Η απάντηση Μητρ.Αθανάσιου για σχέσεις με Βατοπαίδι και αν επηρεάζουν την Κύπρο

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος μίλησε για τις σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τη μονή Βατοπαιδίου αλλά και για το εθνικό ζήτημα.

Αρχικά αναφέρθηκε στην αγάπη που δέχεται από τους πιστούς, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι είναι καλοί, έχουν αγάπη, εκτιμούν τους Πατέρες τους και μας αγαπούν».

Μιλώντας για την προεκλογική εκστρατεία, συμφώνησε ότι διεξάγεται σε πιο κοσμικά πλαίσια. «Είναι κάποια πράγματα που ξεφεύγουν από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα αλλά ελπίζω ότι όλα θα τοποθετηθούν σε σωστές βάσεις».

Σε ερώτηση ποια Εκκλησία οραματίζεται

ο ίδιος, ανέφερε ότι «δεν είναι ποια Εκκλησία θέλω εγώ αλλά ποια Εκκλησία θέλει ο Θεός και ο λαός. Ο Θεός θέλει την Εκκλησία του να είναι Κιβωτός αγάπης, σωτηρίας και ειρήνης όλου του κόσμου. Ο λαός χρειάζεται την Εκκλησία να είναι συμπαραστάτης, βοηθός και ελπίδα σωτηρίας και χαράς στη δύσκολη ζωή που περνούμε όλοι μας».

Συμπλήρωσε ότι όλοι οι Ιεράρχες στις ενορίες τους κάνουν πολύ καλό έργο. «Εμείς στη Λεμεσό αναγκαστήκαμε λόγω των δεδομένων της πόλεις να κάνουμε κάποια πράγματα». Μιλώντας για το συσσίτιο στη Λεμεσό, ανέφερε ότι δεν το κάνει ο ίδιος αλλά η Εκκλησία.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση εκλογής του θα υπάρξει μεγαλύτερη παρέμβαση από το Βατοπαίδι και τον Εφραίμ, ανέφερε ότι «γελώ που τα ακούω γιατί είμαι 30 χρόνια στην Κύπρο. Δεν έγινε κάποια παρέμβαση. Ο Πατήρ Εφραίμ ήρθε ελάχιστες φορές στην Κύπρο και έχει το δικό του έργο στη Μονή Βατοπαιδίου». Τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η Εκκλησία της Κύπρου από κάποιον άλλον.

Μιλώντας για τη σχέση του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι είναι άριστη. «Ειδικά αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ καλή. Γνωρίζω τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τότε που ήμουν στο Άγιο Όρος και συνεργαστήκαμε σε πολλά θέματα. Τον εκτιμώ και τον αγαπώ». 

Διαβάστε ακόμη: Αρχιεπισκοπικές: Γιατί ο Βαρθολομαίος αναγκάστηκε να τοποθετηθεί; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη συνέχεια μίλησε και για το εθνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η Εκκλησία έχει άποψη και θέλει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη της πατρίδας. «Θέλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να κυριαρχούν παντού και η Εκκλησία να αγκαλιάζει με αγάπη τον κόσμο και να μην διαιρεί τους ανθρώπους. Να παρεμβαίνει στα όρια της και να λέει τη γνώμη της». Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι ο λαός να παραμείνει πιστός στις αρχές και εξουσίες του τόπου που εκλέγει ο ίδιος, να έχει πίστη στα ιδανικά της πατρίδας, να διασφαλίσει την ελληνικότητα και τον Χριστιανισμό σε έναν τόπο που για 2000 χρόνια είναι Χριστιανικός Ορθόδοξος και να κυριαρχήσει η ειρήνη. «Δεν είναι δυνατόν να μας στερούν να λατρεύουμε τον Θεό μας στους ναούς των Πατέρων μας».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «ο πόλεμος μας θλίβει όλους. Δεν τον ευλογεί ο Θεός. Περιμένουμε να ειρηνεύσει ο τόπος και η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ ειρηνικό ρόλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα