Η Αίγυπτος παρέλαβε τους καταλόγους των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα

Οι μαχητές της Χαμάς αναμένεται ότι θα απελευθερώσουν μια τρίτη ομάδα ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ βρίσκεται ακόμα σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία με το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα περίπου στις 16:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ότι παρέλαβε τους καταλόγους με τα ονόματα των 13

ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από την Χαμάς καθώς και των 39 Παλαιστινίων που αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές, κατά την τρίτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Παράλληλα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Παράλληλα, πηγές, που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Διαβάστε επίσης: Έμιλι Χαντ: Απελευθερώθηκε η 9χρονη που θεωρούνταν νεκρή στο κιμπούτς Μπέρι

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους ανώτατους διοικητές του και τρεις άλλοι ανώτεροι ηγέτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε ως απάντηση στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 26 Ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα 78 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις δύο φάσεις απελευθέρωσης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, καθώς επίσης και 14 Ταϊλανδούς και έναν Φιλιππινέζο. Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει συνολικά 50 ομήρους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η επιστροφή ομήρων έφερε ανακούφιση σε ορισμένες οικογένειες. Οι συγγενείς τους εξέφρασαν τη χαρά τους για την επιστροφή το Σάββατο των ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός εννιάχρονου Ισραηλοϊρλανδού κοριτσιού. Παράλληλα, πλήθη στη Δυτική όχθη χαιρέτισαν με ζητωκραυγές τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, καθώς έφευγαν από της φυλακή.

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν αργά το Σάββατο ήταν η 21χρονη Μάγια Ρέγεβ, η οποία απήχθη από μαχητές της Χαμάς στη θανατηφόρα επιδρομή τους στο μουσικό φεστιβάλ Supernova μαζί με τον 18χρονο αδερφό της Itay.

Μεταξύ της τελευταίας ομάδας Παλαιστινίων που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν η 38χρονη Israa Jaabis, η οποία καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για ανατίναξη φιάλης αερίου σε σημείο ελέγχου το 2015.

Νεαροί κρατούμενοι αγκάλιασαν συγγενείς και μεταφέρθηκαν στους ώμους τους μετά την έξοδο από τη φυλακή Όφερ στη Δυτική Όχθη, όπου ένα πλήθος κυμάτισε τις πράσινες σημαίες της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου έδειξε ισραηλινές δυνάμεις να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη φυλακή και το παραϊατρικό προσωπικό να μεταφέρει έναν τραυματία σε φορείο.

Προσπάθειες για επέκταση της εκεχειρίας

Η Αίγυπτος ανέφερε ότι έλαβε θετικά σχόλια και από τις δύο πλευρές σχετικά με την ιδέα της παράτασης της εκεχειρίας για μία ή δύο ημέρες και της απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων και κρατουμένων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «οι πιθανότητες είναι πραγματικές» σε σχέση με την παράταση της εκεχειρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, ζήτησε «μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τον πλήρη τερματισμό αυτής της επιθετικότητας».

Ωστόσο, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλέβι δήλωσε το Σάββατο ότι «αμέσως μετά το τέλος της εκεχειρίας» ο πόλεμος θα συνεχίσει «για να διαλύσει τη Χαμάς» και να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι όμηροι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα