Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

O πρώην Πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που απεβίωσε εχθές βράδυ σε ηλικία 81 ετών, υπήρξε ο μακροβιότερος Bουλευτής της Bundestag, καθώς εκλέγονταν χωρίς διακοπή από το 1972.

Σε σημερινή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ προ ολίγου, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζει ότι ο Σόιμπλε διαμόρφωσε την Γερμανία για περισσότερο από μισό αιώνα και ότι η χώρα έχασε έναν οξυδερκή στοχαστή, παθιασμένο πολιτικό και μαχητικό δημοκράτη.

Από την πλευρά της,

η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σχολίασε ότι σχεδόν κανένας πολιτικός δεν έχει σημαδέψει τη σύγχρονη γερμανική ιστορία και τον δημοκρατικό πολιτισμό της χώρας ούτε έχει συμβάλει τόσο στην γερμανική και ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O Σόιμπλε υπήρξε από τους πλέον εξέχοντες πολιτικούς του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μεταξύ 1991 και 2000 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/CSU και το 1998, μετά την ήττα του CDU στις εκλογές, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσής του, από την οποία παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη σκανδάλου γύρω από δωρεές που λάμβανε το κόμμα υπό τον Χέλμουτ Κολ.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017, επί διακυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ, όπου και ακολουθούσε την πολιτική των μηδενικών νέων χρεών για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Από την θέση αυτή έγινε ευρέως γνωστός και εκτός Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το 2017 ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη Γερμανία, ενώ μετά τις εκλογές του 2021, οπότε και το CDU πέρασε στην αντιπολίτευση, παρέμεινε απλός Bουλευτής. 

Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ως πρώτη είδηση το θάνατο του Σόιμπλε.

Η γερμανική Deutsche Welle χαρακτηρίζει τον Σόιμπλε «πολιτικό θεσμό» και επισημαίνει, ότι επί θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ψηφίστηκε το μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας στην ιστορία της χώρας, ενώ κατά την κρίση στην Ευρωζώνη εξελίχθηκε σε εχθρό πολλών Ελλήνων, εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής λιτότητας που υπαγόρευσε στην8+ χώρα.  

Στο δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) σημειώνεται επίσης ότι ο Σόιμπλε θεωρείται ως ένας από τους αρχιτέκτονες της γερμανικής ενοποίησης, καθώς το 1991, μετά την πτώση του Τείχους, ήταν από εκείνους που διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν την Συνθήκη Ένωσης των δύο Γερμανιών.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα