Γιατί Άραβες-Μουσουλμάνοι ενοχλήθηκαν για κάλυψη Μουντιάλ Κατάρ από Δύση

«Σήμερα νιώθω Καταριανός. Σήμερα νιώθω Άραβας. Σήμερα νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω ομοφυλόφιλος. Σήμερα νιώθω ανάπηρος. Σήμερα αισθάνομαι μετανάστης εργάτης», είπε ο επικεφαλής της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση το Σάββατο, συγκρίνοντας τη δική του κατάσταση ως κοκκινομάλλης γιος μεταναστών με αυτή των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

Η φαινομενική ενσυναίσθησή του Ινφαντίνο με το Κατάρ οφειλόταν στο μπαράζ κριτικής που έχει αντιμετωπίσει η χώρα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη διοργάνωση του τουρνουά.

Αλλά

είναι υποκριτικό για τη Δύση να δίνει μαθήματα ηθικής σε άλλους, είπε.

Αυτές οι δηλώσεις την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγιναν viral, προκαλώντας πολύ θυμό. Αλλά σε πολλούς Άραβες και Μουσουλμάνους, είχαν έντονη απήχηση.

Ο Omar Alsaadi, ένας 21χρονος από το Κατάρ, είπε στο CNN ότι ο Ινφαντίνο είπε «από δυτική σκοπιά» αυτό που πολλοί συμπατριώτες του ένιωσαν ότι ήταν στόχοι ρατσισμού.

Ενόψει του τουρνουά, η κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης κυριαρχήθηκε από τις διαμάχες γύρω από το γεγονός και όχι από το ίδιο το άθλημα, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των μεταναστών εργαζομένων από τη χώρα του Κόλπου, των κανόνων για τα LGBTQ άτομα και των αυστηρών κοινωνικών περιορισμών της. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βρετανίας, το BBC, απέφυγε να μεταδώσει την τελετή έναρξης στην τηλεόραση, επιλέγοντας αντ 'αυτού να καλύψει την κριτική κράτους υποδοχής. Το BBC είπε ότι μετέδωσε την τελετή στην υπηρεσία βίντεο κατ' απαίτηση.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα άλλο πριν. Είναι το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί σε μια μουσουλμανική χώρα και το Κατάρ έχει κάνει πολύ δρόμο για να δώσει στην εκδήλωση μια ξεχωριστή αραβική και μουσουλμανική γεύση.

Η τελετή έναρξης με θέμα τους Βεδουίνους ξεκίνησε την Κυριακή με μια τραγουδίστρια να φοράει μια παραδοσιακή μπούρκα, ένα είδος κάλυψης προσώπου που έχει απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ανέγνωσε επίσης έναν στίχο από το Κοράνι σχετικά με τον Θεό που δημιούργησε την ανθρωπότητα σε «έθνη και φυλές» ώστε να μπορούν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένα δωμάτια ξενοδοχείων στη χώρα προσφέρουν στους επισκέπτες κωδικούς QR για να μάθουν για το Ισλάμ, και μουσουλμάνοι εθελοντές διδάσκουν τους επισκέπτες για την ισλαμική μόδα.

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης &Κληρονομιάς (SC) του Κατάρ, η οποία είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των έργων υποδομής και τον σχεδιασμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Ωστόσο, σε προηγούμενη δήλωση στο CNN, το SC δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για «ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις».

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, αλλά είμαστε μια συντηρητική χώρα και κάθε δημόσια εκδήλωση στοργής, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, αποδοκιμάζεται. Απλώς ζητάμε από τους ανθρώπους να σέβονται τον πολιτισμό μας».

Η ορατότητα των ισλαμικών συμβόλων στο Κατάρ δεν έχει ξεφύγει από τους παρευρισκόμενους. Ένα αστείο στον αέρα Γάλλου δημοσιογράφου σχετικά με την παρουσία «πολλών τζαμιών» στη χώρα προκάλεσε οργή στους μουσουλμάνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δυτικά ειδησεογραφικά μέσα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι διακινούν στερεότυπα για τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους.

Οι Times του Λονδίνου τη Δευτέρα ανέφεραν ότι «Οι Καταριανοί δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν γυναίκες με δυτική ενδυμασία στη χώρα τους» σε μια λεζάντα φωτογραφίας που αργότερα διαγράφηκε αφού επισημάνθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το 87% του πληθυσμού των 2,9 εκατομμυρίων της χώρας αποτελείται από ομογενείς, πολλοί από τους οποίους είναι δυτικοί.

«Νομίζω ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι προκατειλημμένα επειδή δεν θέλουν να δουν μια αραβική επιτυχία, μια μουσουλμανική επιτυχία στην παράδοση και τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου κυπέλλου για το ποδόσφαιρο σε μια τρίτη [παγκόσμια χώρα]», δήλωσε ο Najd Al-Mohanadi, ένας  20χρονος Καταριανός στο CNN.

Ωστόσο, ορισμένοι στα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν μιλήσει ενάντια στα στερεότυπα και τις υποτιθέμενες προκαταλήψεις. Ο Ayman Mohyeldin, παρουσιαστής του MSNBC που εργαζόταν στο παρελθόν για το Al Jazeera του Κατάρ, είπε ότι η πρόσφατη κάλυψη για το Κατάρ δείχνει «τα βάθη της δυτικής προκατάληψης, της επιτιδευμένη ηθική αγανάκτηση και, ίσως το πιο σημαντικό, των δυο μέτρων και δυο σταθμών».

Ο Economist και οι New York Times έχουν επίσης δημοσιεύσει άρθρα που υπερασπίζονται το δικαίωμα του Κατάρ να διοργανώσει το τουρνουά. Οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν ένα δοκίμιο λέγοντας ότι η κριτική στο Κατάρ ήταν «γεμάτη με υποκρισία».

«Πάντα αμφισβητώ το χρονοδιάγραμμα [της κριτικής], καθώς οι μετανάστες σε όλη την περιοχή υποφέρουν από κακές συνθήκες διαβίωσης με πενιχρές αμοιβές, ενώ παράλληλα εργάζονται κάτω από επίπονες σωματικές και ψυχικές συνθήκες», δήλωσε η Μίρα Αλ Χουσεϊν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια από τα ΗΑΕ που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

«Ο έλεγχος έχει καθυστερήσει και δεν έχει νόημα να συνδέεται με παγκόσμια», είπε η Αλ Χουσεΐν στο CNN σημειώνοντας πως η κριτική δεν έχε κανένα νόημα.  «Ειδικά όταν προέρχεται από μη ΜΚΟ οντότητες που εμπλέκονται και οι ίδιες σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός των συνόρων τους».

Ο Τζέιμς Λιντς, διευθυντής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων FairSquare και πρώην Βρετανός διπλωμάτης στο Κατάρ, είπε ότι ενώ ορισμένες από τις καλύψεις γύρω από το Κατάρ στη Δύση ενίσχυσαν τα αρνητικά στερεότυπα για τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, η περισσότερη κριτική ήταν «δίκαιη και ανάλογη. .»

«Είναι απολύτως σωστό να επικαλούνται περιπτώσεις αυτού του είδους κάλυψης, αλλά λάθος να γενικεύουμε από αυτά τα παραδείγματα υπονοώντας ότι όλη ή οι περισσότερες επικρίσεις οδηγούνται από τον ρατσισμό», είπε.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα συνεχίζουν να «αντιμετωπίζουν σκληρές, καταχρηστικές συνθήκες εργασίας και σοβαρή εκμετάλλευση, με τους οικιακούς και οικοδομικούς εργάτες να είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες και τα LGBTQ άτομα του Κατάρ «αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις και καταστολή, τόσο νομικά όσο και πρακτική."

Οι επικριτές της κάλυψης των δυτικών μέσων ενημέρωσης για το Κατάρ αντέδρασαν ότι άλλες χώρες με αμφισβητούμενα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έλαβαν τέτοιο έλεγχο όταν φιλοξενούσαν παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις.

 «Το Κατάρ σίγουρα δεν εμπλέκεται σε εθνοκάθαρση, ούτε οι μετανάστες ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρά τις κακές συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε η Αλ Χουσεϊν.

Η Maryam AlHajri, ερευνήτρια από το Κατάρ στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, είπε ότι ορισμένες από τις πρόσφατες ρητορικές γύρω από το Κατάρ δείχνουν ότι ορισμένοι δυτικοί κριτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο να τροφοδοτήσουν έναν «οριενταλιστικό λόγο», αναφερόμενος στη γλώσσα που στοχεύει στην επιβολή δυτικών κοσμοθεωριών, παρά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως δικαιολογία για να σταματήσουμε να επικρίνουμε την κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ», είπε. «Μάλλον, θα πρέπει να ερμηνευθεί ως επιχείρημα για την ανάγκη να ενσωματωθεί η κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων ως μέρος μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής τάξης που βασίζεται στην αποικιοκρατία και τον φυλετικό καπιταλισμό».

Σημείωσε ωστόσο ότι ορισμένοι υπερασπιστές της κυβέρνησης από την πλευρά του Κατάρ έχουν παραμελήσει τις ελλείψεις της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που υπερασπίζονται το Κατάρ χρησιμοποιούν επίσης τρομακτικά φιλοκυβερνητική γλώσσα», είπε, προσθέτοντας ότι φτάνει σε ένα σημείο που δεν βοηθά την υπόθεση των μεταναστών εργατών του Κατάρ.

«Η κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων σε μέρη όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μειώνει το γεγονός ότι έχουμε προβλήματα στο Κατάρ», είπε ο Αλ Χάτζρι στο CNN.

Πηγή: CNN 

Keywords
Τυχαία Θέματα