Η ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα στις παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών στην ΚΣΣΕ

H επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Γάζα, με αναφορά και στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας, κυριάρχησε στις παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών στη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι οι Βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν χθες  στην Ολομέλεια της Συνέλευσης.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η στάση του Συμβουλίου

της Ευρώπης σε σχέση με τις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το κράτος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, αποτελεί μια "πολύ απογοητευτική εξέλιξη" στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανέφερε ότι ορθά καταδικάστηκε η επίθεση της Χαμάς αλλά "εδώ και 105 μέρες το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Συνέλευση ειδικότερα, δεν έχουν πει λέξη για την τραγική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, ούτε έχουν ασκήσει κριτική ή προτρέψει το Ισραήλ να αναθεωρήσει την προσέγγιση του και τη δυσανάλογη αντίδρασή του εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού".

Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, αλλά και των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός.

Επίσης ο Κύπρος Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης δυο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τους λαούς της περιοχής.

Η κ. Ερωτοκρίτου, στην γραπτή παρέμβασή της, είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να καταστεί ένας αξιόπιστος εταίρος για τις χώρες της περιοχής.

Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή, έχει καταφέρει να εκτροχιάσει την πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή, η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης και η ευόδωση κοινών στόχων στη βάση του διεθνούς δικαίου, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Η κ. Ερωτοκρίτου κατέθεσε τροπολογία σε σχετικό Ψήφισμα, που αφορά στην προσθήκη αναφοράς στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα