Η απάντηση στους ισχυρισμούς για «ένα διαλυμένο σύστημα υγείας»

«Η Αγγλία είναι πλέον μια χώρα με διαλυμένο σύστημα υγείας και η ανθρώπινη ζωή είναι σε δεύτερη μοίρα. Θα αφήναμε Κύπριους πολίτες σε μια χώρα να κινδυνεύουν;»

Η πανδημία του Κορωνοϊού είναι αναμφίβολα το φλέγον θέμα των ημερών, ίσως και της χρονιάς, με τις διάφορες απόψεις, εμπεριστατωμένες και μη, να δίνουν και να παίρνουν. Στο άρθρο που ακολουθεί, με αφορμή κάποιες πρόσφατες δημοσιεύσεις σε διαδικτυακά μέσα, γίνεται αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και συγκεκριμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), το οποίο τις τελευταίες μέρες δέχεται επίθεση από μερίδα συμπολιτών μας, κάποιοι

εκ των οποίων εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Στο άρθρο καταγράφονται οι απόψεις και προσωπικές εμπειρίες Κυπρίων επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, που εργάζονται στο NHS, και ως εκ τούτου έχουν επί καθημερινής βάσεως επαφή με αυτό. Σκοπός δεν είναι η αντιπαράθεση στα όσα έχουν ειπωθεί αλλά η ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση. Να τονίσουμε ότι δεν θα σχολιαστούν οι οποιεσδήποτε κινήσεις της Βρετανικής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ούτε επίσης οι κινήσεις επαναπατρισμού των Κυπρίων φοιτητών στο ΗΒ. Οι απόψεις στα θέματα αυτά διίστανται και οι κινήσεις όλων των χωρών ανά το παγκόσμιο, άλλωστε, σωστές ή λανθασμένες, θα διαφανούν σε βάθος χρόνου και όχι κατά την διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

Το NHS εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1948 και είναι από τα λίγα συστήματα υγείας στον κόσμο όπου οι παρρχόμενες υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν, ισάξιες προς όλους τους πολίτες και χωρίς να χρειάζεται η οποιαδήποτε ασφάλιση υγείας. Στα δημόσια νοσηλευτήρια του NHS έχουν γίνει αμέτρητες κλινικές μελέτες διαφόρων ειδικοτήτων, τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών. Το NHS επίσης, σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια, υποστηρίζει την εκπαίδευση όλων των φοιτητών ιατρικής και άλλων επιστημών υγείας στο ΗΒ, κάποιοι εκ των οποίων Κύπριοι, και τους εργοδοτεί με το πέρας των σπουδών τους.

Σε μια περίοδο όπου όλα τα μεγάλα συστήματα υγείας δοκιμάζονται, το NHS τυγχάνει μεγάλης προβολής και δέχεται ισχυρή κριτική, κυρίως λόγω του όγκου των Κυπρίων φοιτητών στο ΗΒ.  Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις κριτικές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όταν δε προέρχονται από άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας, χωρίς ίσως την απαραίτητη προϋπηρεσία στο NHS, δημιουργούν μια εσφαλμένη αίσθηση του τι πραγματικά συμβαίνει στα βρετανικά νοσηλευτήρια εν καιρώ πανδημίας. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους ισχυρισμούς γνωστού συναδέλφου, για ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, όπου η υγεία των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και όπου οι Κύπριοι πολίτες κινδυνεύουν.

Όντας εργαζόμενοι στο NHS, σε διάφορες ειδικότητες, μπορούμε με ασφάλεια να ενημερώσουμε τον αξιότιμο συνάδελφο καθώς και τους γονείς όλων των φοιτητών που ζουν στο ΗΒ, ότι η φροντίδα που παρέχεται στο NHS τυγχάνει της πρέπουσας σοβαρότητας, είναι ασφαλής και δεν επιδιώκει να θέσει την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Όπως και κάθε σύστημα υγείας, το NHS λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Όταν αυτοί εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα εγγραφή σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, κανενός η υγεία δεν υποβαθμίζεται. Καμιά πόρτα δεν είναι κλειστή. Είναι τεράστιο λάθος και εξαιρετικά προσβλητικό να αφήνεται να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις της οποιασδήποτε κυβέρνησης στον χειρισμό μιας κρίσης έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ασθενείς σε ιατρικό και νοσηλευτικό επίπεδο. Ουδέποτε εργαστήκαμε θέτοντας τις ζωές των ασθενών μας σε κίνδυνο. Η παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας είναι πρωταρχικός σκοπός στο NHS, παρά τα όσα λέγονται.

Σε αντίθεση με τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες, το NHS παραμένει ένα προηγμένο σύστημα υγείας στο οποίο ουκ ολίγοι Κύπριοι συμπολίτες μας έχουν αναζητήσει φροντίδα και θεραπεία για παθήσεις διαφόρων μορφών, ορισμένες μάλιστα ζωτικής σημασίας. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι συνάδελφοι στην Κύπρο, σε διάφορες περιπτώσεις, έχουν ζητήσει γνωματεύσεις ειδικών από το ΗΒ. Η υγειονομική κρίση που ζούμε δεν αναιρεί ξαφνικά την καθολική φροντίδα που λάμβαναν μέχρι χθες και συνεχίζουν να λαμβάνουν οι πολίτες του ΗΒ. Επομένως, η δαιμονοποίηση και ο εκμηδενισμός του NHS και κατ' επέκταση του προσωπικού και της τεχνογνωσίας τους είναι τουλάχιστον ατυχείς και θα έπρεπε να αποφεύγονται.

Σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτή που ζούμε, λογικό είναι στην κοινωνία να δημιουργούνται ερωτήματα και ανασφάλειες. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες για όλους μας και οι επαγγελματίες υγείας έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν σωστά αναφορικά με όλους τους τομείς. Η έκφραση προσωπικών απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά από επαγγελματίες υγείας με κύρος, των οποίων η γνώμη έχει σημαντικό αντίκτυπο στους συμπολίτες μας, δεν θα έπρεπε να συνοδεύονται από δυσφήμηση και υποβιβασμό των υπεράνθρωπων προσπαθειών άλλων συναδέλφων. Σχόλια και αναρτήσεις ελλείψει στοιχείων, καλλιεργούν αισθήματα πανικού και απόγνωσης τα οποία είναι παντελώς αχρείαστα. Η καταγραφή αρνητικών εμπειριών από πολίτες στα διάφορα μέσα καθώς και το αίσθημα απελπισίας που δημιουργούν είναι απολύτως σεβαστά.

Τέτοια όμως περιστατικά χρήζουν της πρέπουσας επεξεργασίας για το αν όντως ακολουθήθηκαν από τους πολίτες οι διαδικασίες που ορίζει το σύστημα υγείας. Μπορούμε με απόλυτη βεβαιότητα να ενημερώσουμε όλους τους γονείς φοιτητών στο ΗΒ ότι οι υπηρεσίες υγείας στο ΗΒ όπως και σε όλες τις χώρες, εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν απαντήσεις και φροντίδα σε όποιον χρειάζεται.

Ο αντίκτυπος που θα έχει η επέλαση του Κορωνοϊού, σε όλα τα συστήματα υγείας ανά το παγκόσμιο, θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες και πιθανότατα χρόνια, ακόμη και όταν σταματήσει η προβολή του αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων στα δελτία ειδήσεων. Ας εργαστούμε ομαδικά λοιπόν, για καλύτερη αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης. Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά, να παραμένετε υγιείς και να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών.

*Δρ Γεώργιος Τσιοπανής, ειδικευόμενος Αναισθησιολογίας, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust
*Δρ Ιφιγένεια Βασιλειάδου, ειδικευόμενη Ογκολόγος, Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust
*Δρ Ειρήνη Χατζηιωάννου, ειδικευόμενη Ψυχίατρος, North West Deanery
*Δρ Πάρις Αυγούστου, Ερευνητής φαρμακευτικής Ογκολογίας, University of Sheffield
*Δρ Τερέζα Ανδρέου, Ερευνήτρια – Μοριακή Βιολόγος, University of Manchester
 

Keywords
Τυχαία Θέματα