγχεται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Τα σχόλια πυροδότησαν περαιτέρω φόβους στους επικριτές της κυβέρνησης ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, θα μπορούσε να καταστείλει τη διαφωνία πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος.

Πώς αντιδρούν οι Γεωργιανοί στην καταστολή;

Η αστυνομική βία έχει συγκλονίσει τη Γεωργία, με φιλοδυτικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν χρησιμοποιήσει «δυσανάλογη βία».

Η Ένωση Νέων Δικηγόρων της Γεωργίας δήλωσε ότι «η ειρηνική διαμαρτυρία είναι ένας μηχανισμός για την προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών στα χέρια των πολιτών και κάθε προσπάθεια καταστολής είναι αντισυνταγματική πράξη».

Η Salome Zourabichvili, η πρόεδρος της Γεωργίας – της οποίας ο ρόλος είναι πρωτίστως εθιμοτυπικός – επέκρινε μια «εντελώς αδικαιολόγητη, απρόκλητη και υπερβολική χρήση βίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τιφλίδα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

«Η πλήρης ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας στερείται στον γεωργιανό λαό», είπε, προσθέτοντας το hashtag «#notoRussianlaw».

Τι λέει η διεθνής  κοινότητα και τι θα σημαίνει για τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ;

Η καταστολή των διαδηλωτών προκάλεσε κριτική από τις Βρυξέλλες.

«Καταδικάζω έντονα τη βία κατά των διαδηλωτών στη Γεωργία που διαδήλωναν ειρηνικά κατά του νόμου για την ξένη επιρροή», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Γεωργία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα. Καλώ τις αρχές της να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην ειρηνική συγκέντρωση. Η χρήση βίας για την καταστολή της είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε για  «βίαιη καταστολή» και υπογράμμισε «την πολύ ανησυχητική κατεύθυνση που έχει λάβει η γεωργιανή κυβέρνηση όσον αφορά τις δημοκρατικές ελευθερίες».

«Αυτός ο νόμος έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει σοβαρά την πορεία της Γεωργίας προς την ένταξη στην ΕΕ», προειδοποίησε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη νομοθεσία.

Ο Jim O'Brien, βοηθός γραμματέας του υπουργείου για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, είπε ότι είχε μια «σημαντική συνομιλία με γεωργιανούς βουλευτές σχετικά με τη διμερή μας σχέση, συμπεριλαμβανομένων των έντονων ανησυχιών μας σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «ξένη επιρροή» εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο και τον αρνητικό αντίκτυπό του. για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα