Η δική μας, επίκαιρη πρωτομαγία

Τι σημαίνει να γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά;

Πρώτο, σημαίνει μνήμη. Θυμόμαστε το Σικάγο, 137 χρόνια κλείνουν φέτος από την Πρωτομαγιά του 1886. Οι εργάτες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, με θυσίες, με τη θέληση να βάλουν τους εργάτες στη λεωφόρο της ιστορίας. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν

μέσα από συνεχείς προσπάθειες, να κατοχυρώσουν τα εργατικά δικαιώματα, οι εργοδότες να υποχρεωθούν σε συμφωνίες, να δεχθούν συμβάσεις που επίμονα αρνούνταν, να πάμε στα γνωστά τρία 8άρια. Τα δικαιώματα δεν έχουν χρώμα, φυλή και προέλευση. Στη διεκδίκηση χωρούν τα κοινά συμφέροντα, οι κοινές αξίες, για να έχουν οι εργαζόμενοι καλύτερη μοίρα κάτω από τον ήλιο.

Δεύτερο, σημαίνει ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι έχουν τις δικές τους προτεραιότητες. Πρώτος και κύριος στόχος τους η λύση του κυπριακού και η επανένωση του τόπου και του λαού μας. Μετά από 6 χρόνια στασιμότητας, η κατάσταση στο κυπριακό χειροτερεύει καθημερινά. Μόνο η έμπρακτη προσήλωση στην λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ΗΕ και στα σημεία που κατάθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Γκράν Μοντάνα, μπορεί να πείσει την διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί ξανά με το κυπριακό. Γι’ αυτό οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ μεγάλες, είναι δική του η ευθύνη να κάνει ότι ειναι αναγκαίο για να σπάσει το αδιέξοδο.

Τρίτο, σημαίνει ότι η Εργατική Πρωτομαγιά φέρνει πιο κοντά τους Ε/Κ και τους Τ/Κ εργαζομένους. Ενδυναμώνει τη θέλησή τους για κοινές δράσεις για την ενωμένη Κύπρο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτά τα πλαίσια η ΠΕΟ και οι Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ, θα τιμήσουν μαζί την Πρωτομαγιά με κοινή συγκέντρωση στο γήπεδο της νεκρής ζώνης δίπλα από το Λήδρα Πάλας.

Τέταρτο, σημαίνει ότι η Πρωτομαγιά φέρνει στη σκέψη μας τις σημερινές προκλήσεις. Την ανεργία, τις νέες γενιές που υποαμοίβονται, τις ανισότητες στις αμοιβές για ίσης αξίας εργασία, τα νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να φτιάξουν τη δική τους στέγη, τη νεολαία μας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την χώρα μας και να πάει να ζήσει στο εξωτερικό, τα νέα παιδιά που αγανακτούν για τη διαφθορά, την κακοδιοίκηση, την ημετεροκρατία, την αδιαφορία του κράτους για το μέλλον τους.

Πέμπτο, σημαίνει ότι το κράτος οφείλει να αλλάξει, να δώσει πρώτη προτεραιότητα στα συμφέροντα όσων είναι οι πιο αδικημένοι της κοινωνίας μας. Με,

• Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκτασή της σε όλους τους εργαζόμενους.
• Οικονομική στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.
• Τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
• Μείωση του ΦΠΑ και επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.
• Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων
• Φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και αξιοποίηση των εσόδων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλομεσαίων νοικοκυριών.
• Επέκταση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Εισαγωγή ρυθμίσεων που θα κάνουν υποχρεωτική την εφαρμογή των βασικών όρων των κλαδικών συμβάσεων
• Συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την διεύρυνση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων και αύξηση των χορηγιών, σχέδιο επιδότησης ενοικίων με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, προγράμματα για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν είναι μια τυπική υπόθεση. Ως μια ημέρα με ιστορική αξία, παραμένει πάντα επίκαιρη και πάντα βρίσκεται μπροστά μας. Από εμάς εξαρτάται πόσο και ποιο περιεχόμενο θα της δώσουμε!

Βαλεντίνος Φακοντής βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου 

Keywords
Τυχαία Θέματα