Για έλεγχο πιστοποιητικών 188 επιβάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Τρεις πτήσεις αφίχθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Αθήνα, το Άμστερνταμ και το Κάιρο με τον αριθμό των επιβατών να φτάνει στους 188.

Εντούτοις, για κανέναν δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορέσει να μπει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αυτή την ώρα ελέγχονται εάν φέρουν το κατάλληλο πιστοποιητικό για τον κορωνοϊού.   

Συγκεκριμένα η πτήση της Aegean έφτασε γύρω στις 9.30  το πρωί από την Αθήνα,

με 118 επιβάτες και ένα βρέφος. Στο αεροσκάφος ανέβηκαν μέλη της Αστυνομίας και λειτουργοί από τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών που συγκεντρώνουν τα πιστοποιητικά, τα οποία αποστέλλονται στο Κέντρο Συντονισμού «Ζήνων» στη Λάρνακα.

Το Κέντρο δίνει την τελική άδεια σε όσους πληρούν τις προδιαγραφές να αποβιβαστούν και με λεωφορεία θα μεταφερθούν σε χώρους που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Τουρισμού στις Πλάτες, για να τεθούν σε περιορισμό για 14 ημέρες.

Εντός της ημέρας αναμένονται άλλες δύο πτήσεις από Μόσχα και Φρανκφούρτη με 84 συνολικά επιβάτες.

Συνολικά σήμερα από Λάρνακα θα υπάρξουν 21 αναχωρήσεις και 22 αφίξεις. Πολλές από τις αφίξεις μάλιστα φτάνουν στην Κύπρο άδειες, ενώ μπορεί να προστεθούν νέες πτήσεις εντός της ημέρας.

Στο αεροδρόμιο Πάφου αναμένονται οκτώ αφίξεις και οκτώ αναχωρήσεις.

Πρόκειται για πτήσεις από και προς Μάλτα, Εσθονία, Ελλάδα και Αγλλία.

Οι πλείστες πτήσεις αναμένεται να είναι χωρίς κόσμο.

Ήδη αναχώρησε από το αεροδρόμιο Πάφου πτήση με προορισμό το Λονδίνο και στη συνέχεια έφτασε πτήση με τρεις επιβάτες οι οποίοι υπόκεινται σε σχετικούς ελέγχους .

Όλοι όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποβιβάστηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα για περίοδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις αναχωρήσεις παρατηρείται μεγάλη επιβατική κίνηση.

Εξάλλου σε δηλώσεις του από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα είναι προγραμματισμένο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας 12 πτήσεις, οι επτά θα μεταφέρουν επιβάτες και οι πέντε είναι άδειες αφού θα μεταφέρουν τουρίστες πίσω στις χώρες τους. Επίσης στο αεροδρόμιο Πάφου είναι προγραμματισμένο να προσγειωθούν τρεις  πτήσεις.

Πρόσθεσε ότι «συνολικά πέραν των 200 τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη και να εισέλθουν σήμερα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ορισμένες από αυτούς τους τουριστικούς πράκτορες θα ανοίξουν τις πτήσεις τους. Απευθύνω δημόσια έκκληση οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές τους εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο άνευ επιβατών, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν ανοίξουν, προκειμένου να επιβιβαστούν άτομα που πληρούν τις προδιαγραφές, έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και δικαιούνται, για να επιστρέψουν». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός επανέλαβε ότι «περισσότερα από 600 άτομα έχουν πάρει τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά και μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο. Στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν ενημερωθεί οι αεροπορικές εταιρείες που θα προθυμοποιηθούν να ανοίξουν τις πτήσεις τους και να επιτρέψουν σε άτομα να επιβιβαστούν, ότι θα τους κοινοποιηθεί ο κατάλογος με τα ονόματα αυτών που δικαιούνται ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στα αεροδρόμια αναχώρησης».

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει επικοινωνία με αρκετές αεροπορικές εταιρείες ώστε να υπάρχουν σταθμευμένα αεροπλάνα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου  για σκοπούς ασφάλειας αλλά και σε περίπτωση που χρειαστεί να ναυλωθούν πτήσεις για επιστροφή ατόμων που δικαιούνται. Το Υπουργείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί άμεσα εάν και εφόσον ληφθεί η απόφαση ότι κάποιοι που δικαιούνταν να επιστρέψουν στην Κύπρο και δεν τα κατάφεραν να ναυλώσουμε πτήσεις».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με άτομα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν εμπίπτει στις κατηγορίες που έχουν ανακοινωθεί για επιστροφή τους στη Κύπρο, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό ότι δεν είναι φορείς του κορωνοϊού, ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «αυτές είναι οι οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στο διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας που είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος στο συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έπρεπε να δοθούν κάποιες προτεραιότητες, ζούμε δύσκολες στιγμές και πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία, αφού ζούμε δύσκολες καταστάσεις και λαμβάνουμε αποφάσεις που σίγουρα δεν θα ικανοποιήσουν όλους. Μέρα με την ημέρα υπάρχουν νέα δεδομένα και οι αποφάσεις αλλάζουν βάση των εξελίξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα