Γερμανία: Επειγόντως μεταρρύθμιση του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

Είναι επειγόντως απαραίτητη η μεταρρύθμιση του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δήλωσε ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού έκανε αναφορά στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη, στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής κυβερνητικής ενημέρωσης.

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ανέφερε πως «πρόκειται πράγματι για ένα τρομερό δυστύχημα. Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το τραγικό ναυάγιο νοτιοδυτικά της Ελλάδας,

κατά το οποίο πνίγηκαν στην Μεσόγειο τόσοι πολλοί άνθρωποι. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους οικείους τους. Εκτός αυτού, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τους τόσους πολλούς αγνοούμενους.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες βράδυ ο Καγκελάριος, μετά την Διάσκεψη των Πρωθυπουργών, και είπε: «Μάθαμε για το δυστύχημα και τον θάνατο τόσο πολλών ανθρώπων, που πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Αυτό είναι θλιβερό και μας καλεί όλους για μία ακόμη φορά να κάνουμε τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε το να επιλέγουν οι άνθρωποι αυτές τις επικίνδυνες μεταναστευτικές οδούς, και να το επιτύχουμε με την διαμόρφωση ενός κοινού και αλληλέγγυου συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη».

Είπε ακόμα ότι «στη Διάσκεψη των Πρωθυπουργών χαιρετίσαμε ομόφωνα τα αποτελέσματα των Υπουργών Εσωτερικών στην Ευρώπη. Η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου είναι επειγόντως απαραίτητη. Το ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια η Υπουργός Εσωτερικών Φέζερ πέτυχε έναν συμβιβασμό στην Ευρώπη, ο οποίος κατοχυρώνει την αρχή της αλληλεγγύης, το θεωρούν σωστό όλα τα κρατίδια και η ομοσπονδία».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Μπρίτα Μπέιλαζ-Χάαρμαν, ανέφερε πως και η ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Φέζερ  δήλωσε ότι είναι βαθιά συγκλονισμένη από το γεγονός ότι πιθανότατα εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πνιγμό στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. Οι σκέψεις της είναι και με τους επιζώντες και τους διασώστες, σε αυτή την τρομακτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Πρόσθεσε δε πως ήταν ακόμα μια τρομακτική καταστροφή στη Μεσόγειο. «Δεν θα πρέπει να πτοούμαστε, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις ανάγκης, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με επιμονή για τη δημιουργία νόμιμων οδών Μετανάστευσης και την σύναψη συμφωνιών Μετανάστευσης που θα σέβονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου», είπε. «Εάν οι μετανάστες έρχονταν στην Ευρώπη με βάση σαφή κριτήρια, αυτό θα κατέστρεφε και το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στην ΕΕ ακολουθώντας επικίνδυνες για τη ζωή τους διαδρομές. Είναι εξίσου σαφές ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες της ΕΕ στη Μεσόγειο και να υποδεχόμαστε ως ένδειξη αλληλεγγύης ανθρώπους που έχουν διασωθεί από κίνδυνο στη θάλασσα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι έχουμε πλέον συμφωνήσει επί ενός μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Μέχρι να τεθεί σε ισχύ, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, δήλωσε πως «αφενός φυσικά και συντασσόμαστε με τα λόγια του Καγκελαρίου. Πρόκειται για μια τρομακτική τραγωδία. Η πλήρης έκτασή της δεν είναι ακόμη γνωστή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που βλέπουμε, εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ασφαλώς, μετά από ένα τέτοιο ατύχημα, θα πρέπει να εξεταστεί ποια ήταν τα συγκεκριμένα αίτια, τι ακριβώς συνέβη και ποιες επιλογές υπήρχαν για να αποτραπεί το ναυάγιο. Αυτό είναι βεβαίως καθήκον των ελληνικών Αρχών, οι οποίες όμως συνεργάζονται με την Αρχή Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο:«Νο help, go Italy» - Οι μετανάστες αρνήθηκαν βοήθεια

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα