Γιατί να παίξετε με τα βρέφη; Τα πρώτα παιχνίδια χτίζουν δεσμούς και μυαλό

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο νέες νευρικές συνδέσεις γίνονται στον εγκέφαλο τα πρώτα χρόνια της ζωής. Και το κλάδεμα αυτών των νευρικών συνδέσεων τις καθιστά πιο αποτελεσματικές. Αυτές οι διαδικασίες κυριολεκτικά χτίζουν τον εγκέφαλο και βοηθούν στην καθοδήγηση του τρόπου λειτουργίας του για το υπόλοιπο της ζωής αυτού του παιδιού. Ενώ η βιολογία - ιδιαίτερα η γενετική - το επηρεάζει αυτό, το ίδιο συμβαίνει και με το περιβάλλον και τις εμπειρίες ενός παιδιού.

Τα μωρά και τα παιδιά ευδοκιμούν με ανταποκρινόμενη

φροντίδα. Εξυπηρέτηση και επιστροφή (Serve and return), ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Κέντρο του Χάρβαρντ για την Ανάπτυξη του Παιδιιού, το περιγράφει αυτό καλά: οι αλληλεπιδράσεις, στις οποίες το παιδί και ο φροντιστής αντιδρούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τρόπο στοργικό και γαλουχητικό. Είναι τα οικοδομικά υλικά ενός υγιούς εγκεφάλου και ενός ευτυχισμένου παιδιού, που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν υγιή, χαρούμενο, ικανό και επιτυχημένο ενήλικα.

Το παιχνίδι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε την λεγόμενη ανταποκρινόμενη φροντίδα. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του παιχνιδιού:

Φέρτε την πλήρη προσοχή σας. Αφήστε κάτω το τηλέφωνο, μην κάνετε πολλές εργασίες.

Να είστε αμφίδρομοι. Αυτό είναι το μέρος "εξυπηρέτηση και επιστροφή". Ακόμη και τα μικρά μωρά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους φροντιστές τους και αυτό είναι που θέλετε να ενθαρρύνετε. Δεν χρειάζεται να είναι αμοιβαίο με ίσο τρόπο - μπορεί να μιλάτε με προτάσεις ενώ το μωρό σας απλώς χαμογελάει ή μουγκρίζει - αλλά η ιδέα είναι να χτίσετε την ανταπόκριση στο παιχνίδι.

Να είστε συντονισμένοι με τα αναπτυξιακά στάδια. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας μπορεί να συμμετάσχει πλήρως — και μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την ανάπτυξή του.

Υπέροχα παιχνίδια για να παίξετε με βρέφη: 6 έως 9 μηνών

Το Κέντρο για το Αναπτυσσόμενο Παιδί έχει μερικές υπέροχες ιδέες και φυλλάδια για γονείς σχετικά με συγκεκριμένα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν με τα παιδιά τους σε διαφορετικές ηλικίες.

Τα παιδιά 6 μηνών και 9 μηνών μαθαίνουν μίμηση και άλλα δομικά στοιχεία της γλώσσας. Αρχίζουν επίσης να μαθαίνουν την κίνηση και να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους.

Ακολουθούν μερικές ιδέες παιχνιδιού για αυτήν την ηλικιακή ομάδα:

Παίξτε peek-a-boo ή patty-cake.

Παίξτε παιχνίδια κρύβοντας παιχνίδια κάτω από μια κουβέρτα ή άλλο παιχνίδι και μετά «βρείτε» ή αφήστε το μωρό να τα βρει.

Κάντε συζητήσεις πέρα δώθε. Η συμβολή του μωρού μπορεί να είναι απλώς ένας ήχος "μα" ή "μπα".

Μπορείτε να κάνετε τον ίδιο ήχο πίσω ή να προσποιηθείτε ότι το μωρό σας λέει κάτι ("Δεν λες! Αλήθεια; Πες μου περισσότερα!").

Παίξτε παιχνίδια μίμησης: αν το μωρό σας βγάζει τη γλώσσα του, το κάνετε και εσείς, για παράδειγμα. Τα μεγαλύτερα μωρά θα αρχίσουν να μπορούν να μιμούνται πράγματα όπως το χειροκρότημα ή το χτύπημα και θα το αγαπήσουν όταν οι ενήλικες το κάνουν αυτό μαζί τους.

Τραγουδήστε τραγούδια που περιλαμβάνουν κίνηση, όπως "Itsy Bitsy Spider" ή "Trot, Trot to Boston" με λέξεις και κινήσεις.

Παίξτε απλά παιχνίδια με αντικείμενα, όπως να βάζετε παιχνίδια σε έναν κουβά και να τα βγάζετε έξω ή να τα ρίχνετε και να πείτε "μπουμ!"

Υπέροχα παιχνίδια για να παίξετε με νήπια

Μεταξύ 12 μηνών και 18 μηνών, τα μικρά νήπια αποκτούν περισσότερες γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες και λατρεύουν να μιμούνται. Μπορείς:

Παίξτε με μπλοκ, χτίζοντας απλά πράγματα και γκρεμίζοντάς τα μαζί.

Κάντε ευφάνταστο παιχνίδι με κούκλες ή  ζωάκια ή προσποιηθείτε τηλεφωνήματα.

Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια και κουβέρτες για να φτιάξετε μικρά οχυρά και μέρη για να σκαρφαλώσετε και να παίξετε.

Παίξτε ένα στοιχειώδες κρυφτό, σαν να κρύβεστε κάτω από μια κουβέρτα δίπλα στο μωρό.

Συνεχίστε να τραγουδάτε τραγούδια που περιλαμβάνουν κίνηση και αλληλεπίδραση, όπως το "If You're Happy And You Know It".

Πηγαίνετε σε εκδρομές και εξερευνήστε τον κόσμο μαζί. Ακόμη και μόνο το να πηγαίνεις στο παντοπωλείο μπορεί να είναι μια περιπέτεια για ένα μωρό. Αφηγηθείτε τα πάντα. Μην ανησυχείτε για τη χρήση λέξεων που το μωρό σας δεν καταλαβαίνει. τελικά θα το κάνουν, και το να ακούνε πολλές διαφορετικές λέξεις είναι καλό για αυτούς.

Μεγαλύτερα νήπια

Τα μεγαλύτερα νήπια, που είναι 2 ή 3 ετών, μπορούν να κάνουν πιο περίπλοκες εκδόσεις αυτών των παιχνιδιών. Μπορούν να κάνουν παιχνίδια αντιστοίχισης, ταξινόμησης και μέτρησης, καθώς και παιχνίδια μίμησης και κίνησης όπως «ακολουθήστε τον αρχηγό» (μπορείτε να γίνετε αρκετά δημιουργικοί και ανόητοι με αυτό).

Όσο μπορείτε, αφήστε τον εαυτό σας να παίξει και να διασκεδάσει. Η δουλειά και οι μικροδουλειές μπορεί να περιμένουν, ή μπορείτε πραγματικά να εμπλέκετε τα μικρά παιδιά σε δουλειές, κάνοντας αυτό πιο διασκεδαστικό και για τους δυο σας. Ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα μπορεί να περιμένει.

Το παιχνίδι με το παιδί σας είναι μια επένδυση στο μέλλον του παιδιού σας — και ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε τη σχέση σας και να κάνετε και τους δύο ευτυχισμένους.

Πηγή: Harvard Medical Blog

Keywords
Τυχαία Θέματα